9 kajakker i rekke på vannet. 8 sitter, en i midten står oppreist

Nye linjer på Jeløy folkehøyskole

Har du lyst til å seile i høstbrisen, teste kreftene på topptur eller surfe i Lofoten?

• Foto: Jeløy folkehøyskole/ Tekst: Marit Dehli-Johannesen. Denne artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 24, 2020.
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Da kan kanskje Jeløy folkehøyskoles nye linje Seiling, vannsport og friluftsliv være noe for deg?

Eller er du en som vil bli bedre kjent med deg selv, Gud og Frelsesarmeen – og gjerne vil utvikle lederegenskapene dine? På linja Saved to serve lover skolen ledertrening både innendørs og på utfordrende turer.

Frelsesarmeens folkehøyskole på Jeløy går nye veier for å gi ungdom et fristende skoleår, og slår til med to nye tilbud i tillegg til det eksisterende programmet.

Halvårstilbud: Saved to serve

– Vi ønsker å gi gode opplevelser med reiser i Norge og Skandinavia. Når landet vårt åpnes igjen, må vi alle tenke over hvor vi reiser og ikke fly så mye, sier Monica Kjellén Runar, som er kapellan på skolen.

Sammen med resten av staben er hun opptatt av å gi kommende elever et grensesprengende år med bærekraftige alternativer. Mens koronakrisen demper bevegelsesradiusen, planlegges reisemål i Norge med utfordrende turer. Det betyr at også de som fordyper seg i trosspørsmål og ledelse, får utfordret tålegrensene på tøffe turer.

– Elevene skal få et uforglemmelig år der de kan utvikle seg selv og finne ut hvem de er. På Saved to serve, et velkjent begrep i Frelsesarmeen, skal de få leve og praktisere det kristne budskapet. Grunnpilaren er å vise hvordan Bibelen gir relevant retning for livet. Her vektlegges Frelsesarmeens oppdrag med fokus på forvalteransvar for natur og mennesker. Og de får brynet lederegenskapene og lære seg å ha ansvar for grupper.

– Vi ønsker å formidle Jesus. Det ligger i skolens verdigrunnlag og er en del av livet på folkehøyskolen. Vi vil at alle skal komme og oppleve respekt for hvem de er, sier kapellanen.

Foreløpig er dette et halvårstilbud som starter i januar 2021, men Jeløy er også åpne for en helårslinje.

Jente på surfbrett
Jeløy folkehøyskole har to nye linjevalg høsten 2020. Seiling, vannsport og friluftsliv er en av dem. (Foto: Jeløy folkehøyskole)

Seiling, vannsport og friluftsliv

For sjø- og naturinteresserte elever vil hovedlærer Lorentz Colberg legge ut på fjorden med seilbåt, kajakk og kano. Det blir også kiting på snø og vann, i tillegg til en fem dagers ekspedisjon i losløypa som ble brukt over til Sverige under andre verdenskrig. Mot våren planlegges tur nordover for å surfe i blåsten på Lofotens beste surfestrand.

– Etter skoleåret håper jeg at de har fått en interesse for vannsport, friluftsliv og blitt glad i det norske. Hvorfor dra langt når det du leter etter finnes i Norge? spør Colberg.

Så er det opp til myndighetene om flytrafikken til utlandet åpner igjen og skolen kan ta med elevene på turer over hele kloden.

På sine hjemmesider, skriver skolen:
"Opptaket til folkehøyskoler er i gang, og man kan søke fram til skolestart eller til linjene og skolene er fulle. Folkehøgskolene planlegger for oppstart i august. Frem mot skolestart vil skolen jobbe godt med retningslinjer for smittevern og skoledrift. Det utarbeides noen retningslinjer sentralt for alle folkehøgskoler, og skolen vil jobbe med lokale tilpasninger. Samtidig vil man være i god dialog med lokale helsemyndigheter for å gjøre oppstarten av skoleåret så bra som mulig. Når det gjelder vår reisevirksomhet, så forholder vi oss til føringer fra Norge og de land vi reiser til. Dette endrer seg stadig."

En jente på surfbrett i en bølge

Jeløy folkehøyskole

Har du lyst til å seile i høstbrisen, teste kreftene på topptur eller surfe i Lofoten? Her finner du mer informasjon om alle linjevalg.

Finn ut mer her