
Armeen priset for sin innsats for barn og unge
Årlig deler Kongsvinger kommune ut tre priser à 10 000 kroner, hvor det er innbyggerne selv som sender inn forslag til kandidater. – En hyggelig, men uventet overraskelse, sa offiser Leif-Erling Fagermo da han takket på vegne av Frelsesarmeen.
Det var fire nominerte til «Barna og ungdommens kulturpris», som går til personer/lag/institusjoner som har gjort en verdifull innsats innen barne- og ungdomskulturen i kommunen.
Lederne i Kongsvinger korps (kirke og nærmiljøsenter), Leif-Erling og Anne-Beth Fagermo, har de ni siste årene lagt ned et solid stykke arbeid for de yngste.
– Da vi kom hit, fantes det babysang. Vi gikk rett inn i det som var, og så har vi bare jobbet ut ifra behovet på stedet. Sånn har alle våre grupper startet, sier Anne-Beth.


Ekteparet var på vei hjem fra en generasjonsgudstjeneste søndag kveld da de fikk den svært så hyggelige telefonen. Hun som ringte, var Unn Bjørklund (Ap), leder for miljø- og samfunnskomiteen i kommunen.
Tenk hva det betyr at noen ser og ivaretar de som kanskje ellers ikke hadde hatt et nettverk der de føler seg hjemme.– Unn Bjørklund, prisutdeler fra kommunen
Begrunnelsen for at prisen for 2024 gis til Frelsesarmeen korps Kongsvinger er denne:
«De åpner opp for ulike tilbud året igjennom for alle barn og ungdommer. De arrangererer turer, ferier og kvelder av ulik art som skaper trygghet og faste rammer for de som ikke har foreldre som av ulike grunner har mulighet til slikt alene.»

– Det at vi fikk denne prisen, var jo et godt håndtrykk å få fra kommunen, sier Anne-Beth.
– Frelsesarmeen favner alle
– Det er ikke en lang begrunnelse, men den favner så mye! Tenk hva det betyr at noen ser og ivaretar de som kanskje ellers ikke hadde hatt et nettverk der de føler seg hjemme, sier Bjørklund.
Politikerne vet ikke hvem som har nominert de forslagene som kommer inn, forklarer komitélederen.
– Med svært gode nominerte er det en utfordring å lande på én vinner – når vi gjerne skulle gitt en pris til alle. Det som var utslagsgivende denne gangen, i tillegg til at Kongsvinger ungdomsråd innstilte Frelsesarmeen, var at de i stor grad favner alle barn og unge. Spesielt de som har et ekstra behov for det.

Ungdomsrådet består av 16 medlemmer, som skal uttale seg om alle saker som berører barn og unge i kommunen – inkludert denne prisen.
– Det betyr at saken starter der før den kommer til komite for miljø- og samfunnsutvikling. Da er innstillingen fra ungdomsrådet med, og den teller tungt, legger Bjørklund til.
Samles rundt et måltid
Bare den siste uka før de mottok prisen sørget Anne-Beth for at 51 barn og foreldre fikk dra i svømmehallen. Og gruppa Sammen barn og voksne hadde 95 rundt middagsbordet i Jernbanegata 18-20.
For noen er dette den eneste gangen i uka de spiser en ordentlig middag.– Leif-Erling Fagermo, korpsleder i Kongsvinger
Det ukentlige måltidet er finansiert av penger som samles inn i Julegryta lokalt hver desember, og med penger fra Gjensidigestiftelsen og legater i Frelsesarmeen.
– For noen er dette den eneste gangen i uka de spiser en ordentlig middag, sier Leif-Erling.
Dagen etter prisutdelingen i rådhuset var det ungdomsklubb med hele 67 deltakere.

Under koronapandemien flyttet Frelsesarmeen inn i tre etasjer ved gågata syd i Kongsvinger:
- I underetasjen har de innredet med storskjerm, spillkonsoller og popcornmaskin.
- I første etasje ligger kjøkken med tilhørende kafeteria og et stort forsamlingsrom.
- I andre etasje er det bygget lekerom med klatrevegg, egen snekkerbod og malerom.


Første uka i mai skal de ta med barn på kino. Mange barn, ser det ut for.
– Tenk bare til nå er det 140 påmeldte, sier Anne-Beth.
Organiserer ferieturer
I vinterferien sendte korpslederne avgårde to fulle busser med barnefamilier på dagstur. Hele hundre personer var de som ankom Teknisk museum i Oslo.
Her var også fotografen i denne saken, Thaynara Santos Silva (18), med som ungdomsleder.

