En kvinne med mørkeblondt hår står ute under trær og ser rett inn i kameraet. Litt sørgmodig.

Foreldre må velge mellom mat eller klær

Mange foreldre må ta vanskelige valg, oppgir Frelsesarmeen i Oslo. – Jeg har lært sønnen min (11) at en tomflaske betyr to kroner, forteller nyutdannet alenemor.

Tekst: Lis Homdal • Foto: Jeffrey Wegrzyn/Unsplash (illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

– Dette høres kanskje feil ut, men jeg har lært sønnen min at en tomflaske betyr to kroner. Hver gang vi ser en flaske, så henter vi den. Slik kan sønnen min spare opp egne penger, og kan kjøpe det han måtte ønske, som godteri. Min oppgave er å skaffe mat og klær. Vi må bare samarbeide, og stå i dette så godt vi kan, og akkurat nå er dette en løsning vi har måttet velge, forteller alenemoren «Lisa» med trist stemme. Vi har anonymisert Lisa av hensyn til personvern.

Lisa er en av mange foreldre som får hjelp fra Frelsesarmeens slumstasjon på Rodeløkka i Oslo.

– Jeg får ekstra mat hver uke takket være Frelsesarmeen. Jeg får da brød og pålegg, dette går det jo mye av hver uke. Jeg får også hjelp med klær og sko til sønnen min, og hjelp til jul. Når jeg var hos Frelsesarmeen sist, spurte jeg om hjelp til en vinterjakke til sønnen min. Jeg fikk et gavekort, og handlet en kjempefin og varm jakke på Hennes og Mauritz, forteller Lisa.

Akkurat nå ser Frelsesarmeen i Oslo mange foreldre som står i vanskelige valg.

– Vi møter mange fortvilte mammaer og papper som Lisa. Et par nye vintersko kan rase hele budsjettet. Vi opplever dessverre for ofte å høre fra foreldre at de har måttet sende barna på skolen uten skolemat. Dette sier noe om hvilken krisesituasjon folk er i nå. Når hverdagen ikke går opp lenger, så kommer de til oss. Og da er det bra å kunne spørre om hjelp. Vi vet det er skambelagt for mange. Nå som det er jul, er det viktig å minne oss selv på at alle kan plutselig befinne seg i en vanskelig situasjon. Det er mye som kan velte familiebudsjettet. Vi vil at foreldre skal slippe å ta slike vanskelige valg mellom mat, og utstyr til barnehagebarn, vektlegger Irene Mathisen ved Frelsesarmeens Oslo slumstasjon Rodeløkka.

– Jeg får ekstra mat hver uke takket være Frelsesarmeen.
– Lisa, aleneforsørger
En hånd gir og en annen tar imot en bærepose med mat
– Jeg får brød og pålegg, dette går det jo mye av hver uke. Jeg får også hjelp med klær og sko til sønnen min, og hjelp til jul, forteller alenemor Lisa som strever med å få endene til å møtes for seg og sønnen sin. (Foto: Mette Randem/Illustrasjonsfoto)

– Ikke flaut å spørre om hjelp

Lisa er en dame med mange gode kvaliteter og pågangsmot. Hun bor i Oslo, og er nyutdannet helsefagarbeider med toppkarakterer. Men på tross av dette, er hun i en vanskelig situasjon.

– Jeg har søkt på mange stillinger, men har fått avslag etter avslag. Jeg er aleneforsørger, og det gjør at jeg ikke kan være like fleksibel på arbeidstider som de uten barn, eller som har en å dele forsørgeransvaret med. Jeg opplever at dette gjør at jeg havner nederst i søknadsprosesser, forteller Lisa.

Lisa forteller at hun håper at de som måtte være i samme situasjon, skal kjenne at de ikke er alene.

– Jeg deler min historie fordi det kan være ensomt og tungt å bære en slik byrde. Men du skal vite at det er ikke flaut å spørre om hjelp, eller å hente mat hos Frelsesarmeen. Alle kan havne i en vanskelig situasjon, og vi alle prøver å gjøre tingene riktig, vektlegger Lisa.

