Himmel og due

Forfremmet til herligheten

Vi lyser fred over Kelly Smeviks minne.

Sist oppdatert:

Major Kelly Smevik var født 14.12.1932. Nær 90 år forlot hun tiden og gikk inn i evigheten fredag 16.september, etter kort tids sykdom.

Portrett av Kelly Smevik i uniform
Major Kelly Smevik.

Kelly kom fra Åkvik på Helgeland og reiste til Krigsskolen fra Sandnessjøen korps i 1954. I mai 1955 ble hun utnevnt til offiser og fikk ordre som assistent til Oslo 6. korps (Sagene) og deretter til Oslo 2. korps (Grønland) i to korte perioder. En måned på hvert sted.

Veien videre førte henne inn i Frelsesarmeens arbeid blant døve og blinde. Dette ble hele hennes livstjeneste. Hun var utrettelig i dette arbeidet hele sin offiserstjeneste, og i hele sin pensjonisttilværelse.

I juli i 1955 fikk hun assistenttjeneste, først i Døve- og blindearbeidet, Østre distrikt, Larvik og fortsatte som assistent til Sentraldistriktet, Oslo og Nordre distrikt, Trondheim. Bare tre år etter sin utnevnelse til offiser ble hun beordret som leder av Østre distrikt i Larvik fra 1958. Veien videre førte henne som leder til Nordre distrikt Trondheim i 1963 og til Vestre distrikt Stavanger i 1965 i 10 år inntil hun ble avdelingsleder ved hovedkvarteret for alt døve- og blindearbeid i Norge fra 1975 til 1984. Deretter fortsatte hun for andre gang som leder av Østre distrikt med base i Larvik frem til 1998 hvor hun igjen ble leder for arbeidet på landsplan frem til hun ble pensjonert 1. januar 2000.

Pensjoneringen satte ingen stopper for hennes tjeneste. Hun hadde telefonkontakt med mange blinde, husbesøk og oppsøkende virksomhet til døve, og ble i mange sammenheng benyttet som tegnspråktolk for døve og døvblinde. Fra hun var 74 til 84 år var hun på frivillig basis knyttet til «Over 60-kontoret» som hadde ansvaret for døve- og blindearbeidet. Her hadde hun regelmessig besøks- og telefontjeneste til døve og blinde. Hun benyttet telefon, sms og punktskriftmaskin, i tillegg til personlige besøk til alle som ønsket kontakt med Frelsesarmeen. Hun deltok aktivt i Frelsesarmeens møter for blinde i Oslo og for døve i Tønsberg. Hun ble også brukt som tegnspråktolk i møter på landsplan. Hennes siste offisielle oppdrag var å besøke EN døvblind i Nord-Norge, våren 2021.

I takknemlighet for hennes liv og virke sier vi takk – fra alle som hun kom til å bety så mye for.

Leif-Erling Fagermo, major


RELATERTE SAKER