Marcus Martinus 2

Verden venter

Tvillingene fra Trofors tok Norge med storm da de vant Melodi Grand Prix junior i 2012. Åtte år senere sikter popstjernene mot en verdensturné – og bidrar gjerne til å skape Håp i ei gryte, i regi av Frelsesarmeen.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby / Artikkelen er hentet fra Krigsropet 6-2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

To blide ansikter dukker opp på PC'en, og guttene hilser i kor. De har sagt ja til et intervju med Krigsropet via nettet. Martinus er bakoverlent og tar seg en matbit, mens Marcus ivrig løfter skjermen for å vise hvor mye snø de har hjemme på Trofors, et lite tettsted med kun 835 innbyggere. Himmelen er grå, og en kraftig elv renner forbi hagen som er dekket av tykk snø, noe de begge er glade for.

– Vi synes det er deilig med vinter, vi! sier Marcus og ser ut av vinduet med et bredt smil.

Tvillingene stakk av med seieren på Melodi Grand Prix junior i 2012 med sangen «To dråper vann», da var de kun ti år gamle. Siden har de vært på farta verden rundt, med gjennomsnittlig 230 reisedøgn i året. De har gitt ut album, EP og utallige singler, de har solgt ut arenaer, spilt inn film, gitt ut bøker og vunnet flere priser, blant annet Årets Spellemann i 2016.

Poptvillingduoen har hatt to egne store europaturneer i 2016 og 2017, og i 2018 var de på turné med ett av sine største idoler, Jason Derulo, en verdenskjent amerikansk Hip Hop & RnB-artist.

18-åringene har utrettet mer enn to ungdommer fra Trofors til vanlig bare kunne drømme om, og det tar de ikke for gitt.

– Vi har fått gjort utrolig mye spennende, sier Martinus. Til sammen har brødrene 9,4 millioner følgere på TikTok, YouTube og Instagram, der de blant annet svarer på spørsmål fra fansen, og også underholder med musikk, sang, dans og humor.

Marcus og Martinus på scenen
Stjerneduoen forteller at Håp i ei gryte er et fantastisk godt program å støtte, og de innrømmer at det var helt nydelig å komme seg opp på scenen igjen. – Dette er det vi elsker å gjøre! sier tvillingene i kor. Her fra innspillingen i Frelsesarmeens nærmiljøkirke på Grünerløkka i Oslo – «Oslo 3. korps».

Her kan du lese mer om Krigsropet

Håp i ei gryte

Før jul trakk stjernene fra Trofors ned mot Oslo for blant annet å være med på innspillingen av Håp i ei gryte. Musikkprogrammet går årlig på TV2 og lages i samarbeid med Frelsesarmeen.

– Det var fantastisk å opptre igjen, med flinke musikere og veldig god julestemning hos Frelsesarmeen. Det å opptre på Håp i ei gryte er spesielt, du føler at du bidrar til noe bra. Vi er glade for det fantastiske arbeidet Frelsesarmeen gjør, forteller de. Selv valgte Marcus og Martinus å konfirmere seg i kirken og gudstjenesten på
julaften er et must for at det skal bli ordentlig jul.

– Jeg vil si vi er kristne, smiler Martinus.

– Vil si? Vi er kristne, korrigerer Marcus.

– Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på, men jeg tror at alt skjer for en grunn. Det er en mening med ting som skjer. Jeg tror ikke at alt er tilfeldig. Når noe dumt eller kjipt skjer, så kan det komme positive ting ut av det. At man kan vokse av en dårlig situasjon.

Det å opptre på Håp i ei gryte er spesielt, du føler at du bidrar til noe bra.
– Martinus

Brødrene ønsker å engasjere seg i samfunnet. Selv jobber de for tiden med bærekraftsmålene sammen med statsministeren, hvor de har fokus på et renere hav.

Marcus & Martinus skulle egentlig hatt sin tredje utvidede Europa-turné før jul, der de også skulle hatt opptredener i både Canada og Australia. Men i stedet har de, lik de fleste av oss, sittet hjemme og ventet spent på at verden skal åpne igjen.

– Vi har egentlig hatt to karantene-år, siden vi i 2019 hadde et lite opphold fordi vi byttet plateselskap og bookingselskap. Derfor ventet vi med å slippe musikk og ha konserter. 2020 skulle være vårt «coming back year», sier Marcus og smiler ironisk. Selv om de nå kjenner at det kribler etter å komme seg ut på scenen igjen, så er de samtidig takknemlige for den påtvungne stille-tiden de har hatt.

– Det er jo noen ting som faller bort når man begynner karrieren som artist som ti-åringer. Det ene er at vi egentlig aldri fikk kjenne på det å bare være ungdommer, sier Marcus. De har fått tatt igjen savnet tid med venner, der fredagstaco er tilbake på menyen. Guttene har tatt førerkortet og drar sammen med kompisene til Mosjøen for å «henge».

– Hvordan holder dere føttene plantet på jorda?

– Vi lever i to veldig forskjellige verdener. På Trofors er det ingen som bryr seg om at vi er Marcus & Martinus, og det er bare veldig deilig. Vi drar på butikken, spiller fotball, og kompiser dropper ut av fredagstacoen vi har invitert til, fordi de har forsovet seg, sier Markus.

Bilde av tvillingene og artistene Marcus og Martinus foran en murvegg utendørs.
– På Trofors er det ingen som bryr seg om at vi er Marcus & Martinus, og det er bare veldig deilig.

Martinus forteller at det nok har stor betydning at de har hatt med familie når de har vært ute og reist. Pappa Kjell Erik har vært med på eventyret som daglig leder i M&M, helt fra start. I 2017 ble han også en del av management-teamet.

