To smilende, unge kvinner utenfor et gråmalt mursteinsbygg som har Frelsesarmeens røde skjold over døren. Hun til venstre har håret bak og blå dongeriskjorte. Hun til høyre har halvlangt hår og ferskenfarget strikkegenser.
VELKOMMEN INN: Pårørendehuset til Frelsesarmeen på Sagene i Oslo drives av Tanya Knøsen (t.v.) og Tonje Olafsen. Tilbudet har en faglig forankring i familieterapi, og er et lavterskeltilbud for pårørende til mennesker som sliter med rus og/eller psykisk helse.

Tanya og Tonje i Pårørendehuset på Sagene merker økt pågang

Bare to prosent av de som tar kontakt med hjelpeapparatet som pårørende, får spørsmål om hvordan det går med dem, om hvordan de har det. – Pårørendehuset blir et slags fristed, her er det de som er i fokus, sier Tanya Knøsen, ansatt i Frelsesarmeen.

• Foto: Mette Randem Tekst: Emmaline Sophie Hekneby
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
De siste par årene har vi fått en kjempestor økning i antall deltagere.
– Tanya Knøsen, familieterapeut i Pårørendehuset og avdelingsleder på Stedet på Sagene
To smilende, unge kvinner sitter i blå lenestoler i et hyggelig rom med et lite kaffebord mellom. Hun til høyre har hestehale og blå dongeriskjorte. Hun til høyre har halvlangt hår og stripete skjorte. Et bilde på veggen.
RUS OG PSYKIATRI: Mange forholder seg helt annerledes til pårørende innen rus og psykisk helse, en annen type somatisk sykdom, sier familieterapeutene Tonje Olafsen (t.v.) og Tanya Knøsen (t.h.)
Når ingen kan si til deg at: «Du kan gjøre dette, dette og dette», så blir situasjonen enda mer håpløs for de som står rundt.
– Tonje Olafsen, familieterapeut i Pårørendehuset
Todelt bilde. To unge kvinner sitter smilende, i hver sin blå stol og samtaler med en som sitter med ryggen til oss. Hun til venstre har halvlangt hår og ferskenfarget strikkegenser.Hun til høyre har håret bak og blå dongeriskjorte.
LAVTERSKELTILBUD: Pårørendehuset tilbyr enkeltsamtaler, samtaler sammen med familie og partnere, og også gruppesamtaler, der pårørende kommer sammen og deler erfaringer med familieterapeutene Tonje Olafsen (t.v.) og Tanya Knøsen(t.h.).
Pårørendehuset har hjulpet meg opp på beina igjen.
– «Lise», bruker av Pårørendehuset
Ung kvinne med året bakover med blå dongerisskjorte  og hvit t-skjorte inni. Vegge bak er grå.
ALLE KAN KOMME: – Det å sette en tidsfrist på livskriser, er helt umulig. Hos oss kan du komme så lenge du kjenner behov for det, sier Tanya Knøsen i Pårørendehuset.
Jeg ble så overrasket over hvor fort jeg kunne komme inn på en prat, og ble møtt av en sånn varme og forståelse.
– «Lise», bruker av Pårørendehuset
Ung kvinne med halvlangt hår har på seg en ferskenfarget strikkegenser. Veggen bak er grå.
SLÅSS MOT FORDOMMER:– Alle typer mennesker kommer til oss. Det er veldig viktig å få fram, med tanke på alle fordommene som er rundt, sier familieterapeut Tonje Olafsen.
Det ikke er sikkert jeg ville vært her i dag, hadde det ikke vært for Pårørendehuset.
– «Lise», bruker av Pårørendehuset
Todelt bilde. Til venstre står to smilende, unge kvinner utenfor et gråmalt mursteinsbygg som har Frelsesarmeens røde skjold over døren. Hun til venstre har håret bak og blå dongeriskjorte. Hun til høyre har halvlangt hår og ferskenfarget strikkegenser.Ord satt sammen og danner formen på et hus. Datter, sønn, venn, kollega, mamma, pappa, nabo osv. Under står det Pårørendehuset og Frelsesarmeen.
MØTER ET BEHOV: Hos oss kan du komme så lenge du kjenner behov for det, sier Tanya Knøsen (t.h.) som sammen med Tonje Olafsen (t.v.), driver Pårørendehuset som er Frelsesarmeens lavterskeltilbud for pårørende innen rus og/eller psykisk helse.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent