
Går til sak mot Helse Sør-Øst
Uklarheter i konkurransegrunnlaget ble avgjørende for tildelingen på rusfeltet forrige høst, mener åtte tilbydere av rusbehandling. Nå går de til sak mot Helse Sør-Øst.
Den 21. oktober 2024 ble resultatet av anbudskonkurransen til Helse Sør-Øst RHF innen Tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) kunngjort. Tildelingen innebar at mange etablerte tilbydere ikke fikk fornyet avtale med helseforetaket. Anskaffelsen har en anslått økonomisk verdi på 11 milliarder kroner.
Konkurransen ble siden omgjort og gjenåpnet, og senere ble store deler av den avlyst, på bakgrunn av at enkelte tilbydere som fikk tildeling hadde oppfattet konkurransegrunnlaget på en annen måte enn mange andre.
Helse Sør-Øst RHF har erkjent at intensjonen var å sende ut en melding til alle tilbydere for å klargjøre hva som var gjeldende, men at dette «ved en inkurie» ikke ble gjort.
Belysning fra flere vinkler
Åtte TSB-tilbydere går nå til sak mot Helse Sør-Øst RHF på bakgrunn av det de mener er uklarhet i konkurransegrunnlaget.
– Uklarheten har virket inn på utformingen av tilbudene og dermed på resultatet av konkurransen. Helse Sør-Øst har derfor plikt til å avlyse konkurransen, sier advokat Morten Goller i advokatfirmaet Wiersholm, som fører saken på vegne av de åtte tilbyderne.
I tillegg har evalueringen av de ulike tilbudene etter tilbydernes syn ikke vært i tråd med tildelingskriteriene Helse Sør-Øst satte opp for konkurransen.
– Vi ser frem til å få belyst anbudsprosessen fra flere vinkler og gjennom flere aktører enn det som så langt har blitt gjort, sier Goller.
To andre aktører i TSB gikk i vinter til sak mot Helse Sør-Øst i tilknytning til den samme anbudsprosessen. Helse Sør-Øst tapte saken, og valgte å ikke anke.
Helseforetaket varslet 27. februar at de ønsket å inngå avtaler med tilbyderne som opprinnelig fikk tildeling den 21. oktober i fjor, og satte fristen for å klage – karensfristen – til 11. mars.
De åtte tilbyderne begjærer nå midlertidig forføyning for å forhindre at avtalene undertegnes før saken er tilstrekkelig belyst og det foreligger en ny, rettskraftig dom.
RELATERTE SAKER
-
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer
Frelsesarmeen måler konsekvenser av endringer i folks økonomi.
-
– Forbrukere har like stor rett til å vite hva som er i vinflaska som i saftflaska
Helsedirektoratet har lagt fram forslag til merking av alkohol. – Dette har vi ventet på, sier Inger Lise Hansen i Actis. Men generalsekretæren ønsker å ta det enda et steg videre.
-
Driften avviklet ved Frelsesarmeens akuttmottak på Kongsberg
En snau måned etter at Russland invaderte Ukraina, ble Thorgeir Nybo spurt om han kunne tenke seg å lede et akuttmottak for flyktninger – helst med en gang. Nå er siste beboer flyttet ut av et bygg, som til sammen har huset 5050 ukrainere og 28 kjæledyr.