– Jeg tror ikke jeg kan huske en eneste gang pappa ikke har vært med på åtte år, jeg!

– Nei, ikke jeg heller, svarer Marcus. De er enige om at pappa har tatt godt vare på dem, og at han har vært flink til å si i fra når han ser at guttene begynner å bli slitne.

– Vi er ikke alltid så flinke til å si ifra når vi blir slitne, og noen ganger kan det gå for langt. Det har skjedd at vi har presset oss så mye at kroppen har måttet si ifra og be oss roe ned. Vi kan bli syke, det var en periode der det skjedde, sier Marcus. I 2018 tok pappa Kjell Erik tak og sa at de skulle hjem og ta hele februar fri, fordi de trengte en pause. Så lenge hadde de ikke vært hjemme siden 2012.

– Det var en veldig fin periode. Det betyr mye at pappa kan være med og passe på oss. Han har hjulpet oss så langt, og planen er å ha ham med videre også, sier Marcus og smiler lurt når han ser over mot faren som sitter på motsatt side av bordet.

– Det har ikke noe å si at vi har blitt 18 år, han har ikke noe valg, legger Martinus til.

Det har skjedd at vi har presset oss så mye at kroppen har måttet si ifra og be oss roe ned.
– Marcus

Hyllet og hatet

Som offentlige personer med høyt aktivitetsnivå både på scenen og på sosiale medier, er kanalene helt åpne for alle som både elsker og hater Marcus & Martinus.

– Hvordan er det egentlig å bli både hyllet og hatet av mennesker dere ikke kjenner?

– Vi får dritt slengt etter oss hver dag. Det er greit at vi har mange jenter som er glad i oss, men vi får netthat hver eneste dag, og det er noe vi bare må bli flinke til å håndtere. Det kan være sjalusi, eller så er det at de rett og slett bare ikke liker musikken vår. Det er dessverre en del av jobben vår, vi må holde det på avstand og bare fortsette å lage musikk, sier Marcus.

– Men er det så enkelt å børste av vonde ord?

– Vi kjenner på det å få hatkommentarer, det er ikke noe som bare går oss forbi. Om vi får hundre positive kommentarer og én dårlig, så tenker man mest på den ene negative, sånn er det bare. Men som Marcus sa, det er en del av jobben vår. Vi har holdt på med dette i åtte år nå, det er noe man bare må bli vant med og prøve å legge bort. Men fansen vår er veldig lojale og kommer raskt til vårt forsvar. Vi får dobbelt så mye kjærlighet, de passer godt på oss, og det er veldig fint, svarer Martinus.

– I 2016 var det en voksen journalist i en avis i Danmark som kalte oss for fjellaper, blant annet. Da var tvillingene bare 14 år gamle.

– Responsen var at fansen hadde kost seg skikkelig og syntes det var kjempegøy, og det syntes vi også. Så det er jo nesten bare til å le av det der. Så lenge fansen liker showet, så er det det som er viktigst for oss, da er vi fornøyde, sier Marcus.

– Haterne kan si hva de vil. Det er ikke vårt problem, men deres. Det er viktig for oss at vi skal være oss selv uansett, og fortsette å gjøre det vi gjør. Vi vil ikke være noen andre, vi vil være Marcus og Martinus, vi vil være oss selv.

Bilde av tvillingene og artistene Marcus og Martinus foran en murvegg utendørs.
– Vi er bestevenner, men man blir jo litt gal av hverandre også, av og til. Det hadde vært litt unaturlig å late som noe annet.

Vi er bestevenner

– Blir dere noen gang lei hverandre?

– Ja, det er vel sånn for alle søsken og tvillinger, er det ikke? Når man er sammen 24/7 så er det greit å få ut litt følelser, sier de og ser på hverandre og ler.

– Vi har greid oss i 18 år så langt, så vi skal greie 18 til, sier Marcus spøkefullt.

– Vi er bestevenner, men man blir jo litt gal av hverandre også, av og til. Det hadde vært litt unaturlig å late som noe annet.

– Hva er den største forskjellen på dere?

– Ja, det er egentlig veldig enkelt, sier Marcus raskt.

– Javel, hva er det det da? svarer Martinus og ser spørrende på broren.

– Du er mer perfeksjonist enn meg. Jeg er litt mer «laid back», og du er perfeksjonisten som må rette på alt og sånt. De ser på hverandre og Marcus retter fort på svaret sitt:

– Faktisk så er ikke det sant, for selv om du er perfeksjonisten, så roter du mye mer enn meg. Jeg er mer ryddig, rommet mitt er helt strøkent og fint, sier Marcus fornøyd.

– Det er sant, kommer det i retur uten protest.

Håp for fremtiden

Selv om livet har vært roligere for Marcus & Martinus den siste tiden, jobber de fortsatt daglig med å utvikle seg som individer og duo. De har vokaltimer opp til fire ganger i uken, skriver musikk og jobber iherdig med å lage innhold til alle sine sosiale medier-kanaler for sine mange millioner følgere og fans.

– Hva er den største drømmen dere har?

– Vi vil på verdensturné! Det er nok alle artisters største drøm, sier de i kor. Men de er tydelige på at det ikke er det viktigste akkurat nå.

– Vårt største håp for 2021, og det som er viktigst, er at verden skal få kontroll på pandemien som herjer og få en vaksine som fungerer for alle, sier Marcus.

– Og når verden åpner, er vi klare, for å si det mildt! Batteriene er ladet 120 prosent, og vi gleder oss skikkelig til å jobbe fra morgen til kveld igjen!

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent