Barnets behov som modell
Å ha barnets behov som modell betyr at vi utarbeider løsninger ut fra barnets og familienes behov, og sørger for å ha rett kompetanse til rett tid.
Barna som kommer til oss har en ryggsekk med mange vonde minner, og kan vise smerten sin på ulike måter. Hvert barn har sine unike behov, og som trenger noe unikt fra oss.
- Hva skal til for å ha det bra i våre barnevernsinstitusjoner?
- Hva skal til for å sikre en god utvikling?
- Hvordan skal vi lære et barn trygghet, og tilby relasjoner som kan hjelpe barn til et godt voksenliv?
Vi har 400 ansatte som hver eneste dag jobber med disse spørsmålene. For å kunne gjøre det, må vi kontinuerlig ha barnas behov i sentrum – og jobbe på mange arenaer samtidig.
Vi arbeider med skole, individ og systemnivå, helse, med familie og relasjonene til dem – med alle systemene rundt som påvirker barnet.
Familie og nettverksarbeid
Familie og nettverk er en av våre aller viktigste samarbeidspartnere, og kommer til uttrykk i den praktiske hverdagen for barnet og familien.
Vi holder kontakt med foreldre gjennom møter, familieråd, besøk og telefonsamtaler. Vi er lydhøre for foreldres erfaringer og tilbakemeldinger, hvor miljøterapeuter og avdelingsleder tar tilbakemeldinger med seg i den årlige evalueringen av driften. I tillegg har vi en egen spørreundersøkelse for foreldre årlig. Denne er oversatt til flere språk, og det benyttes tolk hvis det er behov.
Dersom foreldrene har begrensninger i samværs- og besøksrett som følge av barneverns- og helsenemnda eller barneverntjenestens vedtak, ivaretar institusjonen foreldrenes behov for informasjon om barnet gjennom avtalte og jevnlige telefonsamtaler, eller eventuelt møtepunkter.
Familiens plan
Familiens plan er et viktig verktøy i samarbeidet med familien. Denne er oversatt til flere språk, og det benyttes tolk ved behov.
Her kartlegges familiens behov for informasjon, hvordan samvær gjennomføres, bursdagsfeiringer og lignende - alt som er viktig for foreldre/foresatte når barnet flytter på en institusjon.
Aktiviteter
Aktiviteter og gjøremål står sentralt i miljøterapi. I vårt traumesensitivt perspektiv er målet med aktiviteter å styrke utvikling av viktige hjernestrukturer, regulere uro, skape glede og tillit til voksne.
Vi forstår at urolige barn regulerer seg ofte best gjennom bruk av store muskelgrupper, og vi søker å finne aktiviteter som møter dette, og barnets utviklingsnivå og interesse.
Mange av barna trenger trening i å vekke og roe energisystemet, og derfor vil et mål for miljøterapien være å gi barna daglige, flere erfaringer i å vekke og roe dette systemet, framfor å holde et høyt aktivitetsnivå hele tiden for å «slite» de ut.
En av fordelene ved at Frelsesarmeens barne- og familievern er en del av en større organisasjon, er at vi kan spille på lag med andre interne tiltak og tilbud, som kommer barna til gode. For eksempel kan vi støtte førerkortopplæring via arvemidler gitt til organisasjonen. Vi mottar også gavemidler øremerket barn og unge, som vi i Frelsesarmeens barne- og familievern kan benytte. Dette går til sponsing av ferietilbud og andre aktiviteter.
Gjennom arvemidler og gaver til Frelsesarmeen har vi også hatt
mulighet for å bygge opp BMX bane, klatrepark på en av våre avdelinger
og har fått muligheten til å kjøpe inn mye aktivitetsutstyr som
trampoline, svømmebasseng, tur og fjellutstyr.
Medvirkning
Barn og unge får delta på utformingen av institusjonens daglige liv og forhold som berører den enkelte.
Medvirkning gjenspeiles i alle fasene i forløpet. I tillegg respekterer vi barnets ønske om å ikke medvirke i alle forhold i sitt liv.
Medvirkning praktiseres ved en rekke anledninger. For eksempel ved deltakelse på inntaks- og ansvarsgruppemøter (tilpasset alder og modenhet), inntakssamtalen, i kartlegginger, i utarbeidelse av planer som barnets plan og trygghetsplan, i husmøter og ukentlige samtaler med hovedkontakt.
Barnet får innsyn og mulighet for kommentarer i rapporter. Det er viktig for oss at vi sikrer barnets rett til å klage/klageadgang til tilsynsmuligheter.
Ferie- og fritidstilbud
Faratangen: Frelsesarmeens barne- og familievern disponerer et feriehus på Faratangen, i den idylliske skjærgården utenfor Fredrikstad. Feriehuset ligger kun 20 meter fra sjøen. Her får barna flotte muligheter for bading og annen aktivitet – som kajakkpadling og båt-kjøring.
Tinn: Frelsesarmeens barne- og familievern disponerer også en hytte på Dakkesett, Tinn i Telemark. Området byr på mange flotte naturopplevelser både sommer og vinter. På sommerstid er det muligheter for å oppleve seterdrift på gamle tradisjoner, kun en kort spasertur unna. Her er det dyreliv og serveringssted.
Utflukter og opplevelser: De ulike institusjonene våre tar
barna med også på andre typer utflukter, som til Tusenfryd eller Bjørneparken.
Vi har også tradisjon for å samles til hyggelig samvær rundt god mat og deler
opplevelser. Vi arrangerer sommerfester, julefester og bursdagsfester.