
Hederspris som varmer
Strikkerne til prosjektet «Sokker som varmer» fikk nylig en velfortjent anerkjennelse da de vant hederspris under Fundraisingskonferansen.
Fundraisingkonferansen er en stor og viktig møteplass for norske innsamlere. Her deles kunnskap om teori, praksis og gode eksempler til etterfølgelse. I tillegg deles det ut priser til årets fundraiser, årets frivillige innsamler, årets kampanje – og noen ganger en hederspris.
I år valgte juryen å gi hedersprisen til «Sokker som varmer» – og de rundt 600 frivillige strikkerne som har bidratt til dette samarbeidsprosjektet mellom ukebladet Familien og Frelsesarmeen.
Sokkene varmer mange
Spesialprisen tildeles noen som har gjort en ekstraordinær innsats i bransjen, vært uselvisk, eller jobbet for bransjens beste. I juryens begrunnelse for å gi spesialprisen til «Sokker som varmer», heter det blant annet:
«Bakgrunnen for prosjektet er engasjerte mennesker som ønsker å bidra til en felles aktivitet. Det aktiviteten skaper, er spesielt av ypperste kvalitet. Disse menneskene er også engasjerte lesere av et ukeblad, og på 10 år har de skapt verdier på nærmere 33,5 millioner kroner for organisasjonen. De har i årevis brukt tid og penger på å varme noen de ikke kjenner.»

Sokkene varmer ikke bare mottakerne, men også de som sorterer og deler dem ut. Brukere av Frelsesarmeen ulike tilbud, både tidligere rusavhengige og folk i aktiv rus, jobber med sortering, registrering og levering. Her bidrar både arbeidstiltaket «Jobben» og budfirmaet «De ti bud», som begge er deler av Frelsesarmeens rusomsorg.
Sokkene deles blant annet ut til mennesker med rusproblemer, innsatte i fengsel, ensomme, eldre og til lavinntektsfamilier som trenger det. Frelsesarmeens korps (kirker og nærmiljøsentre) og institusjoner landet rundt kan bestille det de trenger til sine besøkende, og det er ventelister på dette populære produktet.

Velfortjent heder
Aslaug Mølstad, rådgiver for marked og innsamling i Frelsesarmeen, har hatt ansvaret for prosjektet de to siste årene, en periode der innsendte sokkepar har tredoblet seg fra rundt 10 000 sokkepar i året til rundt 30 000.
– Det er en enorm innsats bak dette tallet, og vi er evig takknemlige for alle strikkerne. Sammen med Familien har jeg jobbet strategisk opp mot strikkerne for å øke aktivitetsnivået og engasjementet. Familien har laget mange fine reportasjer om både strikkerne og mottakerne, og det har vært inspirerende og rørende historier, som scorer veldig høyt blant leserne.
«Sokker som varmer» har også hatt ulikt innhold på sosiale medier, som personlige historier, film og ulike poster – i tillegg til strikketreff, foredrag og designkonkurranser.
Mest av alt gikk denne prisen til alle de flinke, omsorgsfulle og fantastiske strikkerne, som gir av sin tid og kunnskap og penger til de svakeste i samfunnet.– Aslaug Mølstad, rådgiver for marked og innsamling i Frelsesarmeen
Prosjektet har også blitt presentert på «God Morgen Norge» i november, noe som gjorde det synlig for enda flere.
– Alle disse aktivitetene og det gode samarbeidet med Familien er årsaken til at prosjektet har oppnådd så gode resultater, sier Mølstad.

Det er høy kvalitet på det som leveres inn. Avanserte mønster og kostbart garn vitner om stort engasjement. Ofte er det et håndskrevet brev til mottakeren og vaskeanvisning festet til plaggene, som viser omsorgen som ligger i denne aktiviteten. En av strikkerne hadde lagt en hundrelapp i hvert sokkepar som en ekstra gave og overraskelse til den personen som fikk sokkene.
«Sokker som varmer» ble påmeldt Frivillighetsprisen fordi Frelsesarmeen ville hedre strikkerne, men endte med å få æresprisen som henger enda høyere.
– Det var selvfølgelig veldig stas og en anerkjennelse for oss som har jobbet med «Sokker som varmer» og Familien. Men mest av alt gikk denne prisen til alle de flinke, omsorgsfulle og fantastiske strikkerne, som gir av sin tid og kunnskap og penger til de svakeste i samfunnet. Dette er rørende samfunnsansvar på mikronivå, og vi er fulle av beundring for de nydelige gavene de sender oss, sier Mølstad.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Kledd for å tjene
Hva motiverer nye soldater i Frelsesarmeen? For Nadiia Derevianko og Rune Bakken går meningsfulle oppgaver hånd i hånd med tro i mangfold og fellesskap.
-
– Tilgivelsen har Guds ansikt
På scenen står skuespiller Svein Tindberg mutters alene og skaper uforglemmelige øyeblikk i fullsatte saler. I kirken setter han seg helst anonymt på bakerste rad og tar inn atmosfæren.
-
– Pave Frans etterlater seg en stor og varig arv
I forbindelse med pave Frans' bortgang, sender Frelsesarmeen sine kondolanser til den romersk-katolske kirken.