Dame som klemmer et barn varsomt. Barnet har ryggen til kamera. De sitter på en sofa med noen leker.
GIR TILBAKE: Frivillig Line Rengmark har fått god kontakt med den ukrainske familien. Hun så på Facebook at Frelsesarmeen søkte etter frivillige til Home-Start Ukraina. – Det var en mulighet til å gi noe tilbake til andre, sier hun. • Foto: Kristianne Marøy

– Det er som vi har funnet en ny familie her i Norge

At en frivillig ringer på døra en gang i uka, betyr mye for familiene tilknyttet Home-Start-tilbudene Frelsesarmeen drifter. For mennesker som har flyktet fra krigen i Ukraina, er hjelpen ekstra kjærkommen.

• Foto: Kristianne Marøy / Tekst: Randi Bjelland / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 33, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
En voksen hånd med store perler oppi. En barnehånd plukker ut en perle. I en rund skål under ligger allerede en rekke perler.
TRYGG LEK: Frelsesarmeen drifter flere Home-Start-grupper, inkludert Home-Start Ukraina som bistår familier som har flyktet fra krigen i hjemlandet.
Det var farlig å reise, og det var farlig å bli værende.
– Far og ukrainsk flyktning
Nærbilde av hendene til kvinne og mann. De holder hverandre med begge hender. Bildet viser kun kropp og hender, ikke ansikter.
FLYKTET FRA KRIGEN: Sammen med den lille datteren måtte dette paret flykte fra den ukrainske byen Bucha. De har fått god hjelp av Frelsesarmeen, slik at de får en best mulig hverdag her i landet. – Vi er heldige som har fått alle disse fantastiske menneskene fra Frelsesarmeen inn i livene våre, sier de.
Vi var jo helt alene, så bare det å ha noen som kommer og snakker med oss, betyr veldig mye.
– Mor og ukrainsk flyktning
Mor sitter i stol med en hvilende datter på fanget. Den lille er pakket inn i et pledd.
VERDIFULL KONTAKT: – Hun har lært datteren vår noen norske ord, og jeg har fått praktisere engelsk, sier moren i familien om Line som kommer ukentlig for å besøke dem.
Jeg merker at det er mer enn en jobb for dem. Det er som om de har et kall, fordi de virkelig vil hjelpe andre.
– Mor og ukrainsk flyktning
Mann og kvinne med ryggen til kamera. Mellom dem står to kvinner som er på besøk for å hjelpe.
PÅ HJEMMEBESØK: Det har betydd mye for det ukrainske ekteparet å få besøk av frivillige Line Rengmark (nummer to fra venstre). Ved siden av hennes står Marianne Morfjord, koordinator i Home-Start Ukraina.
Vi ønsker å lære språket, finne en jobb og etablere oss her.
– Far og ukrainsk flyktning
To kvinner i svarte T-skjorter med logoen til Frelsesarmeen på. Står utendørs og smiler til kamera.
FELLES SAK: Ulike arbeidsfelt i Frelsesarmeen kan samarbeide om det trengs, slik man gjorde når man skulle hjelpe den ukrainske familien. Til venstre Marianne Morfjord, koordinator i Home-Start Ukraina, og Karoline Granheim, koordinator i Familiebosatt.
På forhånd forstod jeg egentlig ikke hvor viktig det er at noen ringer på døra en gang i uka.
– Line Rengmark, frivillige familiekontakt
Kvinne som sitter i en stol strekker en hånd mot en stående kvinne som smiler. De er i et barnerom med TV og leketelt for barn.
FAST HOLDEPUNKT: – Det å kunne bidra med så lite, og se at det betyr så mye, har vært utrolig hyggelig, sier frivillig i Home-Start Ukraina Line Rengmark.
Når jeg ser på nyhetene og hører Putin snakke, så tenker jeg at dette er mitt bittelille bidrag når det gjelder å kjempe imot diktatoren.
– Line Rengmark, frivillig familiekontakt

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent