Birgitte glette web 5

Skattejakt på lavbudsjett

Etter en dyr jul er det mange lommebøker som er slunkne på nyåret. Økte strømpriser og koronarestriksjoner gjør at mange har ekstra lite å rutte med i år. Da kan det være godt å vite at du kan finne det aller meste du måtte trenge på Fretex til en rimelig pris.

• Foto: Kristianne Marøy / Tekst: Stine Frimann / Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 7, 2022.
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

– Hos oss finner du alt fra babyklær til rullatorer. Det er mye morsommere å handle her enn i de fleste andre butikker, smiler butikksjef for Fretex Ole Deviks vei i Oslo, Christine Elmenhorst.

Hun leder landet største Fretex-butikk, som også er en fullsortiments-butikk. Her finner du massevis av klær til barn og voksen, leker, møbler, bøker, interiørartikler og mye mer. Mange typer varer selges ganske jevnt gjennom året, men i februar og mars er det én type ting som skiller seg ut: vintersportsutstyr.

Les mer om Krigsropet her

– Det går mye av skøyter, ski og skisko, til både barn og voksne, i tillegg til klær til vintersport, forteller hun.

Prisene på slikt utstyr varierer etter merke og kvalitet, men skisko kan man få fra rundt 100 kroner, et par ski kan koste fra 150 kroner og oppover. Og i motsetning til mange andre butikker, kan Christine love at det ikke er utplukket for slike varer etter jul.

– Vi er selvsagt avhengige av hva folk leverer inn til Fretex, men vi fyller på med varer kontinuerlig gjennom hele sesongen. Og hvis man er flink til å tenke gjenbruk og kjøpe brukt, rekker pengene veldig mye lenger!

Birgitte Glette, butikksjef i Fretex Arkivet sitter i en grønn lenestol, kjøpt brukt selvfølgelig.
– Når vi trenger eller har lyst på noe, sjekker vi alltid først om vi kan få det brukt, sier Birgitte Glette, butikksjef i Fretex Arkivet og selv en ivrig gjenbruker.

Gode forsetter

Det er ikke bare vintersportsutstyr som er populært i årets første måneder. Fretex merker også at mange er fulle av gode forsetter og ser etter treningstights, topper og annet utstyr til innendørs trening. Det kan man finne et godt utvalg av på Fretex. Fretex får også inn ekstra mye fint av leker etter jul. Da rydder folk i skuffer og skap for å få plass til alt barna fikk til jul. Det er fint, blant annet for alle som skal handle bursdagsgaver gjennom året.

– Men man trenger ikke si nei til å gå i bursdagen hvis budsjettet er stramt, for hos oss finner du veldig mye fint og billig, sier Christine, som har inntrykk av at det blir stadig vanligere og mer akseptert å gi bort pent brukte gaver.

– Et godt tips til for eksempel besteforeldre som kjøper gaver til barnebarna, er brukt Lego. Vi selger Lego til kilopris, 100 kroner for en kilo, dermed får du veldig mye morsom Lego for pengene! Og det er veldig mange ting det er helt unødvendig å kjøpe nytt. Tenk på gåvogner for de minste, for eksempel. De lærer ikke å gå noe bedre hvis vogna er ny og ligger i en eske, enn de gjør med en vogn fra Fretex, understreker hun.

Fretex Ole Deviksvei har også en stor barneavdeling med klær til baby og barn i alle aldre. Skulle vinterdressen bli for kort i løpet av sesongen, eller barnet trenger en ny genser, finner du slike plagg på Fretex gjennom hele sesongen.

– Vi ser at det går mye av vinterklær og utstyr, ikke minst fram mot påske, hvor mange vil tyne det siste ut av vinteren på fjellet. Etter påske er de fleste ute etter lettere vårklær, så da går vi over til å ta inn det, sier hun.

Butikken i Ole Deviks vei har også et godt utvalg av møbler og interiørartikler. Kunder leverer inn interiør i alle varianter. Noen har kanskje kjøpt inn interiør i en stil som ikke er fullt så trendy lenger, andre har pusset opp og leverer inn.

– Hvis man ikke er opptatt av at man bare må ha det aller nyeste, kan man innrede et veldig flott hjem med møbler og interiør fra Fretex. Vi merker at vi lever i et overflodssamfunn, for vi får inn masse som er helt nytt med prislappen på. Det gjelder både interiør og klær, forteller butikksjefen

En lampe og potteskjulere til Birgittes planter - stilige bruktfunn til hjemmet.
Hjemmet til Birgitte Glette er moderne innredet, med bruktfunn og arvede ting i en fin blanding med nytt.

Elsker skattejakten

En av dem som ofte er på jakt etter brukte skatter, er butikksjef i Fretex Arkivet i Universitetsgata i Oslo, Birgitte Glette. Hun har vært glad i brukte ting og klær helt siden hun som liten stadig rotet rundt på loftet hjemme etter klær.

– Moren min var litt frustrert over at jeg rotet utover alt hun hadde pakket ned. Men hun var jo også glad for at ting ble brukt da, smiler hun.

Dermed har skattejakten blant brukte ting alltid vært noe hun har elsket. Etter hvert vokste også bevisstheten rundt hvor viktig det er å handle brukt, fram.

– Vi må rett og slett få veldig mange flere med på å handle mest brukt. Veldig gjerne på Fretex – det å gjøre det enkelt for folk å finne fine brukte ting, er vår misjon. Men det aller viktigste for meg, er at folk handler mindre nytt. Miljøet tåler ikke det forbruket vi har i dag.

