Atle Pettersen rusfridag

Hvorfor er det så vanskelig å si «nei takk» til alkohol?

Mange unge føler seg ensomme i ønsket om å være edru på fest. Drea Fosse (22) og Atle Pettersen (31) mener at alkohol får unødvendig mye plass, og at en tur på fest til syvende og sist handler om å ha det gøy med vennene sine.

• Foto: Kristoffer Myhre / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby /Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 22, 2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Rusfri dag er så viktig! Det at det i år er rettet mot unge og alkohol, gjør det kanskje lettere for en som egentlig ikke vil drikke en kveld å si «nei takk», sier Drea Fosse, barne- og ungdomsarbeider i Frelsesarmeen Kongsvinger.

Som kommende soldat her, har hun tatt en avgjørelse om å være avholds i solidaritet med dem som strever med rus.

– Det er veldig fint å være avholds i solidaritet. Men jeg tok den avgjørelsen like mye, om ikke mer, for meg selv, sier hun.

Drea ønsker å fortelle sin historie for å bidra til å skape en åpenhet rundt tematikken unge og alkohol.

– Jeg er et Frelsesarmeen-barn, og vokste opp med en pappa som er offiser (prest, red.anm). Hele oppveksten stod jeg i spennet mellom å ha en pappa som var aktiv i Frelsesarmeens nærmiljøkirke, og en i nær familie med rusproblemer.

Kjente på en tomhet

– Da jeg kom opp i tenårene, begynte jeg å drikke og feste. Det var ingen i vennegjengen min som ikke drakk, sier Drea.

Ingen stilte spørsmål ved om lørdagskvelder med jentene skulle inneholde alkohol, for det var en selvfølge. «Hva skal du drikke i kveld?» var et vanlig spørsmål å få.

– Det er som en hobby, man samles for å gjøre den tingen, å drikke.

Men innerst inne kjente Drea på en tomhet.

– For meg ble festene og måten jeg levde livet mitt på, en flukt fra noe som satt mye dypere i meg. Jeg drakk for å slippe å ta stilling til den konflikten jeg hadde inni
meg. Jeg hadde egentlig ikke så lyst på alkohol, og synes ikke det smakte noe særlig godt heller, sier hun.

Det var i møte med en ny relasjon at Drea begynte å åpne opp om ting hun syntes var vanskelig.

– Det var i den prosessen at jeg begynte å stille meg selv spørsmål om hvorfor jeg levde sånn, forklarer hun.

– Jeg ba veldig mye, og gråt veldig mye. Det førte meg til et punkt der jeg tenkte på hva jeg ville med livet mitt, hvem jeg er, og hvem jeg ønsker være.

Drea Fosse er barne- og ungdomsarbeider i Frelsesarmeen Kongsvinger.
Drea Fosse er barne- og ungdomsarbeider i Frelsesarmeen Kongsvinger. Hun mener Rusfri dag er en viktig markering. (Foto: Mette Randem)

Å ikke drikke er helt ok

Drea oppsøkte Connect, et gudstjenestetilbud for unge voksne i Frelsesarmeen, der hun kom i kontakt med en bibelgruppe som hun ble med i.

– Jeg følte jeg fortsatt stod med ett ben på to forskjellige steder, og måtte ta en avgjørelse.

Hun var spent på hva venninnene ville tenke om henne, da hun bestemte seg for å gå veien mot å bli soldat i Frelsesarmeen.

– Jeg var overrasket over støtten jeg fikk, det vet jeg at mange andre ikke er like heldig med.

Drea forteller at de tingene hun prøvde å døyve med alkohol nå jobbes med, og at hun i dag er mye mer i kontakt med følelsene sine.

– Det jeg har fått igjen etter jeg tok det valget, er så utrolig mye mer enn verdien det glasset med vin hadde.

Drea er fortsatt venner med samme gjeng i dag, og har det kjempegøy med å danse og være sosial på fest.

– Ikke la alkoholen få spille en så stor rolle. Det er faktisk ikke alkoholen som gjør at man har det gøy – det er venner, god mat, musikk og dansing! Din verdi ligger ikke i hvor fort du kan ta ned en øl. Det er viktig å vise at det å ikke drikke alkohol, er helt ok! Jeg er veldig glad for at jeg kan være med å fortelle om dette, og forhåpentligvis være til hjelp for noen som synes det er vanskelig å si «nei takk», sier Drea.

Fra treningsprosjekt til avholds

Atle Pettersen er blant en håndfull norske kjendiser som takker nei til alkohol.

– Jeg hadde egentlig aldri noe behov for å drikke alkohol før, men det «bare ble sånn» allikevel. Skal man på fest, så drikker man. Hvis du ikke gjør det, så er du liksom litt rar, sier han.

Atle Pettersen er kjent i Norge som vokalist, låtskriver, programleder og skuespiller. Han kom blant annet på andreplass i X Factor i 2010, han vant Skal vi danse i 2011, og har de senere årene vært programleder for Beat for beat. I år fikk han en finaleplass i Melodi Grand Prix, med låten World On Fire.

For en stund tilbake begynte Atle med et treningsprosjekt der han hadde som mål å komme i så god form som mulig. Han bestemte seg for å slutte å drikke alkohol i en periode på fire til fem måneder.

– Først gikk første måned forbi, og det var digg. Men etter to måneder kjente jeg hvor mye bedre kroppen min fungerte!

Atle forklarer det som at han hadde et slør over øynene som ble dratt bort. Farger ble sterkere, og hodet ble klarere.

– Jeg trivdes så godt uten alkohol og merket da jeg var på fest, at jeg ikke hadde noe behov for å drikke. Jeg hadde det like gøy uten, så det ble bare til at jeg ikke begynte igjen. Det er fem år siden nå, smiler artisten.

Portrett av Atle Pettersen.
– Jeg trivdes så godt uten alkohol og merket da jeg var på fest, at jeg ikke hadde noe behov for å drikke. Jeg hadde det like gøy uten, forteller Atle Pettersen.

En sosial norm

– Hva tenker du om at det finnes en dag som Rusfri dag?

– Jeg tenker at det er helt supert! Det er et kjempegodt initiativ som fortjener masse oppmerksomhet.

Atle forstår at det kan være vanskelig for mange å si nei til alkohol, spesielt i sosiale settinger.

– Derfor er det ekstra viktig å snakke om det. Alkohol er en sosial norm! «Er det fint vær, tar man en utepils.» «Fredagspilsen, den skal vi ha for å avslutte uka.» Og polet, må liksom være åpent. Alkohol blir fort forbundet med det sosiale, gode middager, en sommerfest, jul, påske, hva enn det måtte være.

Han opplever at det er mest ubehagelig for dem som drikker, at noen velger å være edru.

– Jeg tror det er der drikkepresset kommer fra, folk vil at man skal være i en tilstand sammen. Slik at ikke noen har minner fra en kveld, som andre kanskje ikke husker, for eksempel. De er liksom litt redde for edru folk.

Atle forteller om venner som gjerne nyter et glass vin til en god middag. At det da handler om smaken, ikke om rusen. Men for ungdommer handler det mest om å bli full.

– Drikkekulturen i Norge begynner i så ung alder. Det er ikke noe å legge skjul på at mange barn begynner allerede i 13–14-årsalderen. Det tror jeg er viktig å snakke
om. Om man avvæpner alkoholen litt, blir det kanskje ikke like spennende å holde på med, sier han.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent