Familien Øgrim

Nytt tidsskrift fra Historisk selskap

Med tittelen «Forfremmet til herligheten – døden i Frelsesarmeen» lanseres den 11. årgangen av tidsskriftet 22. januar.

Sist oppdatert:

Frelsesarmeens historiske selskap inviterer til lansering av sitt nyeste tidsskrift på Frelsesarmeens lokaler på Grünerløkka (3. korps) 22. januar 2023 kl. 12.

Det blir innledninger ved Emil Skartveit (redaktør, salmedikter og forfatter) og Marta Maria Espeseth (Forskningsleder i Frelsesarmeen). Respons ved Nils Petter Enstad (forfatter og nekrologskriver) og professor Tarald Rasmussen (professor kirkehistorie og medforfatter av boken Å minnes de døde - døden og de døde i Norge etter reformasjonen https://www.norli.no/.../relig...)

Lanseringen vil foregå etter gudstjenesten ved Frelsesarmeens korps på Grünerløkka (ca. klokka 12). Det vil bli mulig å kjøpe tidsskriftet og å melde seg inn i Selskapet.


Litt om årets tidsskrift:

For Frelsesarmeen har døden hatt en særskilt plass i teologi og livs­førsel. Begrepet «Forfremmet til herligheten» har vært et særmerke ved armeens forståelse av livet og av døden. I denne boken går vi nærmere inn på bakgrunnen for begrepet og teologien som ligger bak. Vi tar ut­gangspunkt i nekrologer og rapporter fra begravelsene som ble publisert i Krigsropet. I disse tekstene finner vi Frelsesarmeens tidlige historie fortalt med en særlig nerve som bringer historien nærmere vår samtid.

«Plutselig og uventet kom dødsbudskapet til Andenes, idet vår kjære kaptein Olav Henriksen blev forfremmet til herligheten den 7de januar kl. 1/2 1 middag. Mandag 3dje januar blev kaptein Henriksen syk, og doktoren sa at det var kun en lett lungebetendelse. Dog det gikk fort nedover, og tirsdag blev han bragt på sykestuen. Fredag morgen kl. 1/2 9 begynte døden å merke ham.

– Hans tanker gjaldt stadig frelseskrigen og sjeles frelse, spesielt de unge på Andenes. Kaptein Henriksen var trygg; gang på gang gjentok han disse ord: 'Guds­ordet levendegjør, det holder i livet, holder i døden og varer i evigheten.' Ved tolvtiden sa han: 'Jeg dør visst nu; hils kommandøren og si at jeg gjorde mitt beste.'

– Straks efterpå tilføiet han: 'Nu orker jeg ikke mer, nu må De fortsette, løitnant! O, nu skal det bli så godt å få hvile i Jesu navn.'

Så segnet han tilbake i putene og drog sitt siste sukk. Vi hadde ikke følelse av døden, nei, kun som en der sovnet inn for å våkne sund og frisk. I sannhet, «en krigers død er skjønn.»

Kontakt oss gjerne for mer informasjon selskapet@frelsesarmeen.no

(Forsidebildet på boken og toppbildet i denne artikkelen viser familien Øgrim som mistet mor Dina og baby i 1897.)

Armebegravelse foto Anders B Wilse vilkårlig plassering
Bilde av en begravelse i Frelsesarmeen. (Foto: Anders B. Wilse)

RELATERTE SAKER