Foto: Mann i svart dress, hvit skjorte og rosa slips smiler og ler inne på kontoret sitt på Stortinget.
FRA LATTER TIL TÅRER: Stortingspresident Masud Gharahkhani gleder seg som vanlig til nasjonaldagen. Da hender det at han tar til tårene. – Jeg har tatt opp i meg de norske verdiene, sier han og ramser opp demokrati, likestilling, humanisme og nestekjærlighet.

Stortingspresidenten får klump i halsen på 17. mai

– Vi må være så glade for at vi feirer nasjonaldagen med barnetog og ikke militærparader, sier Masud Gharahkhani. Når han vinker fra stortingsbalkongen tenker han også på sin egen historie.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Ingebjørg M. Lyster / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 20–21, 2025
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Det er ikke i hvilket som helst land at en flyktning kan bli stortingspresident. Det sier noe om demokratiet i landet vårt.
– Masud Gharahkhani, stortingspresident
Foto: Mann fra iran i norsk bunad med norsk flagg. Han veiver flagget fra en balkong høyt over folkehavet.
HILSER BARNETOGET: På 17. mai står stortingspresident Masud Gharahkhani i Eikerdrakten sin på stortingsbalkongen og veiver med et norsk flagg. – Når jeg står der kjenner jeg på glede og takknemlighet, sier han. Foto: Morten Brakestad / Stortinget / NTB
Foto: Fem barnehagebarn i gule refleksvester står sammen med voksne. De skal gi penger i Frelsesarmeens julegryte som henger på et stativ med logoen til Frelsesarmeen på toppen. Der står ei dame fra Frelsesarmeen og en mann med mørkt hår og skjegg fra Iran. Begge disse har på seg hvite vester fra Frelsesarmeen.
STILLER OPP: Masud Gharahkhani har stått julegrytevakt for Frelsesarmeen flere ganger, som her på Egertorget bare et steinkast unna Stortinget.
I løpet av alle årene jeg gikk i kjerka, var det ingen som spurte om jeg skulle konvertere, og det setter jeg stor pris på.
– Masud Gharahkhani, stortingspresident
Foto: Mann i svart dress, hvit skjorte og rosa slips sitter i en lenestol inne på et stort kontor på Stortinget. Han holder opp begge armene mens han snakker.
KAN OGSÅ SIN BIBEL: – Jeg har vært mer i kirker enn i moskeer, sier Masud Gharahkhani, og snakker med kjærlighet om «misjonskjerka» i hjembygda Skotselv i Buskerud. Han forteller at det var der han lærte alle Jesus-historiene.
Jeg så bestefaren min be tre ganger om dagen på bønneteppet sitt. Men jeg så også hvordan han korset seg da vi gikk forbi Bragernes kirke.
– Masud Gharahkhani, stortingspresident
Foto: Mann som ser varmt i kamera. Han er litt ettertenksom.
GUDSTRO: – Jeg tror vi skal huske at det er mer som forener oss enn som skiller oss. De jødiske, muslimske og kristne skriftene har mye til felles, sier Masud Gharahkhani.
Det forteller så mye om pressefrihet og ytringsfrihet at vi faktisk har en egen losje til pressen. Dette er norske verdier vi skal verne om i en tid hvor mange demokratier er under press i verden.
– Masud Gharahkhani, stortingspresident
Foro: Mann som sitter på en rød, gammel skinnsofa i et historisk rom med gamle portretter på veggene.
VIKTIG ARV: Masud Gharahkhani sitter på en benk i det vakre rommet som kalles for Eidsvollgalleriet. Her henger det 18 portretter av mennene som var samlet for å skrive Grunnloven i 1814.
Foto: Nærbilde av mann inne på kontoret som sitter på kontoret sitt. Han snakker ivrig og holder opp venstre hånd der han viser en avstand på rundt fem centimeter med pekefinger og tommel.
GODE VERDIER: Pressefrihet og ytringsfrihet er to andre norske verdier Masud Gharahkhani er opptatt av å verne om.
Nett 2025 Masud Gharahkhani MR 9723
Nett 2025 Masud Gharahkhani MR 9880
OPPTATT AV PRESSEFRIHET: Masud Gharahkhani på vei å holde tale om den viktige ytringsfriheten. Etterpå avduket han årets avistegninger (fra 2024) i Vandrehallen.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent