Hvorfor feirer vi Kristi himmelfartsdag nettsideformat

Hvorfor feirer vi Kristi himmelfartsdag?

Hva skjedde med Jesus denne dagen? Og hvorfor?

• Foto: Frelsesarmeen / Tekst: Hilde Dagfinrud Valen/Marianne Klæboe Pedersen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Kristi himmelfartsdag markeres den førtiende dagen etter 1. påskedag. Dagen faller alltid på en torsdag den sjette uken etter påske. I Norge har alle fri denne dagen, som er en «rød helligdag» i kalenderen. Hva feirer vi egentlig?

Kort fortalt

I jula feirer vi at Jesus kom til jorda og ble menneske som oss. I påsken gjennomfører Jesus det han kom for å gjøre: Vinne over døden og det onde for oss, på våre vegne. Kristi himmelfartsdag markerer vi at Jesus forlater jorda igjen som synlig kropp for å kunne gå over i en åndelig dimensjon, slik at han kan være ubegrenset og til stede i alle som tror på ham.

Fra synlig til usynlig

Bibelen forteller at Jesus på Kristi himmelfartsdag stiger opp mot himmelen til en sky som skjuler ham for disiplene. Da skyen driver videre med vinden, er han borte. Vennene hans vet at han fortsatt lever, samtidig som han nå har blitt usynlig for dem. Han finnes, like virkelig som før, men de kan ikke lenger se ham på samme måte som de har gjort fram til denne dagen.

Fra noen til alle

Før han drar, lover Jesus disiplene at han snart skal komme tilbake til dem på en ny måte. På Kristi himmelfartsdag forstår ikke vennene hans så mye av hva de kan forvente, eller når det skal skje. Jesus ber disiplene vente på det han har lovet dem: Den hellige ånd, som vil gjøre det mulig for ham å være hos alle på én gang. På Kristi himmelfartsdag vet ikke disiplene hvor lenge de må vente, men ti dager senere, i pinsen, blir løftet oppfylt.

Fra begrenset til ubegrenset

Som menneske med en fysisk kropp var Jesus begrenset til tid og sted, og kunne bare være hos noen få samtidig. Skulle det være mulig for ham å være hos alle som tror på ham samtidig – på en ny, tidløs og åndelig måte – måtte han først forlate det materielle og synlige. På Kristi himmelfartsdag skjer dette på en symbolsk måte da Jesus igjen går over i den åndelige dimensjonen.


Vil du vite mer?

Du kan lese fortellingen om Kristi himmelfart fra Bibelen her.

På Kristi himmelfartsdag, før Jesus forlot disiplene sine, ga han dem et viktig oppdrag, en livsoppgave, og et løfte om at han alltid skulle være med dem. Dette kalles «misjonsbefalingen», som du kan lese her.

Her finner du løftet om Den hellige ånd

Her snakker Jesus med disiplene om at han en gang skal komme tilbake

Her kan du lese om grunnen til at Jesus kom. Versene som blir kalt «Den lille Bibel» oppsummerer hva som var grunnen til at Jesus kom til jorda som et menneske.

Hva er påske? Det kan du lese om her.