Om Frelsesarmeens barne- og familievern
Av og til må barn flytte hjemmefra for en kortere eller lengre periode. Når barnevernet i kommunen har bestemt en flytting, så hjelper Frelsesarmeens barne- og familievern dem ved å tilby en ny omsorgsbase preget av trygghet og kjærlighet.
Vi kan tilby skreddersydde løsninger som samsvarer med det enkelte barns og familiens behov.
Vi tilpasser det som er best for Petter, Mohamed eller Ida og familien – det er dem vi er her for.
Noen har behov for institusjon, deretter fosterhjem. Noen bor i fosterhjem, men trenger institusjonsplass. Noen har behov for en liten avdeling, andre trenger et større fellesskap. For noen oppleves det godt å kunne bo på en gård, mens andre ønsker å bo mer urbant med nærhet til tilbud, aktiviteter eller familie og venner.
Vi har per nå utelukkende omsorgsplasseringer hos oss, det vil si plasseringer etter barnevernslovens paragraf 3-2 (tidligere 4-4.5 ledd), 5-1 (tidlogere 4-12) og akuttplasseringer 4-2 (tidligere 4-6) med tanke på langtidsplasseringer på samtlige avdelinger.
Viktige samarbeidspartnere
Frelsesarmeens barne- og familie vern samarbeider med ulike personer/aktører på ulike nivåer – som foreldre, BUP, Bufetat, skoler, fysioterapeuter og ernæringsfysiologer. Vi jobber for å skape gode samarbeids vilkår og medvirkningsmuligheter.
Vi er til stede på mange plan samtidig, og jobber parallelt opp mot foreldre, nettverk og kommunale aktører. Vi legger bevisst vekt på de fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov i alle relasjoner. Dette anser vi som svært viktig for å kunne ivareta barnets/ungdommens behov på en helhetlig måte – på veien mot videre vekst og utvikling.
Vi har rammeavtaler med Bufdir og Oslo kommune. Enkeltkjøp benyttes når en institusjonsplass krever mer enn en rammeavtaleplass. På fosterhjemsområdet har vi rammeavtale med Oslo kommune. Bufdir benytter enkeltkjøp.

Hvorfor velge oss?
Frelsesarmeen er en ideell aktør, som har arbeidet med barnevernsarbeid i over hundre år.
- Vi har opparbeidet oss kunnskap og erfaring over lang tid.
- Som ideell organisasjon går vi gjerne den «ekstra mila», og strekker oss langt for å gi riktig tilbud innenfor de rammene vi har.
Vårt verdigrunnlag bygger på nestekjærlighet.
- Alle mennesker er like verdifulle, fordi menneskets rett er gitt utenfra fra Gud.
- Vi er bevisste på hvordan vi møter barn og familier som kommer til oss, med empati, respekt og stor grad av medvirkning.
Vi satser på faglig utvikling.
- Vi søker kontinuerlig å utvikle og oppdatere oss faglig.
- Vi søker gjerne å rette blikket utenfor oss selv. I 2018 inviterte vi Landsforeningen for barnevernsbarn til å kvalitetssikre utarbeidelsen av vårt fagsyn og ulike faglige verktøy.
- Vi har et kunnskapsgrunnlag som er knyttet opp mot vårt menneskesyn, og innebærer at vi har et ressurs- og mestringsorientert fokus.
Vi er opptatt av spørsmål som: Hva skal til for å ha det bra i våre fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner? Hva skal til for å sikre en god utvikling? Hvordan skal vi lære et barn trygghet, og tilby relasjoner som kan hjelpe barn til et godt voksenliv?
Barnas behov i sentrum
Vi jobber daglig med disse spørsmålene i våre tiltak. For å kunne gjøre det, må vi kontinuerlig ha barnas behov i sentrum – og jobber på mange arenaer samtidig.
Vi må jobbe med skole, individ og systemnivå, helse med familie og relasjonene til dem – med alle systemene rundt som påvirker barnet. Hva de spiser, hva de liker, hva de mestrer, hva som utfordrer – lete etter vindu for mestring og utvikling hver eneste dag i kommunikasjon og relasjon.
En bedre morgendag
Barna som kommer til oss har en ryggsekk med mange vonde minner, og kan vise smerten sin på ulike måter. Hvert barn har sine unike behov, og som trenger noe unikt fra oss.
Vi jobber for å skape en bedre morgendag for alle barn, unge og familier som kommer til oss. Vi legger vekt på å sikre det enkelte barn en god utvikling, som fremmer god helse og ferdigheter for å klare seg selv senere i livet.
Vi er en ideell aktør som ikke tar ut overskudd fra noen av våre virksomheter, og går gjerne «den ekstra mila» for å gi et godt tilbud innenfor de rammene vi har.
Våre ansatte er til stede og ønsker å gjøre en forskjell - og er vårt viktigste suksesskriterium for å lykkes med det vi gjør.– Anne Hernæs Hjelle, virksomhetsleder Frelsesarmeens barne- og familivern
Hvem kommer til oss?
Institusjoner og fosterhjem
Petter, Ida og Mohammed har til felles at de har hatt det vanskelig, og kan ikke bo hjemme lenger. Vi skal tilby dem en ny omsorgsbase preget av trygghet og kjærlighet. Vi har per nå utelukkende omsorgsplasseringer hos oss, det vil si plasseringer etter barnevernslovens paragraf 3-2 (tidligere 4-4.5 ledd), 5-1 (tidligere 4-12) og akuttplasseringer 4-2 (tidligere 4-6) med tanke på langtidsplasseringer på samtlige avdelinger.
De har en ryggsekk med mange vonde og forskjellige erfaringer i. Petter, Ida og Mohammed er unike som trenger noe ulikt fra oss – og de viser den smerten de har opplevd på ulike måter.
Vi i Frelsesarmeens barne- og familie vern søker å erstatte noen av de vonde erfaringene med gode erfaringer, gode opplevelser og gode relasjoner til trygge voksne. Vi gir barna og familiene deres hjelp til å skape nye positive fortellinger, som tas med i ryggsekken når de flytter eller avslutter tiltak hos oss.
Korttidsbolig
Vår kortidsbolig tar imot familier som i en periode er uten fast bopel, og som trenger et sted å bo innenfor trygge rammer med døgnbemanning.
Home Start
Tilbudet er for familier som i en kortere periode i livet trenger støtte og avlastning i en sårbar fase – hvor kanskje stresset er høyt og oppgavene i hverdagen er litt for mange.
Vårt menneskesyn synliggjort i praksis
Som i livet ellers består de fleste dager av hverdager. Vi har ansatte som er til stede og som ønsker å gjøre en for-skjell. Vår virksomhet er bygd på det kristne grunnsynet, som innebærer omsorg for hele mennesket – et helhetlig menneskesyn. Dette er synliggjort i fire dimensjoner; fysisk, psykisk, sosial og åndelig.
Den fysiske dimensjonen
Vi har en rekke ulike fysiske lokasjoner med varierte miljøer. Dette gjør oss i stand til å kunne tilby skreddersydde løsninger som samsvarer med det enkelte barns og familiens behov.
Det fysiske miljøet i tiltakene er en viktig betingelse for trivsel og trygghet. Videre er det viktig at Petter får dekket sine grunnleggende fysiske behov hvor vi har fokus på sunt kosthold, aktivitet og helse.
Den psykiske dimensjonen
Vi satser på interaksjon, medvirkning og gode relasjoner til voksenpersoner. Vi legger til rette for utvikling og vekst gjennom mestring.
De ansatte skal møte Petters individuelle behov, tilpasset hans alder og utviklingsnivå. Petter bærer med seg ulike opplevelser og erfaringer som påvirker hans livssituasjon. Ansatte har ansvar for å se og dekke Petters behov, for å kunne tilrettelegge for vekst og utvikling.
Den sosiale dimensjonen
Vi er bevisst på hvordan vi snakker og bruker språk, og at barnet skal få mest mulig kontroll over eget liv. Nye erfaringer er viktig for å kjenne mestring og å få tro på seg selv.
Grunnlaget for vekst og utvikling hos Petter ligger i sosialt samspill og i relasjon med betydningsfulle andre. Petter skal ha mulighet for tilhørighet i sosiale nettverk som skole, dagtilbud, fritidstilbud og et nærmiljø.
Den åndelige dimensjonen
Vi inviterer til refleksjon rundt følelser, tanker og drømmer – vi er lyttende og nysgjerrig til barnets opplevelser. Religion og deltakelse i religiøse aktiviteter er et personlig valg, og skal respekteres.
Vi erkjenner at Petter har åndelige behov, og er på søken etter å se seg selv i en større sammenheng. Frelsesarmeen er en kristen organisasjon, og mener at alle skal vises respekt ut fra sin egen kultur og sitt livssyn.
Ferie- og fritidstilbud
Faratangen: Frelsesarmeens barne- og familievern disponerer et feriehus på Faratangen, i den idylliske skjærgården utenfor Fredrikstad. Feriehuset ligger kun 20 meter fra sjøen. Her får barna flotte muligheter for bading og annen aktivitet – som kajakkpadling og båt-kjøring.
Tinn: Frelsesarmeens barne- og familievern disponerer også en hytte på Dakkesett, Tinn i Telemark. Området byr på mange flotte natur opplevelser både sommer og vinter. På sommerstid er det muligheter for å oppleve seterdrift på gamle tradisjoner, kun en kort spasertur unna. Her er det dyreliv og serveringssted.
Utflukter og opplevelser: De ulike institusjonene våre tar barna med også på andre typer utflukter, som til Tusenfryd eller Bjørneparken. Vi har også tradisjon for å samles til hyggelig samvær rundt god mat og deler opplevelser. Vi arrangerer sommerfester, julefester og bursdagsfester.
Kunnskapsgrunnlag
- Vi er eklektiske i vår tilnærming, med vekt på hvordan vi best sikrer det enkelte barn en god utvikling – som fremmer god helse og ferdigheter til å klare seg senere i livet.
- Våre tiltak har et multisystemisk perspektiv med forankring i utviklings psykologi, tilknytnings-psykologi, nevrobiologi og traumeforståelse.
- Vi er aktive i vår fagutvikling, og har mål om at fagkompetanse skal vokse og utvikle seg gjennom en grunnleggende lærende kultur som er forankret i mellom menneskelige relasjoner. Ansatte og fosterhjem har regelmessig veiledning, og de får delta på eksterne og interne kurs.
- Med utgangspunkt i et felles verdigrunnlag har vi valgt teorier som hjelper oss å forstå Petter som et handlende og meningsskapende individ, med potensiale for livslang læring og utvikling. Herunder teorier som gir innsikt i hvordan utvikling foregår i samspill mellom Petter og de menneskene og miljøene han omgis av. Teoriene er knyttet opp mot vårt menneskesyn, og innebærer at vi har et ressurs- og mestringsorientert perspektiv.
Ledere for Frelsesarmeens barne- og familievern

Våre ansatte
Våre ansatte er det viktigste suksesskriteriet for å lykkes med det vi gjør. Vi har ansatte med ulik bakgrunn, kjønn og alder – men de har til felles at de jobber i tråd med vårt verdisyn og kunnskapsgrunnlag.
De fleste er utdannet som barnevernspedagog, sosionom eller vernepleier. Mange har også ulike relevante videreutdanninger. Vi har også ansatte som ikke er fagutdannet, men som har solid erfaring med å arbeide med barn/ungdom og familier.
På våre institusjoner har vi litt ulike turnusordninger. De aller fleste har en tredelt turnus, men noen har også en medlever-turnus. Andre institusjoner har en kombinasjon. Vi ser at barn og ungdom har ulike behov, og vi er opptatt av at våre ansatte skal være mest mulig «påkoplet» for de barna/unge vi skal jobbe for. Dette krever at vi må ha gode turnusordninger. Vårt hovedfokus er stabilitet og kontinuitet i arbeidet med barna og deres familier.

Kontaktinformasjon
Frelsesarmeens barne- og familievern
Virksomhetsleder Anne Hernæs Hjelle
Telefon 920 57 870 eller e-post