Julens varmeste dugnad lever i beste velgående. Over 16 000 timer med dugnad blir årlig lagt ned av medlemmer og ansatte i Frelsesarmeen, idrettslag, politikere og frivillige ildsjeler.
I 2023 var det hele 123 år siden den første julegryta ble satt ut for å hjelpe trengende.
Årets viktigste julegave hjelper eldre, ensomme, barn og unge gjennom hele året. Lavinntektsfamilier så vel som rusavhengige får støtte i en ellers tøff hverdag.
I 2023 fikk 22 266 husstander mat til jul. I tillegg til mat, ble det delt ut 23 882 julegaver og 2807 julemiddager.
Denne årlige dugnaden gjør samfunnet vårt varmere, og forskjellene mindre. Her er historien bak julegryta:
Julegryta til Norge i 1901
Othilie Tonning ledet på starten av 1900-tallet Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner i Norge. Den driftige kvinnen med det store hjertet så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet i Oslo – en idé hun hadde hentet fra USA.
Hun kontaktet pressen, og bladet Norske Intelligenz-seddeler skrev i november 1901:
Frelsesarmeen her i byen vil i år på en ny og original måte forsøke å samle inn penger til hjelp for fattige til julen (...) Stabskaptein frøken Tonning meddelte oss i dag, at man har fått politimesterens tillatelse til rundt omkring i byen å anbringe gryter, hengende i et stativ, på hvilket man vil feste en plakat med innskriften: Til julemat for fattige (...) Målet er kroner 2000, for å kunne gi 400 fattige familier en sorgfri jul hva mat og brensel angår.
Resultatet av denne aller første innsamlingen var at Slumsøstrene fikk penger nok til at de på nyåret i 1902 kunne dele ut matposer og kull til 420 av hovedstadens fattigste familier.
I 1919 tok julegrytas mor også initiativ til å få reist en julegran på Universitetsplassen i Oslo, den historien kan du lese her!
Oppsto i USA i 1891
Ti år før den første julegryta ble satt ut i Oslos gater var USA rammet av en depresjon. Ruth og Joe McFee, som ledet Frelsesarmeens menighet i den fattigste delen av San Francisco, så fattigdom og nød på alle kanter.
I 1891 bestemte de seg for å stelle i stand en julemiddag for de sultne, syke og arbeidsløse. Men hvordan skulle den finansieres? Joe kom på at han hadde sett en gryte plassert ved et veikryss, til inntekt for et veldedig formål, og tenkte det var en strålende idé.
McFee plasserte så en stor gryte på terminalen nede på havna, der pendlerne kom inn med båt hver morgen. På en plakat sto det «Hold gryta kokende». l løpet av desember fikk de inn nok penger til at de kunne gi 1400 mennesker en feiring de sent ville glemme, for alle som en kunne legge seg mette den julekvelden.
Nøden er fortsatt iblant oss, og den er voksende. Derfor er vi i Frelsesarmeen svært takknemlige for alle som gir av sin verdifulle tid ved å stå grytevakt, eller som deler med andre ved å gi en pengegave i gryta.
RELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.