
Kristiansand klar for NM i gatefotball
Helgen 23.–25. mai er det duket for en helg fylt med fart og spenning når 40 gatefotballag fra hele Norge møtes på Sørlandet. Men her teller det rusfrie, sosiale fellesskapet alltid mer enn resultatene på banen.
– Alt ligger til rette for et flott arrangement i vakre omgivelser, rett ved gjestehavna i Kristiansand, sier Tommy Hammergren på vegne av arbeidsgruppa i Frelsesarmeens rusomsorg. Til daglig er han soneleder for Aktiviteter Sørlandet.
Han tror på godt vær, sol og sommer her ved bystranden, i hjertet av Kristiansand:
– Det er muligheter for både en forfriskende dukkert og en runde basket rett ved banene – også på Tresse, hvor vi disponerer et stort område godt egnet til oppvarming på naturgress.

Bytter arrangørby
De siste årene har NM vært arrangert på Kadettangen i Sandvika utenfor Oslo. Når Kristiansand nå får tilbake stafettpinnen er snart gått 15 år siden de sist arrangerte dette mesterskapet. I 2010 var gatefotballen fortsatt i sin spede begynnelse, og det stilte tolv lag på gamle Kristiansand stadion – med én bane.
Siden den gang har veksten vært formidabel med egne lag både for kvinner og menn. Her kan du lese mer om gatefotball.
Frelsesarmeens Rune Isegran, landslagssjef gatefotball for menn, forteller om 30 påmeldte lag på herresiden og ti på damesiden. Totalt vil det samles rundt 300 spillere – ikke bare fra Frelsesarmeens rekker, men også fra lag fra Den norske kirke og flere kommuner.
– NM er årets høydepunkt for de fleste spillerne. Her kan alle være med, og her møter man kjente år etter år, sier han.

For ham er høydepunktetene NM-paraden med alle deltakerne og den enkelte spiller som lykkes med små og store ting på banen.
– En god pasning eller scoring. Gleden over egen mestring!
Økt oppslutning på kvinnesiden
I fjor vår fikk Frelsesarmeens damelag sin første landslagssjef i Signe Haukvik Haugen.
– Gatefotball gir håp, stolthet, fellesskap og nye muligheter. Det å kunne gjøre en aktivitet som er gøyal, samtidig som det gir deg positive ringvirkninger som fysisk, psykisk og sosial helse er en genial kombinasjon. I tillegg sier mange spillere jeg snakker med at dette er en fantastisk inkluderende arena å delta på, og de får sine beste venner akkurat her, sier hun.
Både nye og gamle spiller får oppleve mestring og vist hva de har trent for hele året. Men det å vinne er ikke målet – det er veien vi går sammen som er målet.– Signe Haukvik Haugen, Frelsesarmeens landslagssjef i gatefotball for kvinner

Her er programmet for helgen:
Fredag 23. mai
- Kl. 17.00 Parade (starter fra Øvre torv v/rådhuset) med påfølgende åpning på Tresse
- Kl. 18.00 Første kamp
- Kl. 18.00–20.00 Middag i Festningen
- Kl. 20.20 Kamper ferdig for dagen
Lørdag 24. mai
- Kl. 10.00–18.00 kamper på Tresse
- Kl. 19.00–22.00 bankett
Søndag 25. mai
- Kl. 09.30 Kamper på Tresse
- Kl. 11.00 Sportsgudstjeneste Tresse
- Kl. 11.45–15.00 Finaler, premiering og takk for denne gang!
Isegran forventer mye publikum dersom været er bra og synes det er fint at årets mesterskap arrangeres på Sørlandet. Og under er kart over spillerområdet.

– Det gir mulighet for spillere å oppleve andre deler av landet, og andre byer og klubber får vise seg frem, sier han.
De som er tatt ut på selveste landslaget til Frelsesarmeen spiller denne helgen med sine lokale klubber under NM. Denne kamptreningen er fin før de skal forsvare Norges ære under VM i gatefotball 23.–30. august i Oslo. Ute i verden er turneringen kjent som Homeless World Cup (HWC).
Haugen er veldig ydmyk og stolt over å ha fått denne muligheten som landslagssjef, og synes hun har veldig gode kollegaer i hele Norges land.
– Jeg gleder meg både til NM og HWC, for det er der det magiske skjer og der gatefotball får vist sitt sanne potensial. Både nye og gamle spiller får oppleve mestring og vist hva de har trent for hele året. Men det å vinne er ikke målet – det er veien vi går sammen som er målet, avslutter hun.
Ønsker du å hjelpe til under HWC 2025? Da kan du lese mer her: «Fotballfesten starter om 100 dager, og vi trenger flere frivillige!»
RELATERTE SAKER
-
1 av 3 har fått dårligere økonomi siste halvår
Ferske tall fra Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at det fortsatt er over en av tre som svarer at de har fått dårligere økonomi det siste halve året. Halvparten av barnefamiliene har endret ferieplanene sine.
-
Lager de lekreste bluser av gamle duker
Omsorg er den røde tråden på systua til Jobben Oslo, Frelsesarmeens arbeidstilbud for rusavhengige, når gamle kaffeduker trylles om til bluser. Jo flere duker som leveres, jo flere fine bluser blir å få kjøpt!
-
Ny kafé skal hjelpe unge ut i jobb
Det er ikke nytt at Frelsesarmeen har egne baristaer i sving eller tilbyr arbeidstrening gjennom rusomsorgen. Men det som trolig er nytt, er at det snart vil være mulig å få seg en espresso til under 30 kroner koppen i Oslo.