Votter som varmer Microsoft Teams image

Votter som varmer

Jørgen Johnsen (25) er soldat i Frelsesarmeen og har strikket siden han var seks år. Denne vinteren har han invitert sine mange strikkeglade følgere på Instagram og Facebook til å hjelpe de som trenger litt ekstra varme på kalde dager.

• Foto: Tekst: Emmaline Sophie Hekneby Foto: Kristianne Marøy/Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr 12-14/2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

– Jeg vet ikke hvor normalt det er med en mann som liker å strikke, men jeg synes det er skikkelig gøy, smiler Jørgen.

Les flere artikler fra Krigsropet her

Soldaten driver Instagram-kontoen, @johnsenknits, der han deler strikkeoppskrifter og viser frem det han lager. Han har 9300 følgere som lar seg inspirere av den blide mannen fra Tromsø. I september i fjor opprettet Jørgen en samstrikk-gruppe på Facebook, som fikk navnet Utstrakt – en vottesamstrikk av Johnsenknits. Han hadde tenkt en del på at mange som fra før av hadde det tøft, kom til å få det enda tøffere i 2020 på grunn av koronapandemien.

– Jeg lurte på hva jeg kunne gjøre, og kom frem til at de fleste ville blitt glade for å få et par votter når det blir kaldt!

Jørgen laget en oppskrift spesielt for Utstrakt-prosjektet, der designet er inspirert av Frelsesarmeens flagg. Han delte så ideen sin i Facebook-gruppen og inviterte folk til å bli med.

– En hespe av hver farge med Tinde pelsullgarn er nok til to par med votter. Da er det en fin mulighet for de som vil å gi bort det ene paret, sier han. Jørgen kjøpte inn en liten boks i håp om å klare å fylle den med 15 til 20 par. Det var til hentemeldingene fra Posten begynte å strømme inn.

– Det florerte med pakker i hybelen min, sendt fra folk fra Norge, Svalbard og Skottland. Det var rørende å se hvor mange som ville være med på dette! Til slutt var to gigantiske plastkasser fylt til randen av strikketøy. 126 par votter, to par sokker, fire luer og to sjal ble levert til Frelsesarmeens slumstasjon før jul.

Lærte å strikke av mor og bestemor

Jørgen vokste opp i Tromsø korps (nærmiljøkirke), med både foreldre og besteforeldre som aktive medlemmer av Frelsesarmeen. For tiden studerer soldaten til å bli prest, og er frivillig hos Frelses-armeen på Grünerløkka i Oslo.

– Jeg bidrar der jeg kan, med blant annet musikk, møteledelse og taler, når det trengs. Som en som alltid har gått imot strømmen, synes jeg det er fantastisk å få kunne gi av min tid for å hjelpe andre, og å spre både glede og evangeliet om Jesus i sang og forkynnelse.

Men med foreldre som ofte gikk i uniform, var det ikke spesielt enkelt å være Jørgen på barne- og ungdomsskolen.

– Det ble ikke alltid tatt like godt imot av mine klassekamerater, men jeg likte at det var annerledes. Jeg liker fortsatt at det er annerledes, sier han før han siterer Frans av Assisi.

– Han sa: «Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord». Det er tonen som har gitt klang til både mitt frivillige virke som soldat, og som kommer til å gi det inn i fremtiden i mitt virke som prest. Da han var bare seks år lærte han å strikke av bestemoren.

– Det var ikke veldig kult å være gutten på barneskolen som strikket. Så jeg briljerte i kunst- og håndverktimene, men la ellers bort strikketøyet i en periode. Han fant frem strikkepinnene igjen som 17-åring da han skulle prøve å imponere moren til kjæresten på den tiden.

– Det hjalp ikke noe særlig, humrer han.

Jørgen fortsatte likevel å strikke. Et par år senere laget han sitt første vottedesign. Til sammen har han laget 17 oppskrifter og har strikket langt over 100 par votter.

Jørgen Johnsen i Frelsesarmee uniform utenfor Frelsesarmeen på Grynerløkka i Oslo (bildet t.v.) Utstrakt vottene i gult og rødt (bildet t.h.)
Jørgen Johnsen i Frelsesarmee uniform utenfor Frelsesarmeen på Grynerløkka i Oslo (bildet t.v.) Utstrakt vottene i gult og rødt (bildet t.h.)
Jørgen Johnsen er soldat i Frelsesarmeen, studerer til prest – og kobler av med å strikke. Vottemønsteret han designet til Utstrakt-prosjektet er inspirert av Frelsesarmeens flagg.

