– Gatefotballen har betydd alt!
Sareptaprisen 2022 går til Frelsesarmeens Gatefotball - et lavterskeltilbud for hjemløse, rusavhengige, tidligere innsatte og andre sårbare grupper.
Frelsesarmeens Gatefotball er for mange en viktig arena for mindre rus og økt livskvalitet. Nå er organisasjonen tildelt Sareptaprisen som deles ut av KNIF og Sparebanken Sør.
Rutha Kvist er en av fotballspillerne som var med for å ta imot prisen under KNIF-dagen på Gardermoen. Hun spiller på laget til Oslo gatefotball og er også med på landslaget i år.
Etter flere år med rus og psykisk helsevern manglet Kvist et sosialt nettverk.
– Det har vært vanskelig å bygge opp et nettverk i voksen alder når du starter fra scratch. Da har gatefotballen vært et fint sted der du møter folk som er i samme situasjon og som gjør det litt lettere. Der har jeg et trygt sted med bra folk, sier hun til Kristelig Pressekontor (KPK).
– Redningen for mange
Sareptaprisen er innstiftet av Sparebanken Sør og KNIF for å skape oppmerksomhet omkring verdiskapningsarbeidet som skjer i frivillige og ideelle organisasjoner.
Juryen, bestående av Silje Kvamme Bjørndal (juryleder), generalsekretær i Areopagos, Eva Kvelland, direktør marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør og Knut Are Hole, styreleder i KNIF, skriver blant annet dette i sin begrunnelse for årets tildeling:
«For å lykkes i tilbudet til de sårbare gruppene i samfunnet vårt, er det behov for skreddersydde tilbud over tid, avhengig av hvor den enkelte befinner seg i endringsprosessen. Prisvinner er på alle måter et eksempel til etterfølgelse for hvordan en kan lykkes i dette arbeidet. Aktivitetene de tilbyr har vært redningen for mange!
Gjennom arbeidet har prisvinneren gitt mennesker hjelp og støtte i tunge hverdager, men også til det som for mange er et utfordrende møte med helse- og omsorgsapparatet. Gjennom tilbudet får mennesker oppleve en positiv vekst i livet, både til å kunne stå i forpliktelser, kjenne på egen og andres mestring, og ikke minst fått mulighet til å utvikle selvtillit og fellesskapsfølelse. FOTBALL HANDLER OM MER ENN BARE FOTBALL!»
Fotball er en aktivitet nesten alle har vært litt borti. Det er noe som er lett å få med folk på.– Rune R. Isegran, nasjonal koordinator for gatefotballen og landslagssjef for Frelsesarmeens landslag i gatefotball
Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005. Frem til i dag har dette vokst frem til å bli en stor organisasjon med over 1.000 deltakere, fordelt på 25 forskjellige steder i landet.
Kostbart
Rune R. Isegran, nasjonal koordinator for gatefotballen og landslagssjef for Frelsesarmeens landslag i gatefotball, forteller at Sareptaprisen betyr mye.
– Det er en annerkjennelse for det arbeidet vi har gjort i mange år. Det er veldig mange på lokalt plan som har lagt ned veldig mye arbeid i dette, også på frivillig basis. Vi deler denne prisen med alle de som driver med gatefotball rundt omkring i landet, sier han til KPK.
Isegran var med å starte Frelsesarmeens gatefotball etter å ha hørt om Homeless World Cup, som er VM i gatefotball i 2004.
– Fotball er en aktivitet nesten alle har vært litt borti. Det er noe som er lett å få med folk på.
Landslagstreneren legger ikke skjul på at det er kostbart å drive dette arbeidet.
– Vi får mye ut av hver krone, men når vi skal samle særlig landslagene eller lokale lag skal dra på turnering så koster det penger i reise og opphold, sier han.
Isegran er ikke i tvil om at premiepengene på 150 000 kroner vil komme godt med.
– Vi har mange behov både sentralt og i klubbene. Det blir ikke vanskelig å finne noe å bruke dem på.
Fra rus til fast ansatt
Tor Sigurd Larsen har vært både spiller og trener hos Oslo gatefotball og kaptein og trener på det norske landslaget i gatefotball. For ham var gatefotballen redningen.
– Gatefotballen har betydd alt for meg! I 2011 hadde jeg endelig klart å bli rusfri, men var på bunn i livet. Jeg hadde ikke noe nettverk og likte ikke å gå ut. Alt jeg hadde gjort ute før var fra det gamle livet. Gjennom gatefotballen har jeg fått mange nye venner over flere år og har endt opp med å bli fast ansatt, sier han til KPK.
De siste tre årene har Larsen ikke spilt fotball på grunn av helseutfordringer men har vært ansatt fulltid i Frelsesarmeens budtjeneste De ti bud.
– Jeg har tatt en litt større rolle inn i Frelsesarmeen. Fra å være et sted jeg gikk til har Frelsesarmeen blitt både en arbeidsplass og en familie, sier han og legger til at han fortsatt bidrar i kulissene for gatefotballen.
Begge fotballspillerne som var med på prismottakelsen satte stor pris på at gatefotballen ble tildelt Sareptaprisen.
– Jeg merket at det kom opp en del gamle følelser. Det er veldig gøy å se hvor mye det betyr og hvor stort det har blitt. NM i mai er jo årets høydepunkt for over tusen mennesker, sier Larsen.
RELATERTE SAKER
-
Ungbrass
UNGBRASS 2025 arrangeres på Jeløy fra 21.-23. februar! Trykk på linken nedenfor for å komme rett til påmeldingen.
-
Forfremmet til herligheten
Frelsesarmeens femtende verdensleder, general Paul Rader ble forfremmet til herligheten 18 januar.
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.