Middelaldrende mann med briller og skjegg står på trappa til et gammelt, julepyntet hus. Ute er det snø i gata.
KINOKLAR: Årets store julefilm ble sluppet fredag 10. november, men allerede lørdag 4. november kunne flere se den på Den Store Kinodagen landet over. Her spiller Kåre Conradi først en alt annet enn pludrete utgave av Jens Petrus Andersen. I «Den første julen i Skomakergata» er også Frelsesarmeen representert med sin julegryte.

Frelsesarmeen går til filmen

I «Den første julen i Skomakergata» spiller teaterstjernen Kåre Conradi en ensom og innesluttet skomaker Andersen. Men filmskaperne fryktet lenge å få et avslag fra ham.

• Foto: Nordisk Film, Kristianne Marøy / Tekst: Gro Matland Nevstad
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Filmplakaten til "Den første julen i Skomakergata".
HÅNDPLUKKET GJENG: – Jeg er veldig glad i å prøvefilme folk fordi du lærer så mye om karakteren. Og selv om det var mange etablerte skuespillere så hadde jeg lyst til å se dem i rollen og i kjemien, sier regissør Mikal Hovland om castingen. I årets store julefilm finner vi både kjente og ukjente fjes.
Vi var opptatt av å finne de tingene der som kunne gi filmen et litt teatralsk univers.
– Mikal Hovland, regissør
Mann står bak disk med et brev- Snakker med liten jente. Begge i klær fra 40-tallet.
TRENGER HVERANDRE: Kaya Ekerholt McCurley spiller Stine som får bo hos skomakeren (Kåre Conradi). – Vi prøvefilmet nok 200-300 jenter. Hun var vanskelig å finne, men da vi så henne, så hadde jeg aldri noen tvil der. For meg sa det liksom bare ping – der var hun, sier regissør Mikal Hovland.
Mørk gate med tente lys. En regissør ser på en liten skjerm.
SNURR FILM: Mikal Hovland på settet under innspilling på Lillehammer. Som regissør er han kreativ leder og har en liten skjerm der han ser det som filmes.
Stor mann med snurrebart og liten sped kvinne ser hverandre inn i øynene. Mørkt rom fullt av folk og stearinlys.
SPENNING I LUFTA: Mikal Hovland forteller at de brukte lang tid på å caste. – Jeg syntes det var veldig morsomt med Kristoffer Olsen og Lisa Tønne. De er to motpoler. Det var aldri tanken, men det ble en liten spurv og en stor bjørn som jeg syntes var litt morsomt.
To kvinner og to menn står ved en julegryte. Bak er et blått lerret.
PÅ SETTET: Regissør Mikal Hovland (kledd i sivilt) sammen med Frelsesarmeens egne statister. Fra venstre strategisk rådgiver Gunn Inger Røkke Ruud, kommunikasjonsrådgiver Marianne Klæboe Pedersen og assisterende kommunikasjonssjef Andrew Hannevik. Foto: Privat
Smilende kvinne i bybildet med en julegryte nå til dags.
MIDT PÅ EGERTORGET: Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, står hvert år grytevakt i Oslo. Pengene går til å lage en bedre jul for mange. Foto: Frelsesarmeen
Gutt og jente, i småskolealder, står og ser på hverandre ute i en gate med snø. I bakgrunnen står Frelsesarmeens julegryte.
VARMT TILSTEDE: I bakgrunnen av denne filmscenen står Frelsesarmeens julegryte støtt. Jørgen, spilt av Håkon Seip, finner seg en ny venn i Skomakergata. For Stine (Kaya Ekerholt McCurley) har det med å bli kjent med folk.
Når du skal lage film, så må man ville noe. Jeg har jobbet så mye med denne filmen og med denne beskjeden om at mennesker trenger mennesker.
– Mikal Hovland, regissør
Svart hvitt bilde av ansiktet til en mann med krøllete hår som smiler i kamera.
VILLE ALLTID BLI REGISSØR: I en alder av 29 begynte Mikal Hovland endelig på regi ved Den norske filmskolen på Lillehammer. Da hadde han allerede tatt en bachelor i filmfotografi og studert filmvitenskap. Foto: Privat
Barnekor med tente lykter og en rekke andre menensker står samlet på torget i mørket. Julestemning.
VI TENNER VÅRE LYKTER: «Den første julen i Skomakergata» viser hvor viktig fellesskap er for alle mennesker. Frelsesarmeen er opptatt av å ta vare på de som faller utenfor.