
Pårørendehuset reddet i siste liten: – Det betyr så mye for så mange
Det blågrønne byrådet i Oslo la torsdag 22. mai frem sitt forslag til revidert budsjett for 2025. Med det kom også en gledelig nyhet: Pårørendehuset til Frelsesarmeen får likevel midler til videre drift. Beskjeden utløste både smil og gledestårer blant de ansatte.
– Det betyr så mye for så mange! sier Tanya Knøsen, leder for Pårørendehuset i Oslo.
Hun forteller at den bevilgede millionen i revidert budsjett gjør det mulig å opprettholde et livsviktig tilbud for pårørende innen rus og psykisk helse.
– I tillegg får Oslo beholde et tiltak det ikke finnes noe reelt alternativ til, legger hun til.
Med kun to ansatte ville et kutt i ett årsverk i praksis betydd starten på en nedleggelse.
– Denne støtten gjør at vi fortsatt kan være der for pårørende i sårbare livssituasjoner – med kort ventetid.
Unikt tilbud i hovedstaden
På spørsmål om hva som gjør Pårørendehuset unikt, svarer Tonje Olafsen, den andre ansatte:
– Vår faglige forankring i familieterapi og systemisk praksis gir oss en særegen evne til å invitere hele familien – inkludert den som er syk – inn i samtalen. Vi vet at det er hjemme livene leves, også etter behandling, og derfor må hjemmet inkluderes.
I motsetning til mange andre tilbud, har Pårørendehuset ingen begrensning i antall samtaler. Tilbudet er tilpasset en virkelighet der det å være pårørende til noen med rus- og psykiske helseutfordringer ofte er en livslang belastning.
Håper på mer forutsigbarhet
Frode Woldsund, leder for Frelsesarmeens rusomsorg, var også til stede og uttrykte stor lettelse:
– Vi håper denne støtten også kan markere begynnelsen på en mer forutsigbar finansiering – slik at små, men avgjørende tiltak som dette, ikke må kjempe for sin eksistens år etter år.
Han peker på at Frelsesarmeen, som mange andre, har merket dyrtiden og reduserte bevilgninger. Likevel opprettholder de et omfattende tilbud – bare i Oslo finansierer de rusomsorgstiltak for 58 millioner kroner av egne midler.
Politisk støtte – og kritikk
Flere politikere møtte opp hos Frelsesarmeen for å feire. Venstre-veteran Odd Einar Dørum var blant dem:
– Dette er et svært viktig tiltak for dem som liten eller ingen stemme har, sa han, og innrømmet at også kommunens økonomi er presset.
Hilde Helland (H), fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget, roste tilbudet, men rettet samtidig kritikk mot regjeringen:
– Pårørendehuset er helt unikt i Oslo. De er en av få som tilbyr et lavterskeltilbud med faglig forankring i familieterapi. De er kun to ansatte, men gjennomførte likevel 620 samtaler hittil i år. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke fant midler til dette tilbudet. Nå må kommunen ta hele regningen alene. Vi kunne ikke stå og se på at dette gikk tapt.
Julianne Ofstad (Frp), varaordfører og leder i helse- og sosialutvalget, sluttet seg til:
– Jeg er veldig glad for at Pårørendehuset nå får støtten de trenger for å kunne fortsette sitt viktige arbeid i Oslo. Når regjeringen kutter, er det bra at kommunen stiller opp.
Magnus Killingland (KrF) la til:
– Alle som har vært pårørende til noen man er glad i, vet hvor krevende det kan være. At Frelsesarmeen tilbyr et faglig forankret tilbud til en gruppe som ofte står alene, er avgjørende. KrF er glad for å ha vært med på å redde dette tilbudet sammen med H, V og FrP.
RELATERTE SAKER
-
Tanya og Tonje i Pårørendehuset på Sagene merker økt pågang
Bare to prosent av de som tar kontakt med hjelpeapparatet som pårørende, får spørsmål om hvordan det går med dem, om hvordan de har det. – Pårørendehuset blir et slags fristed, her er det de som er i fokus, sier Tanya Knøsen, ansatt i Frelsesarmeen.
-
Engstelsen som aldri tar ferie
Høytider og ferier er ikke noe alle gleder seg til. For noen byr det bare på uro, brutte løfter, og begrenset tilgang på hjelpeapparater. Pårørende av personer med rusproblemer kjemper en kamp bak kulissene, ofte alene, som svært få får se.
-
1 av 3 har fått dårligere økonomi siste halvår
Ferske tall fra Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at det fortsatt er over en av tre som svarer at de har fått dårligere økonomi det siste halve året. Halvparten av barnefamiliene har endret ferieplanene sine.