Birgitte bor sammen med mannen sin og en sønn på fem år i en leilighet i Oslo. Moderne innredet, med bruktfunn og arvede ting blandet sammen med nytt. Hun tror det er en ganske utbredt misforståelse at man må like retro-stil for å kunne innrede hjemmet sitt med ting fra Fretex.

– Vi får inn alle typer varer. Retro er en populær nisje, de som er ute etter slike ting finner selvsagt mye fint hos Fretex. Men det er en grunn til at vi kaller det en nisje. Det aller meste vi får inn er ikke retro-ting, sier hun.

Selv ser hun gjerne etter tidløs kvalitet når hun handler brukt. Gjerne naturmaterialer som tre eller messing, og klær i ull eller silke.

– Den aller mest miljøvennlige tingen er den du har fra før. Derfor ser jeg etter ting som varer, som ikke må byttes ut igjen om et år eller to.

Når hun har funnet noe skikkelig fint på Fretex, er hun opptatt av å bruke det. Blant de tingene hun er mest glad i, er to skåler formgitt av Benny Motzfeldt. Noen ville kanskje plassert slike skåler trygt på en hylle, bare til pynt. Men Birgitte vil heller bruke og glede seg over de fine tingene, så de klassiske skålene gjør tjeneste som godteriskåler.

Birgitte sitter hjemme i sin grønne sofa. Veggen er full av fine bilder i ramme
– Den aller mest miljøvennlige tingen er den du har fra før. Derfor ser jeg etter ting som varer, som ikke må byttes ut igjen om et år eller to, sier Birgitte Glette.

Verdt å reparere

Når man kjøper tidløs kvalitet, føles det gjerne også mer verdt det å reparere tingene hvis de får en skade. Selv innrømmer Birgitte at hun ikke er så veldig god til å reparere ting. Men hun ser tydelig blant kundene sine i Fretex Arkivet at når de får klær i virkelig god kvalitet, tar flere seg bryet med å reparere. Arkivet er et nytt konsept fra Fretex, med egne butikker for design, vintage og moteklær. Her finner du plagg som koster litt mer, fordi de er fra kjente merker, i god kvalitet, eller er spesielle trendplagg.

– Mange kjøper slike plagg selv om de skulle ha en rift eller skade, spesielt de etablerte bruktkjøperne, forteller hun.

Men butikken har også fått mange nye kunder som ikke tidligere handlet på Fretex. De har fått enda flere unge, men den største endringen er at det kommer mange flere voksne mellom 25 og 50 år som ser etter merkevarer og kvalitet. Men selv om hun selv også er glad i kvalitetsplagg og design, er det ikke bare slike ting hun handler på Fretex. Oppdager hun at hun mangler en eller annen praktisk liten ting på kjøkkenet for eksempel, prøver hun også å finne det brukt.

– Når vi trenger eller har lyst på noe, sjekker vi alltid først om vi kan få det brukt. Det aller meste finnes jo på Fretex eller finn.no for eksempel. Men av og til går ikke det, det er greit, det viktigste er å være bevisst på å prøve, mener hun.

Det gjelder også for sønnen hennes på fem år. For ham er det å få brukte klær og leker helt selvsagt, det har han fått siden han ble født.

– Det eneste vi handler nytt, er regnbukser. De kan ofte ha usynlig slitasje, og de må være tette. Ellers handler vi bare brukt, i tillegg til at vi har arvet mye fint. Det hender jo han får nye ting i gave fra andre, men vi kjøper ikke nytt selv, forteller hun.

Hvis man er flink til å tenke gjenbruk og kjøpe brukt, rekker pengene veldig mye lenger!
– Christine Emmenhorst, butikksjef for Fretex i Ole Deviks vei, Oslo
Blant de tingene Birgitte er mest glad i, er to skåler formgitt av Benny Motzfeldt.
Blant de tingene Birgitte er mest glad i, er to skåler formgitt av Benny Motzfeldt.

Brukte gaver

Det er ikke alle som er like vant til å handle brukt som Birgitte og familien. Hvis noen spør om gaveønsker, sender hun dem derfor lenker til fine ting i Fretex nettbutikk eller finn.no, slik at de enkelt kan finne noe brukt. Når hun kjøper gaver til andre, er det også pent brukte ting.

– Det er litt uvant for mange, man må «lære opp folk» litt. Nå vet jo mine venner og familie hvordan jeg er, så de regner med brukte gaver, ler hun.

Birgitte har inntrykk av at mange gjerne vil ha brukte gaver, men at det er langt færre som gir bort brukt. Kanskje er man usikker på om mottakeren setter pris på en gave som ikke er ny, og hvis det ikke er vanlig i omgangskretsen å gi bort brukte gaver, kan det være vanskelig å være den første som gjør det. Da er det lurt å begynne med seg selv, sier hun.

– Når vi inviterer til barnebursdag, skriver vi tydelig i invitasjonen at dersom man vil ha med en gave, vil vi helst ha brukte ting. Da gjør vi det lettere for de som kommer å velge brukt, og det kan føles lettere for andre å gjøre det samme, sier hun.

Og når man først er i gang, vil man fort oppdage hvor mye finere ting man kan gi bort for samme sum.

– Bare tenk å kunne gi bort en kashmirgenser, de kan koste flere tusen kroner nye, det er ikke noe jeg har mulighet til å kjøpe, i alle fall. Men kjøper man den brukt, er det mulig. Og barn blir ofte gladere for en stor og fin leke fra Fretex, enn en bitteliten ting kjøpt ny for samme sum. Barn bryr seg overhodet ikke om tingen ligger i en eske, den er egentlig bare i veien. Når de får noe brukt, kan de begynne å leke med det umiddelbart, det er jo det de helst vil! ▪

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent