
– Forbrukere har like stor rett til å vite hva som er i vinflaska som i saftflaska
Helsedirektoratet har lagt fram forslag til merking av alkohol. – Dette har vi ventet på, sier Inger Lise Hansen i Actis. Men generalsekretæren ønsker å ta det enda et steg videre.
– Forskning viser at selv et moderat forbruk kan øke risikoen for alvorlige sykdommer, som kreft og hjerteproblemer. Derfor er det viktig at alle får tydelig informasjon, slik at de kan ta informerte valg om egen helse, sier Hansen.
Hun forteller at mange blir overrasket når de får vite om sammenhengen mellom alkohol og sykdom, nettopp fordi denne informasjonen ikke er like tilgjengelig som for andre helseskadelige produkter.
Vi mener også at Helsedepartementet må sørge for at emballasjen får innholdsmerking i tillegg til helseadvarsler.– Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
Drøyt to år er gått siden daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ba Helsedirektoratet om å se på advarselsmerking av alkohol. I desember forelå Helsedirektorates svar "Notat om merking av helseinformasjon på alkohol" (PDF).
Der står det at direktoratet har vurdert at følgende informasjon bør formidles i merkeordningen:
- Helseskader
- Bryst- og tarmkreft
- Hjerte- og karsykdom
- Fosterskader
- Skader på hjernens utvikling
- Nedsatt søvnkvalitet
- Forsterking av psykiske plager
- Demens ved høyt inntak
Det å sette forbrukere i stand til å ta informerte valg om egen helse på dette området, er også i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
En studie fra i fjor fant at kun 53 prosent av de spurte kjente til at alkohol kunne føre til kreft. Her deltok voksne, alkoholdrikkende innbyggere fra Norge og 13 andre europeiske land.
Hansen er opptatt av at folk skal være klar over skadevirkningene av alkoholbruk. For sammenhengen mellom alkohol og blant annet hjertelidelser, kreft og leversykdommer er veldokumentert.

Mange av dem som ikke drikker mye alkohol, vil kanskje tenke at advarsler om helseskader ikke angår dem. Men det er faktisk ikke bare de med høyt alkoholforbruk som risikerer skadevirkninger.
Derfor mener Hansen, som leder av Rusfeltets samarbeidsorgan, at det er så viktig å nå ut med advarsler til alle som kjøper alkohol.
– Vi mener også at Helsedepartementet må sørge for at emballasjen får innholdsmerking i tillegg til helseadvarsler. Forbrukere har like stor rett til å vite hva som er i vinflaska som i saftflaska.
Vet merking har effekt
Merking med advarsel om helserisiko er allerede påbudt for tobakksvarer. Derfor vet vi at det har effekt, ifølge Hansen.
– WHO har vært tydelige på at helseadvarsler på tobakk er effektive. Informasjonen øker bevisstheten om helseskader, gjør det mer sannsynlig at folk slutter, og gjør det å begynne å røyke mindre attraktivt. Det er ingen grunn til å tro at alkohol skulle være noe unntak.
Bransjen har fått to år på seg for å omstille seg og innføre merkingen. Det er en reell risiko for at internasjonale aktører i alkoholindustrien vil utnytte denne overgangsperioden til å trenere implementeringen.– Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
Men selv om Helsedirektoratet nå har lagt fram sine forslag, er ikke merkede alkoholprodukter nødvendigvis en realitet med det aller første. Actis er opptatt av at prosessen ikke må treneres, og at krav om merking kommer på plass så fort som mulig.

– Bransjen har fått to år på seg for å omstille seg og innføre merkingen. Det er en reell risiko for at internasjonale aktører i alkoholindustrien vil utnytte denne overgangsperioden til å trenere implementeringen. Dette har vi sett fra Irland, som ligger foran oss i løypa, sier Hansen.
Der ble helsemerking tatt inn i loven allerede i 2018, men fristen for implementering er ikke før mai 2026.
Flere velger alkoholfritt
Samtidig som folk skal få vite mer om skadevirkningene av alkohol, kaster stadig flere seg på «NoLo»-trenden, som står for å velge produkter uten alkohol (No) eller med lav alkoholprosent (Low), ifølge Vinmonopolet.
På slutten av 2024 anslo de at salget av alkoholfri drikke ville øke med hele 18 prosent i løpet av året. Samtidig sank salget av flere typer alkoholholdig drikke.
Actis tror noe av årsaken er at flere kjendiser står frem og forteller at de har gått over til alkoholfritt. Det har gjort det mer akseptert å velge alkoholfritt både i baren og på festen.

En annen trend har også gjort at folk oftere drikker alkoholfritt: nemlig smartklokker. De populære klokkene kan blant annet måle søvnkvalitet, puls og oksygenopptak. Selv små mengder alkohol påvirker både stressnivå og søvnkvalitet.
Hansen tror mange har fått seg en real vekker.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer
Frelsesarmeen måler konsekvenser av endringer i folks økonomi.
-
Går til sak mot Helse Sør-Øst
Uklarheter i konkurransegrunnlaget ble avgjørende for tildelingen på rusfeltet forrige høst, mener åtte tilbydere av rusbehandling. Nå går de til sak mot Helse Sør-Øst.
-
Driften avviklet ved Frelsesarmeens akuttmottak på Kongsberg
En snau måned etter at Russland invaderte Ukraina, ble Thorgeir Nybo spurt om han kunne tenke seg å lede et akuttmottak for flyktninger – helst med en gang. Nå er siste beboer flyttet ut av et bygg, som til sammen har huset 5050 ukrainere og 28 kjæledyr.