Gatefotball som tilnærming
Fotball og lagspill er en unik tilnærming i møte med mennesker. I gatefotballen spilles det ekte kamper, enten i våre egne turneringer eller i bedriftserien.
Brukermedvirkning blir en naturlig del av vår samhandling, hvor trenere og spillere er på samme lag med felles mål. I så måte bruker vi fotball som tilnærming i møte med mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk helse.
Gjennom vår egen praksis har vi utviklet en metode som vi kaller SVAR-metoden, som står for Spille-Vokse-Ansvar-Rolle.
Kort fortalt omhandler dette å anerkjenne at det å spille fotball, i seg selv har mange positive effekter med tanke på både fysisk og psykisk helse. Vi tror dessuten at alle mennesker har mulighet til forandring, utvikling og vekst. Mange vokser på å få ansvar, og på å ta ansvar. Og det er viktig for oss at den som tildeles en rolle i gatefotballen får god opplæring og støtte – og vi ønsker at rollene innen gatefotballen skal være tydelige og attraktive.
Gatefotballen er også unik i den forstand at som deltaker hos oss, får du #merennbarefotball. Du blir tatt imot som du er, og blir inkludert i et trygt fellesskap som gir deg opplevelse av mestring og tilhørighet.
Gatefotballen ble redningen
– Jeg får gåsehud av å tenke på at jeg har spilt med det norske flagget på brystet og sunget nasjonalsangen på arenaen. Jeg har alltid drømt om å få spille på landslaget, sier keeper Helge Dahlberg om da han deltok i VM i gatefotball.
Nå jobber han i FrelsesarmeenVi legger vekt på sosiale samlinger, som styrker rusfri identitet.
Ulike helsegevinster
Gatefotball som aktivitet gir bedre fysisk og psykisk helse. Flere studier viser at trening gir mange ulike helsegevinster – som økt overskudd, bedre selvfølelse, redusert risiko for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.
Trening kan også ha direkte innvirkning på avhengighet. Forskning har vist at gatefotball gir rusavhengige mindre sug i flere timer etter en treningsøkt. En forstudie ved Oslo Universitetssykehus viser at personer med rusmiddelavhengighet fikk god effekt av kun én enkeltstående treningsøkt.
Gjennom gatefotballen får også spillere med lederpotensial et tilbud om et lederutviklingsprogram, kalt Akademiet. Programmet går over ett år, og består av seminarer, praktiske øvelser og oppfølging med personlig mentor.
I tillegg kommer den strukturen som gatefotball er med å lage i en ofte kaotisk hverdag, samt kraften i det å kunne se seg selv som noe annet – en medspiller og en del av et lag, framfor en «rusavhengig».