Akedag Haugenstua 7

Akedag i sola

Gratis akebrettutleie, snø og sol fra skyfri himmel. Mer skal det ikke til før store og små samles rundt Frelsesarmeens bålpanne i Groruddalen.

• Foto: Tekst: Emmaline Hekneby Foto: Kristianne Marøy/Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 11/2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Bakken på Haugenstua i Groruddalen er dekket av masse nysnø. Sola skinner, og barn og voksne har samlet seg for å nyte en søndag ute. Innendørs er det periodevis ikke lov med aktiviteter på grunn av smittevernhensyn. Men på toppen av bakken står det et Frelsesarmeen-telt, tilgjengelig for alle som trenger litt varme og kanskje en prat.

Les flere artikler fra Krigsropet her

– Velkommen til oss! smiler Andreas Welander, leder for Frelsesarmeen i Groruddalen.

Snøen knaser under føttene mens han vaier frem og tilbake med sønnen på syv måneder i armene. Kinnene er røde, og den lille gutten gir fra seg et stort smil. Sammen startet offiserene Andreas og kona Thea opp det nye arbeidet til Frelsesarmeen på Haugenstua i februar i fjor, og de har satset stort på tilbud og aktiviteter for barn og ungdom. Bufdir innvilget Frelsesarmeens søknad om midler til å organisere ferieaktiviteter for barna i nærområdet på Haugenstua. Det ble til 15 akebrett, en bålpanne og ved som ble kjøpt inn før jul, slik at de var klare til å arrangere akedag med en gang snøen kom.

– Målet vårt er å ha dette tilbudet hver helg, så sant det er snø og vær til det, sier Andreas.

I dag er fem personer fast med på tiltaket, en blanding av ansatte og frivillige. I fjor fikk Frelsesarmeen også midler fra Gjensidigstiftelsen til å lage sommeraktiviteter. Det ble turer for barn og unge til Tusenfryd og Rush trampolinepark – og sommerjobb for ungdommene som hjalp til med å arrangere disse utfluktene.

Barn leker i snøen
Lek og moro rundt bålpanna hos Frelsesarmeen i Groruddalen er godt når mange andre fritidstilbud er stengt.

Vi skulle gjerne gjort mer

– Vi arrangerte også vannballongkrig her ute og hadde hoppeslott i sommer, kommer det fra en bak bålpannen.

Det er Tonje Ringvold. Hun er ansatt i Frelsesarmeens barn og unge (FAbU), men er nå på «utlån» til Frelsesarmeen i Groruddalen mens Thea er i mammapermisjon.

– Vi har kontakt med en del familier som bor her og har invitert dem til å låne akebrett hos oss. Nå er alle lånt ut, sier hun glad og peker mot noen barn som sitter klare på toppen av bakken. En etter en forsvinner de ned bakken. Latter ispedd skrekkblandet fryd fyller parken med god stemning.

– Vi ønsker å vise at vi er her! Vi synes det er kjempekoselig å bli kjent med folk, sier Tonje.

– Vi er heldige som har en kjempefin hage og denne plassen til disposisjon. Vi skulle gjerne også servert pølser og kakao, men det får vente.
– Andreas Welander, leder for Frelsesarmeen i Groruddalen
I Frelsesarmeen teltet på toppen av bakken kan man få en god prat og
I Frelsesarmeen teltet på toppen av bakken kan man få en god prat og
På toppen av akebakken står det et Frelsesarmeen-telt, tilgjengelig for alle som trenger litt varme og en prat. Bildet t.v.: Tonje Ringvold, ansatt i Frelsesarmeens barn og unge (FAbU), mener det var viktig for Frelsesarmeen å komme til Haugenstua med tanke på de unge. – Vi ønsker å vise at vi er her! Vi synes det er kjempekoselig å bli kjent med folk, sier hun.

Åpnet hagen

I bakgrunnen står Stig gård, huset Frelsesarmeen leier på Haugenstua. Inne står det ti datamaskiner, blant annet brukt til e-sport og videospill.

– Det er så populært, og det er Tonjes initiativ, forteller Andreas. Tonje forklarer at det var viktig for Frelsesarmeen å komme til Haugenstua med tanke på de unge. I tillegg til e-sport og annet for ungdom, har de også et opplegg etter skoletid for barn på barneskoletrinnet.

– Det er veldig viktig å være i tiden med tanke på aktiviteter. Det er mange som ikke har råd til datautstyr, og det er også unikt innenfor e-sport-miljøet at vi har ti datamaskiner tilgjengelig her. Når det er åpent her, kommer det folk fra 16 til 30 år, sier hun og smiler.

Da samles det folk med alle slags bakgrunner og religioner på Stig gård. De tenker stadig på nye måter å nå ut til de unge i området på.

Barn leker i snøen blant blokkene på Haugenstua
Mye moro og aktivitet med akedag på Haugenstua

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent