Foto: Kvinne i 40-årene med halvlangt, mørkeblondt hår står foran en stor boligblokk.
SVÆRT BEKYMRET: Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder i Frelsesarmeens Familiebosatt, ser i likhet med sine kollegaer mange graverende forhold på leiemarkedet: – Mugg som vokser fram gjennom malingen etter kort tid, ser vi mye av. Vi vet jo at dette kan gi varige helseskader og luftveisproblemer.

Hus som går på helsa løs

Stadig flere blir utnyttet på leiemarkedet, og nå roper mange at grensen er nådd. Blant dem er Frelsesarmeen og Leieboerforeningen.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Randi Bjelland / Artikkel hentet fra Krigsropet 8–9, 2025
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Det er helt uholdbart at barn skal måtte være nødt til å dusje med joggesko. Jeg får frysninger hver gang jeg sier dette høyt.
– Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder for Frelsesarmeens Familiebosatt
Foto: Overkroppen til en gutt med hissig utslett og blemmer.
BLE SYK AV HJEMMET: Ansatte i Frelsesarmeen ser ofte at folk bor uverdig, som denne familien der den ene gutten fikk kraftig utslett og pustebesvær og måtte innlegges på sykehus på grunn av mugg og råte i boligen. Foto: Privat
Foto: Bokhylle formet som et hus med barnebøker i og en apekatt som sitter på "taket".
FINNER NYE HJEM: Familiebosatt klarer å hjelpe noen familier inn i trygge boliger, men ser at behovet for denne typen hjelp er enormt.
Boligmarkedet har gått i negativ retning siden vi utga boligmeldingen vår, så forslagene vi kommer med der er fremdeles høyst relevante.
– Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder for Frelsesarmeens Familiebosatt
Det er en dominoeffekt her. Om man dytter bort den brikken som boligen representerer, så rammer det også andre alle andre områder i livet.
– Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder for Frelsesarmeens Familiebosatt
Foto: Bilde av et hjørne av et bad der dusjen står. Taket er helt mørkt av fukt og råte.
MØRKE SKYGGER: De ansatte i Familiebosatt ser ofte at folk bor uverdig, og hjelper dem ut av elendigheten og inn i trygge hjem.
Det er helt greit å tjene penger på å leie ut en bolig, men da skal også den boligen ha en anstendig standard. Det er hjemmene til folk vi snakker om.
– Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder for Frelsesarmeens Familiebosatt
Foto: Kvinne med halvlangt blondt hår utenfor blokk, hun ser mot venstre oppover gata.
TYDELIGE KLASSESKILLER: Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder i Frelsesarmeens Familiebosatt, mener Oslo er i ferd med å bli en by for de velstående, for «vanlige folk» har snart ikke råd til å bo der.
Foto: Ung kvinne med langt hår og logo fra Frelsesarmeen på genseren snakker med en dame med svart hijab som står med ryggen til kamera. Hun holder et lite barn med mørke krøller.
HJELPER MED BOLIG: Familiebosatt er rettet mot barnefamilier i Stavanger, Oslo og nærliggende kommuner som ikke har et egnet sted å bo. Her er en ansatt i samtale med en mor som bor i en lite egnet leilighet.
Foto: På en strand ser vi en ung kvinne fra Frelsesarmeen med noen blomster i hånden snakke med en jente i førskolealder. Begge sitter på huk. Vinden blåser i håret.
SKAPER TRYGGHET: Ansatte i Frelsesarmeen ser hvor mye en trygg og god bolig har å si for barns fysiske og psykiske helse.
70 prosent av medlemmene våre i vår forbrukerundersøkelse fortalte at de hadde funnet feil i boligen ved innflytting. Det handler ofte om dårlig isolerte boliger, og det er mange som fryser om vinteren.
– Anne-Rita Andal, leder av Leieboerforeningen
Foto: Kvinne i 40-årene med blondt hår og svart genser står i en gate med gamle bygårder rundt.
UTLEIERS MARKED: Anne-Rita Andal, leder av Leieboerforeningen, er kritisk til boligpolitikken som føres: – Vi har tilrettelagt for å ta valg som først og fremst gagner utleier og ikke leietakeren, sier hun.
Foto: Skjermdump av en mobilskjerm med et bilde av en pakke med frokostblanding på en flate med avflasset maling.
FAKSIMILE: På instagramkontoen min_drittleilighet – Reduser husleia, kan folk sende inn bilder av uverdige boligforhold, og bildene blir delt anonymt. Kontoen har i dag over 230 innlegg. En innsender skriver dette om en 44 kvm stor leilighet på Bekkestua i Oslo der leien er 14 000 kroner i måneden. – Min samboer var gravid i 3 måned da vi fant rotter i leiligheten, og utleier ville ikke gjøre noe med det. Hun var uhøflig og avvisende og ba oss bare om å «ta oss av det».
En veldig stor del av utleiesektoren består av privatpersoner. Det har vært veldig gunstig for disse at vi har et boligmarked og ikke en boligpolitikk.
– Anne-Rita Andal, leder av Leieboerforeningen
Foto: Av fuktskader og ekle silikonfuger rundt en glassvegg inn til en dusj.
PÅGANG ETTER HJELP: – Det er viktig å kunne gi rask hjelp når det gjelder boligsaker. Mange får angst og blir syke av å stå i en slik avmaktssituasjon, sier leder Anne-Rita Andal. Da ventetiden i november i fjor var oppe i 16 dager, måtte foreningen si nei til alle nye medlemmer i tre uker.
Det er ikke noen skrammer i parketten, eller gamle kjøkkenskap vi snakker om, men alvorlige og helskadelige tilstander. Derfor vil jeg komme med en verbal «knyttneve».
– Ida Sollien Kjeldal, avdelingsleder for Frelsesarmeens Familiebosatt
Foto: Mann i 40-årene med kort hår og skjegg i uniform fra Frelsesarmeen. Han står foran en murvegg ute.
FORMÅLSBYGG: Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, forklarer at eiendomsmassen for det meste består av forsamlingslokaler, institusjoner og personalboliger.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent