Slår helsealarm: Folk får ikke sove og har mindre fremtidstro
Folk som nå sliter med å få endene til å møtes sover mindre, er mer ensomme og har mindre tro på fremtiden.
Nær 1 av 4 nordmenn svarer i en ny undersøkelse Opinion har gjort for Frelsesarmeen, at økonomien er ganske eller svært utfordrende. Det går også hardt utover psyken.
– Mange av disse menneskene treffer våre folk hver eneste dag rundt omkring i landet. Det er også personer som sliter med angst, depresjon og med å finne mening i tilværelsen. Den økonomiske krisen mange opplever har også blitt en utfordring for folks psykiske helse, sier Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen.
Av de som nå sliter med å få det til å gå rundt har 8 av 10 opplevd indre uro og nervøsitet på grunn av sin økonomiske situasjon. Det viser undersøkelsen fra Opinion.
– Vi ser spesielt at mange foreldre kommer til oss og har utfordringer med sin psykiske helse fordi de ikke får hverdagen til å gå rundt. Dette påvirker også barna. Dessverre kan barn i lavinntektsfamilier bli mer isolert enn andre barn. Frelsesarmeen har ulike tilbud og aktiviteter som skal forhindre utenforskap, sier Herikstad
7 av 10 svarer at de har opplevd håpløshet og manglende tro på fremtiden det siste halve året. I hele befolkningen svarer nær 3 av 10 det samme.
Mindre søvn – mer skam
Det er også stadig flere nordmenn som sliter med å få sove på grunn av sin økonomiske situasjon.
Da Frelsesarmeen spurte om dette før sommeren svarte 1 av 5 nordmenn at de flere ganger den siste tiden hadde vært søvnløse på grunn av sin økonomiske situasjon. Nå svarer 1 av 4 det samme.
Blant de som sliter økonomisk er det hele 66 prosent som har opplevd søvnløshet på grunn av økonomiske bekymringer, og mange oppgir at det skjer ganske eller svært ofte. Enda flere svarer at de har blitt nedstemt av sin økonomiske situasjon.
– Nå er det viktig å være et medmenneske, prøve å se din neste og få de til å oppsøke profesjonell hjelp om nødvendig, sier Herikstad.
Økt ensomhet
Dårlig økonomi er også forbundet med skam og utenforskap. Over halvparten av de som nå har utfordrende økonomi svarer at det har ført til utenforskap, skam og skyldfølelse.
8 av 10 sier de har droppet sosiale aktiviteter og/eller fritidsaktiviteter, og flertallet har følt seg ensomme.
– Dette overrasker oss dessverre ikke. Vi vet også fra tidligere forskning at ensomhet, utenforskap og kronisk stress henger sammen med økonomisk situasjon. Vi håper folk stiller opp for hverandre. Vi vil gjøre det vi kan der vi er til stede, og håper helsevesenet gjør det samme for alle de som nå trenger ulik form for helsehjelp. Fra før vet vi også at 61 prosent av de som sliter økonomisk nå dropper å oppsøke helsehjelp som lege og tannlege, avslutter Herikstad.
Undersøkelsen ble utført i uke 34 og 35 blant et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer over 18 år.
RELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.