I tillegg til midler fra Gjensidige søker Frelsesarmeen i Kongsvinger alltid om tilskudd fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet).
De har mange planer for denne lyse årstiden, selv om de nå er inne i sine to siste måneder som korpsledere på Kongsvinger.
Det å få lov til å være med i et fellesskap uten at det koster så mye, det er verdifullt for mange.– Anne-Beth Fagermo, korpsleder i Kongsvinger
Mange somre på rad har ekteparet Fagermo sørget for ferieminner i Hunderfossen eventyrpark eller på Storefjell.
– Vi prøver å ta barn og familier med oss på tur gjennom året som går. Det å få lov til å være med i et fellesskap uten at det koster så mye, det er verdifullt for mange, sier Anne-Beth.
Når de flytter for godt til Haugesund overtar løytnantene Marie-Louise Bourquin og Sigurður Sölvason omsorgen for menigheten inn mot svenskegrensen.
Kjører ut varme klær
Foruten et godt samarbeid med helsestasjonen kontaktes Anne-Beth også av skoler og barnehager.
– Hvis det er barn som sliter, enten det gjelder klær eller utstyr når de skal på leirskole, så vet helsesøstrene at de kan ta kontakt med oss. De har også tatt kontakt i forbindelse med aktivitetene vi har, slik at ungene kan komme til oss. Det er veldig kjekt, sier Anne-Beth.

Nede i kjelleren på Kongsvinger står det kassevis av varme gensere, sokker og votter som gode innbyggere i kommunen har strikket.
– Det hender ofte at skolene ringer når vinteren nærmer seg. Hvis det finnes barn som ikke har godt nok tøy, så kjører vi opp med det og så fordeler de det til de som trenger det.
Det er helt spesielt på Kongsvinger dette med at vi har så gode kontakter i byen.– Anne-Beth Fagermo, korpsleder i Kongsvinger
– Ingen barn som går i barnehage på Kongsvinger skal være forhindret fra å leke ute året rundt.
Frelsesarmeen får også mengder av gratis ulltøy fra Pierre Robert, som de deler ut til korpsene.
– Det er helt spesielt på Kongsvinger dette med at vi har så gode kontakter i byen, sier Anne-Beth.
Stas å dele ut pris
Bjørklund opplever det å dele ut de kommunale prisene som spesielt meningsfylt.
– Å ringe rundt til prisvinnerne sist helg, er en av de hyggeligste oppgavene jeg har hatt i dette vervet.

– Frelsesarmeen framstår, slik jeg opplever det, som en kristen organisasjon i ordets rette forstand – altså at de gjør et svært viktig arbeid for de som virkelig har behov for det.
Bjørklund nevner matutdeling til de med svært dårlig råd og det at Frelsesarmeen sørger for samlingspunkter.
– Og ikke minst den innsatsen de gjør for barn og unge, som nå ble påskjønnet med denne viktige prisen.
For oss som en kristen organisasjon er det veldig mange begrensinger for å søke om midler, så disse pengene kommer godt med fremover.– Leif-Erling Fagermo, korpsleder i Kongsvinger
Leif-Erling forklarer at Frelsesarmeen i Kongsvinger prøver etter beste evne å gi et allsidig tilbud til dem som trenger det.
– Det var rørende å få beskjed om at vi blir verdsatt på denne måten nå når vi er i ferd med å avslutte vårt engasjement her og skal flytte. For oss som en kristen organisasjon er det veldig mange begrensinger for å søke om midler, så disse pengene kommer godt med fremover, sier Leif-Erling.
Anne-Beth er opptatt av å trekke fram all hjelpen de får:
– Vi har hatt masse god, frivillig hjelp som har gjort det mulig. Uten dem hadde vi aldri klart denne jobben.

Over sommeren starter de opp som korpsledere i Skudeneshavn på Haugalandet hvor de nå bor. De skal dele på én stilling, der hun skal være arbeidende pensjonist i 25 prosent.
Tildelingen av Barna og ungdommens kulturpris var på sett og vis prikken over i-en etter nesten et tiårs innsats i Kongsvinger korps.
– Vi kunne ikke fått en bedre avskjedsgave enn dette, sier de avtroppende lederne.
P.S. Ønsker du å lese mer arbeidet til Anne-Beth og Leif-Erling Fagermo i Kongsvinger anbefaler vi denne rørende saken. Og jula, den varer helt til påske:

Familie på fem fikk julen i gave
Han finner ikke ord. Småbarnsfaren trodde at de «bare» skulle hente gavekort på mat. Men på Frelsesarmeen i Kongsvinger hadde de i all hemmelighet søkt spesielt om støtte til denne familien. Det ble ei jul de aldri glemmer.
Trakk vinnerloddetRELATERTE SAKER
-
Kledd for å tjene
Hva motiverer nye soldater i Frelsesarmeen? For Nadiia Derevianko og Rune Bakken går meningsfulle oppgaver hånd i hånd med tro i mangfold og fellesskap.
-
– Tilgivelsen har Guds ansikt
På scenen står skuespiller Svein Tindberg mutters alene og skaper uforglemmelige øyeblikk i fullsatte saler. I kirken setter han seg helst anonymt på bakerste rad og tar inn atmosfæren.
-
– Pave Frans etterlater seg en stor og varig arv
I forbindelse med pave Frans' bortgang, sender Frelsesarmeen sine kondolanser til den romersk-katolske kirken.