– Jeg må telle hver krone for å få pengene til å strekke til«Tobias» (12) er et av stadig flere barn i Norge som lever i fattigdom. Mor «Julie» (44) sliter med å få endene til å møtes og skjuler situasjonen for omverdenen, og for sønnen sin.

Østfold, Viken:

Hjemmet til Julie ser ut som et hvilket som helst hjem. En lysekrone med fire armer henger over et rundt bord med hvit duk.


Hadde du fjernet duken, ville du sett limrester fra alle de gangene bordet har blitt reparert. Og om du hadde tatt en ekstra titt på lysekronen, ville du sett at kun én av armene har lyspære.


Julie er ikke hennes egentlige navn. Hun ønsker å være anonym for å skjerme sønnen, som vi har valgt å kalle Tobias.


– Utad ser det fint ut, og det er ikke så mange som vet om min situasjon, forteller Julie.

I stuen er det pyntet til jul, og et skolebilde av en smilende Tobias henger på veggen.

Minst to barn i en vanlig skoleklasse lever i fattigdom, viser statistikk fra Bufdir.

– Det aller viktigste for meg er at sønnen min har det godt i hverdagen og ikke blir baksnakket eller latterliggjort på grunn av vår situasjon. Tobias kjenner til noe, men ikke alt, sier Julie.


Noen ganger gjør det vondt å si nei til sønnen. Når han ønsker seg den nyeste jakka som alle kompisene har, eller når han vil gå på kino med venner.

Julie er vokst opp i et hjem med vold, alkoholmisbruk og lite penger. Dette fulgte henne i ungdomsårene til hun møtte faren til Tobias, fikk en tryggere hverdag og ble gravid.


Da barnefar og Julie bestemte seg for å skille lag for noen år siden, ble det enighet om at Tobias skulle bo hos mor.


Med det minsket også de trygge økonomiske rammene.

– Å ha lite penger er både privat og sårbart, men jeg ønsker ikke å bli sett på som stakkarslig, forteller hun.

Julie sliter med angst, traumer og sykdom som gjør det vanskelig for henne å få en jobb.


Det gjør at hun må tenke på hver eneste krone for å få hverdagen til å gå rundt. Spesielt juletider er vanskelig, med både julegaver og flere aktiviteter.


– Jeg starter allerede i januar med å kjøpe julegaver på tilbud, for jeg vil gi verdige julegaver til sønnen min og mine nærmeste. Men juletiden er krevende, og det er et sårt tema, sier Julie.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Din gave er til stor hjelp! Sammen hjelper vi dem som faller utenfor med mat, klær, omsorg og fellesskap.

For tre år siden tok hun det tøffe valget om å oppsøke Frelsesarmeen.

– Jeg følte meg dum og sjekket flere ganger om noen så meg. Heldigvis forsvant mye av skammen da jeg kom inn. Jeg ble møtt med en forståelse og varme jeg ikke klarer sette ord på.

Siden den gang har Frelsesarmeen vært en viktig støttespiller i Tobias og Julies liv, og hjulpet dem med matposer, julehjelp og sosiale tilbud.

– De har hjulpet oss på så mange måter, med blant annet å skaffe klær til Tobias og bistått med gavekort på Kiwi og kjøpesenteret, slik at jeg kan kjøpe julemat og den ekstra julegaven jeg så gjerne vil gi.

Matutdeling slumstasjonen 58 4
Julie tok mot til seg og oppsøkte Frelsesarmeen. Det er hun glad for. – Jeg følte meg dum og sjekket flere ganger om noen så meg. Heldigvis forsvant mye av skammen da jeg kom inn. Jeg ble møtt med en forståelse og varme jeg ikke klarer sette ord på.

– Bekymringene har blitt mindre, og hadde jeg ikke hatt Frelsesarmeen, vet jeg ikke hvordan jeg skulle fått det til. Dersom noen der ute er i samme situasjon som meg, vil jeg oppfordre dem til å ta turen, selv om jeg vet det er tøft.

Julie ser på bildene av sønnen på veggen og smiler mens tårene sitter løst.

– Jeg blir helt rørt når jeg snakker om det, men jeg er kanskje aller mest takknemlig for at de gir meg den beste gaven jeg kan få: Å se glede i øynene til Tobias gjennom opplevelser eller små øyeblikk.

Irene Mathisen 3 7
Irene Mathiesen (55), offiser og leder ved Frelsesarmeen Rodeløkka.

Julie og Tobias er ikke alene om å være fattige. I Norge lever 115.000 barn i fattigdom. I 2022 ble matkøene lengre og dagligvarene dyrere. De som allerede hadde lite å rutte med har nå enda mindre. Irene Mathiesen (55), offiser og leder ved Frelsesarmeen Rodeløkka, kjenner ekstra på hvor viktig arbeidet hennes er.

Gjennom Julegryta legges grunnlaget for et helt år med bistand til vanskeligstilte familier.

– Julegryta er blant årets høydepunkter, men også noe vi er helt avhengig av for å drive velferdsarbeid. Alt av penger går utelukkende til kjøp av mat, klær, julekasser, aktiviteter og annet nødvendig. Julegryta betyr mye for oss, men enda mer for andre, smiler Irene.

Din gave er til stor hjelp! Sammen hjelper vi dem som faller utenfor med mat, klær, omsorg og fellesskap.

Slik kan du gi:
Vipps til 2309
Send SMS «GAVE» til 2309 (250 kr)
Gi et bidrag til kontonummer 3000.15.07350
Eller benytt deg av giverskjemaet du finner på denne siden.

Har du behov for mat, støtte eller veiledning i en krevende fase av livet?
Finn ditt lokal korps, Frelsearmeens kirke og nærmiljøsenter, her.