Lisa forteller hun kommer aldri til å gi opp, selv om hindrene kan virke store til tider.

– Jeg får styrke til å fortsette når jeg tenker på sønnen min. Han gjør at jeg klarer å fortsette å søke jobber, jeg vil at sønnen min skal få en bedre framtid. Jeg tenker langsiktig, og håper at det skal løse seg på sikt. Jeg tenker at jeg skal overleve, og at jeg er nok ikke den eneste som sliter med å betale regninger. Jeg leter etter løsninger konstant. En eller annen gang skal jeg nok få meg en jobb, jeg må bare prøve å være sterk, forteller Lisa.


Irene Mathisen pakker mat før utdeling på Slumstasjonen
– Jeg har aldri før opplevd en så høy etterspørsel etter hjelp som nå, forteller Irene Mathisen, daglig leder av Frelsesarmeen på Rodeløkka (Slumstasjonen).

– Det kan være naboen din

Mathiesen forteller at året med koronasituasjonen har vært spesielt, og midlene fra julegryta er spesielt sårt tiltrengt i år.

– Jeg har aldri før opplevd en så høy etterspørsel etter hjelp som nå. Vi møter mange med ulike bakgrunner. Hvem som helst som kan ha behov for hjelp, det kan være en du kjenner, som naboen din. En fellesnevner for dem alle er at de står i svært vanskelige økonomiske valg. Som å velge mellom mat på bordet, eller nye sko til barna, sier Mathisen.

Frelsesarmeen ser mange fra restaurant- og byggebransjen – som har blitt rammet hardt på grunn av korona.

– Men det er også mange eldre, enslige forsørgere og studenter som spør om hjelp. Mange har hatt god inntekt, og hatt lån deretter. Mange som kommer til oss er gjerne permitterte eller har mistet jobben, og uten en god buffer så blir det fort veldig tøft. Mange har tatt opp kredittlån, men det er vanskelig å dekke det man har tapt av inntekter i tillegg til å betjene rentene på slike lån. Det er også viktig å understreke at mange av de som hadde det tøft fra før, har det enda tøffere nå, forteller Mathisen.

Høytider som påske, eid og jul kan være en tøff tid for mange.

– Det å handle ekstra god mat, finklær eller gaver til barna ser vi at kan være helt uoverkommelig for mange. Vi er veldig takknemlig for alle som gir i Julegryta. Pengene går rett til de som trenger det mest. I fjor kom det i november innom opptil 200 per dag, og vi forventer en økning i år på grunn av konsekvenser av koronapandemien. Når det gjelder konkret hjelp til å kunne feire selve julaften, forventer vi også der et økt press, på rundt 900 forespørsler, forteller Mathisen.

Hjelpebehovet stopper ikke i jula

– Takket være julegrytemidler kan vi også gi nødvendig hjelp året gjennom. Etter sommeren er en typisk tid med ekstra trøkk, hvor barna har skutt i været og klærne er blitt for små. Vi opplever foreldre som kommer hit, og mangler penger til mat, fordi de har prioritert å kjøpe skolesekk og skoleklær – noe som er svært forståelig, det blir fort synlig om barnet ditt kommer med for små klær eller slitt skolesekk, det kan oppleves veldig stigmatiserende, forteller Mathisen.

Pengene i julegryta sender også flere hundre barn og voksne på ferie hvert år, blir til norskundervisning og økonomikurs, som bidrar til viktig integrerings- og inkluderingsarbeid.

– Innimellom er det også viktig å kunne sørge for noe utover de basale behovene, som at en far kan ta med seg dattera si på kino, eller at en mor kan ta med sønnen sin på svømming, eller en god ferieopplevelse. Dette er ikke selvsagte ting for alle, påpeker Mathisen.

Her kan du gi i Julegryta

Hvor ofte vil du gi?
Hvor mye vil du gi?

Andre måter å gi på:
Vipps til 2309
Send SMS "GAVE" til 2309 (200 kr)
Gi et bidrag til kontonummer 3000.15.07350


RELATERTE SAKER