Inviterer deg til å strikke

25-åringen forteller at når han strikker, får han utløp for en skapertrang og kreativ lyst som han ikke finner i noen andre kunstformer. Det byr på en prosess der kreative valg må tas, som farge, tekstur og fasong.

– Strikking byr også på en slags meditativ dimensjon som roer ned gemyttene litt. I hvert fall gjør det det for meg, men jeg har også hørt om andre som har hatt stikk motsatt reaksjon, smiler han. Jørgen skal arrangere Utstrakt igjen til høsten, og skal legge frem et nytt mønster da.

– Jeg håper at mange strikkeglade ønsker å være med, og jeg gleder meg veldig til å gjøre dette igjen! ▪

Hoveddiagram på mønsteret til Utsrakt vottene

Utstrakt-votter

Størrelsen oppgitt her er en mellomstørrelse. For mindre eller større størrelse, se Facebook- gruppen: Utstrakt – en vottesamstrikk av Johnsenknits.

Mål:

Hel lengde: 28 cm

Omkrets: 22,5 cm

Garn: Tinde Pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk, Rauma Finull eller tilsvarende. Garn merket med «100 % norsk ull», «Helnorsk produkt» eller «100 % norsk» er å foretrekke, for å sikre kvalitet på ull og at garnet er produsert på en bærekraftig måte. OBS: Hvis du bruker et annet garn enn det som er oppgitt, vær oppmerksom på løpelengden.

Fargeforslag:

A) Hovedfarge: 2132 Rød, Mønsterfarge: 2122 Rødgul

B) Hovedfarge: 2125 Lys Marine, Mønsterfarge: 2122 Rødgul

C) Hovedfarge: 2132 Rød, Mønsterfarge: 2125 Lys Marine

D) Hovedfarge: 2115 Naturgrå, Mønsterfarge: enten 2132 Rød, 2122 Rødgul eller 2125 Lys Marine

E) Din egen fargekombinasjon

Mengde:

Hovedfarge: 50 g
Mønsterfarge: 50 g
Pinner: 2,5 mm og 3,5 mm
Strikkefasthet på votten: 26 masker x 27 rader = 10 cm x 10 cm

Fremgangsmåte:

Vrangbord: Legg opp 48 masker på pinne 2,5 mm. Strikk vrangborden *2 rett, 2 vrang*, slik:

8 omganger hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
2 omganger mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
1 omgang hovedfarge
1 omgang mønsterfarge
7 omganger hovedfarge

Når vrangborden er ferdig, strikk 1 omgang rett med bunnfargen, samtidig som du skifter til pinne 3,5 mm og øker med 4 masker jevnt fordelt: 52 masker totalt. Nå strikker du hoveddiagrammet for din valgte størrelse, fra høyre mot venstre. Øk til tommelkile slik diagrammet viser: Du lager en ny maske med bunnfargen mot høyre eller venstre i prikken på diagrammet. De grå feltene skal ikke strikkes.

Ved den sorte linjen legger du av 13 masker til tommel. Dette gjøres ved at du strikker inn en kontrasttråd over de 13 maskene. Deretter setter du maskene tilbake på pinnen og strikker videre over etter diagrammet. Når du skal felle av: ved omgangens start, ta 1 maske løst av, strikk 1 maske, trekk den løse masken over den du har strikket. Strikk mønster til neste felling, strikk 2 masker rett sammen. Gjenta på andre siden av votten. Fell til du har 14 masker igjen i alle størrelser.

Strikk neste vott fra venstre til høyre for å få en til hver hånd.

Tommelen strikkes slik:

Plukk opp de 13 maskene du la av ved den sorte linjen på hoveddiagrammet. Plukk opp like mange masker på baksiden av tommelen + 2 masker ekstra i hver side (4 masker ekstra til sammen. 2 av disse maskene strikkes sammen i hver side på neste omgang for å unngå hull i sidene). Totalt maskeantall til tommel: 28 masker.

Strikk diagrammet slik det står, fra høyre til venstre. Fell av på samme måte som i hoveddiagrammet til det gjenstår 12 masker i alle størrelser.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent