– Jeg må telle hver krone for å få pengene til å strekke til«Tobias» (12) er et av stadig flere barn i Norge som lever i fattigdom. Mor «Julie» (44) sliter med å få endene til å møtes og skjuler situasjonen for omverdenen, og for sønnen sin.

Østfold, Viken:

Hjemmet til Julie ser ut som et hvilket som helst hjem. En lysekrone med fire armer henger over et rundt bord med hvit duk.


Hadde du fjernet duken, ville du sett limrester fra alle de gangene bordet har blitt reparert. Og om du hadde tatt en ekstra titt på lysekronen, ville du sett at kun én av armene har lyspære.


Julie er ikke hennes egentlige navn. Hun ønsker å være anonym for å skjerme sønnen, som vi har valgt å kalle Tobias.


– Utad ser det fint ut, og det er ikke så mange som vet om min situasjon, forteller Julie.

I stuen er det pyntet til jul, og et skolebilde av en smilende Tobias henger på veggen.

Minst to barn i en vanlig skoleklasse lever i fattigdom, viser statistikk fra Bufdir.

– Det aller viktigste for meg er at sønnen min har det godt i hverdagen og ikke blir baksnakket eller latterliggjort på grunn av vår situasjon. Tobias kjenner til noe, men ikke alt, sier Julie.


Noen ganger gjør det vondt å si nei til sønnen. Når han ønsker seg den nyeste jakka som alle kompisene har, eller når han vil gå på kino med venner.

Julie er vokst opp i et hjem med vold, alkoholmisbruk og lite penger. Dette fulgte henne i ungdomsårene til hun møtte faren til Tobias, fikk en tryggere hverdag og ble gravid.


Da barnefar og Julie bestemte seg for å skille lag for noen år siden, ble det enighet om at Tobias skulle bo hos mor.


Med det minsket også de trygge økonomiske rammene.

– Å ha lite penger er både privat og sårbart, men jeg ønsker ikke å bli sett på som stakkarslig, forteller hun.

Julie sliter med angst, traumer og sykdom som gjør det vanskelig for henne å få en jobb.


Det gjør at hun må tenke på hver eneste krone for å få hverdagen til å gå rundt. Spesielt juletider er vanskelig, med både julegaver og flere aktiviteter.


– Jeg starter allerede i januar med å kjøpe julegaver på tilbud, for jeg vil gi verdige julegaver til sønnen min og mine nærmeste. Men juletiden er krevende, og det er et sårt tema, sier Julie.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Matutdeling slumstasjonen 58 4
Julie tok mot til seg og oppsøkte Frelsesarmeen. Det er hun glad for. – Jeg følte meg dum og sjekket flere ganger om noen så meg. Heldigvis forsvant mye av skammen da jeg kom inn. Jeg ble møtt med en forståelse og varme jeg ikke klarer sette ord på.
Irene Mathisen 3 7
Irene Mathiesen (55), offiser og leder ved Frelsesarmeen Rodeløkka.