Tre ungdommer er utendørs og hygger seg. Bildet er satt sammen med logoen Rusfri dag 8. juni og teksten: I kveld er det lovå være edru.

Rusfri dag 8. juni

Denne dagen oppfordrer Frelsesarmeen alle til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk.

Med Rusfri dag setter Frelsesarmeen hvert år søkelys på hva rusmidler gjør med oss, og oppfordrer folk til å avstå fra alkohol og annen rus.

Fra vi første gang arrangerte dagen i 2011, har responsen vært overveldende, og temaet engasjerer tusenvis av mennesker hvert år.

Over hele landet ønsker vi hvert år at folk skal møte gode ambassadører og ildsjeler som ønsker folk god Rusfri dag og en god sommer. Dessverre må vi vente enda et år med å møtes fysisk i gater og på torg, men vi markerer det digitalt.

Dagen skal uansett være en dag for solidaritet og ansvar, og med Rusfri dag ønsker vi å vise at rusfrihet også er frihet fra skade og utrygghet.

I kveld er det lov å være edru!*


I 2021 har Frelsesarmeen valgt å ha omtanke for og vise solidaritet med de yngre voksne.

Mange unge (og voksne) har slitt mye med ensomhet under pandemien, og hvis samfunnet åpner mer og mer opp, vil sommeren være svært etterlengtet for oss alle.

De aller fleste gleder seg denne våren veldig til egen russefeiring og når høsten kommer, til fadderuke. Alkohol er ofte med på fest, og det kan vise seg ikke å være like gøy for alle.

Det er flere enn tenåringsforeldrene som gruer seg til drikkepresset mange opplever som ungdom eller ung voksen. Kanskje har man opplevd å angre på det som skjer «i fylla», eller opplevd at man ikke klarer å stoppe i tide?

*Drar du kjensel på linja «I kveld er det lov å være ...?» Den er inspirert av en russelåt som TIX ga ut i 2015 (Sjeiken). Mange unge har et forhold til denne teksten. Vi har derimot, og med glimt i øyet, tatt en vri på siste ord i setningen.

90 prosent av alle akutte konsultasjoner for barn og unge under 24 år på legevakta i Oslo (2018) skyldtes rusmiddelforgiftning.
– Kilde: Av-og-til

For mange er dessuten drikkepresset så stort at man ofte gir etter eller dropper å komme hvis man ikke har lyst til å drikke. Noen ganger er det dessuten noen som trenger at akkurat DU er edru.

Tips til deg som egentlig ikke vil drikke, men som kanskje er redd for å stå i det alene

• Først og fremst, du er ikke alene! Det er langt flere som tenker akkurat det samme som deg.

• Hvis du ikke har lyst til å drikke, så skal du selvfølgelig ikke gjøre det.

• Det kan hjelpe å stå fast i avgjørelsen om du gjør deg opp en mening, for deg selv – ikke andre, om hvorfor du ikke vil drikke.

• Om du ikke gjør en big deal ut av at du vil være edru, er sjansen større for at andre ikke gjør det.

• Snakk med vennene dine og si «jeg har ikke noe behov for å drikke, men det gjør ingenting for meg at dere gjør det». Da føler ikke de seg dømt heller.

• Vær med folk som du er trygg på, og som er trygge på deg.

• Hvis de du har rundt deg ikke respekterer deg for den du er og valgene du tar, så er det kanskje på tide å se seg om etter nye venner. Det er ganske brutalt sagt, men også så enkelt!

Kilde: Alkovettorganisasjonen «Av og til», som 49 frivillige organisasjoner i Norge står bak – deriblant Frelsesarmeen.