Foto: Mann i lys kokkeuniform med svart forkle over heller eplemost fra en flaske over i en liten kjele. Han har rødt skjegg og oransje lue og på armene har han tatoveringer.
KJØKKENSJEFENS VALG: Honningen som brukes på den prisbelønnede Oslo-restauranten Smalhans, er produsert av Bi-jobben. Dette er en del av Frelsesarmeens rusomsorg. Eplemosten, som kommer fra epler som ellers ville råtnet, føyer seg også inn i rekken av bærekraftige, kortreiste produkter som kjøkkensjef Mads Ekrheim velger i sin meny.

Smalhans og de gode råvarene

Kvalitetsprodukter fra Frelsesarmeens Jobben brukes nå i menyen til den anerkjente restauranten Smalhans. Kjøkkensjefen har selv erfart hva en jobb kan bety når livet er tungt.

Tekst: Randi Bjelland • Foto: Randi Bjelland / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 22–23, 2025
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Eplemosten har en fin syrlighet, og passer godt til matlaging som erstatter for vin, og den har en sødme som gir noe ekstra.
– Mads Ekrheim, kjøkkensjef Smalhans
Foto: Mann med rødt skjegg og orange lue har på seg hvit kokketrøye med svart forkle over. På begge armene har han tatoveringer. Han smiler mot kamera.
KORTREIST MAT MED MENING: – Jeg synes Jobben er et veldig fint tiltak. Deltakerne er veldig dyktige, sier Mads Ekrheim, kjøkkensjef på Smalhans.
Foto: Tre fylte honningglass med lokk på står på et bord. Det helles honning i det fjerde. På etiketten er det logo fra Frelsesarmeen og det står Bi-Jobben på.
Foto: En trekasse med fire flasker med eplemost står i gresset. På bordet foran er det en åpnet flaske og to glass med eplecider i.
RÅVARER AV KLASSE: Som en del av arbeidstilbudet for rusavhengige, produserer Jobben både prisbelønnet honning og eplemosten Epleslang. Foto: Mette Randem
Jeg fikk et nytt perspektiv på rusmisbrukere fordi jeg ble møtt med en enorm kjærlighet og støtte. De viste meg styrke og nye sider av det å være menneske.
– Mads Ekrheim, kjøkkensjef Smalhans
Foto: Kokken tar en skje med honning opp fra en krukke. Foran ham står en tallerken med en matrett anrettet.
Foto: Hånd som sprer litt honning med en skje utover en rett dandert på tallerkenen.
REDDET AV KOKKEYRKET: – Jeg slet i mange år selv, ikke med rus, men med psykiske utfordringer, sier Mads Ekrheim, kjøkkensjef på Smalhans. Han bruker både honning og eplesider fra Jobben i matproduksjonen.
Det er jo ekstra gøy for oss at en så fin restaurant som Smalhans vil bruke produktene våre i matproduksjonen.
– Jorunn Mathisen, leder på Jobben
Honning NM 8376 nett
NORGESMESTRE: Birøktene fra Frelsesarmeens arbeidstilbud Bi-Jobben ble norgesmestere i honning I 2019. Fra venstre Omer, Jorunn Mathisen, Rune Mæhre, Samuel, Jim Reistad, Lars, Nikolay og Chukri. Foto: Petter Berntsen

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent