1 av 4 foreldre dropper å kjøpe klær og utstyr barna trenger
Prisveksten gjør nå at stadig flere foreldre dropper å kjøpe helt basale ting til egne barn.
Gjennom Opinion spør Frelsesarmeen hvert kvartal et landsrepresentativt utvalg om endringene i deres økonomiske situasjon, og hvilke konsekvenser de får. Dette for å kunne vite mer om behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet, og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir.
Fra 3. til 4. kvartal i 2023 har prosentandelen som svarer at de nå dropper eller begrenser å kjøpe klær og utstyr barnet har behov for, økt fra 16 til 23 prosent. Blant de med utfordrende økonomi svarer hele 43 prosent det samme.
– Økonomien gjør nå at hver fjerde forelder ikke kan kjøpe helt nødvendige ting barna deres trenger. Det er alarmerende lesning. Dette merker vi også i Frelsesarmeen, da vi gjennom dyrtiden har delt ut langt mer klær og utstyr til barn og andre trengende gjennom Fretex og flere barnefamilier kommer til oss for mat, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.
Dropper å spise
Frelsesarmeen ser også at de kraftig økte matprisene gjør at flere legger seg sultne, hopper over måltider og kjøper mindre mat. Noe tallene til Opinion bekrefter.
– Blant befolkningen som sådan er det 12 prosent som svarer at de hopper over måltider, og hele 44 prosent som svarer at de kjøper mindre mat eller mindre sunn mat. Aller verst er det for de med stram økonomi, sier Herikstad.
Det er enda flere som står i våre matkøer og vi frykter også at det blir rekordmange som trenger hjelp til jul.– Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen
Siden forrige kvartal har de som svarer at de har utfordrende økonomi økt fra 23 til 27 prosent.
I denne gruppen svarer 34 prosent at de hopper over måltider fordi de ikke har råd, 82 prosent kjøper mindre mat, eller mindre sunn mat, og 17 prosent har oppsøkt eller vurderer å oppsøke en matutdeling.
Ny Fafo-rapport
Frelsesarmeen deler ut mat til trengende rundt 70 steder i landet og ser dessverre fortsatt en økning i køene flere steder, også etter den eksplosive økningen gjennom høsten i fjor. Den gang bestilte Frelsesarmeen en forskningsrapport fra Fafo for å finne ut hvem som sto i deres matkøer.
Rapporten «Veldedighet i velferdsstaten» ble publisert i februar i år og viste blant annet at over halvparten av gjestene var barnefamilier, hele 84 prosent gikk på en eller flere ytelser fra NAV og en tredjedel bodde alene.
I etterkant bestilte Arbeids- og velferdsdirektoratet en landsomfattende undersøkelse av matkøene som blir lansert på NAV konferansen 16. november i Oslo.
– Frelsesarmeen er den største enkeltaktøren hva gjelder matutdeling til folk i Norge og vi er derfor spent på hva rapporten viser av utvikling siden sist. Våre egne tall viser at det er enda flere som står i våre matkøer og vi frykter også at det blir rekordmange som trenger hjelp til jul, sier Herikstad.
Julefeiringen står i fare for mange nordmenn
Flere kan komme til å droppe hele eller deler av årets julefeiring på grunn av dårligere økonomi. Det kommer frem i en ny undersøkelse gjort av Opinion for Frelsesarmeen.
1 av 5 er bekymretRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.