– Vi ønsker å involvere flere
Ny styringsstruktur skal gi mer uavhengighet, bredere representasjon og mer medbestemmelse.
Den internasjonale Frelsesarmeen startet en «fornyelsesreise» under ledelse av tidligere verdensleder André Cox allerede i 2017. Et element i dette var en gjennomgang av virksomhetsstyringen i alle de 60+ territoriene som administrerer arbeidet i de 133 landene Frelsesarmeen arbeider i. Nå får også vårt territorium ny struktur:
– Jeg tror dette er et viktig steg videre i utviklingen av Frelsesarmeen i vårt territorium, påpeker kommandør Knud David Welander, øverste leder (territorialleder) for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
– Det innebærer en mye tydeligere ansvars- og rollefordeling mellom styre og ledergruppe som jeg tror vil bidra til en mer effektiv organisasjon, og innebærer medvirkning og representasjon på et nivå som er helt i front for Frelsesarmeen internasjonalt.
Klar rollefordeling
Det nye hovedstyret (som i engelskspråklige land kalles «territorial governance board») vil ha fokus på strategi, policy, kontroll, ansvarlighet, risiko og effektmåling – og ledergruppen («territorial management board») på god drift, utvikling og iverksettelse av hovedstyrets vedtak.
Hovedstyret vil ledes av territoriallederen, som i praksis vil være en arbeidende styreleder.
Ledergruppen vil ledes av sjefsekretæren, som i praksis vil være i en rolle som tilsvarer daglig leder i konsernet Frelsesarmeen. Sjefsekretæren vil ha møte- og talerett men ikke stemmerett i hovedstyret, i tråd med vanlig skandinavisk praksis.
Bred representasjon i styret
Dagens hovedstyre besto frem til 2018 kun av linjeledelsen, som langt på vei er de samme som har utgjort Frelsesarmeens lederråd. Fra 2018 ble hovedstyret supplert med totalt fire utpekte representanter for henholdsvis divisjonsledere, sosialtjenesten, korpsledere (menighetsledere) og soldatmedlemmer.
– Det ble likevel en stor del av styret som hadde dobbeltrolle som linjeledelse, og det har vært viktig i arbeidet å sikre langt større grad av uavhengighet mellom den daglige ledelsen og styret, påpeker kommandøren. – Videre var de oppnevnte representantene alle interne på en eller annen måte.
Det nye hovedstyret vil i tillegg til de to territoriallederne, bestå av
- tre uavhengige representanter som skal bidra med ekstern ekspertise innenfor relevante områder.
- En representant valgt blant de ansatte
- En representant for barn og unge, valgt av landsmøtet deres (FAbU-tinget)
- En offiser valgt blant aktive offiserer
- En representant for soldater/tilhørige, valgt av og blant medlemmene.
- Ytterligere to oppnevnte representanter for soldater, tilhørige og pensjonerte offiserer.
Det vil opprettes en valgkomite/nominasjonskomité som vil bistå i å rekruttere inn en bred og komplementær kompetanse, erfaring og demografi.
Ledergruppen rapporterer til styret, ledes som nevnt av sjefsekretæren og vil bestå av avdelingssjefene for henholdsvis program, sosial, forvaltning, personal og kommunikasjon i tillegg til strategileder, økonomisjef og assisterende sjefsekretær.
Hovedoppgavene er å:
- Ivareta den daglige driften av Frelsesarmeen
- Utarbeide forslag til vedtak for hovedstyret
- Iverksette og følge opp hovedstyrets vedtak, herunder strategier, målsettinger og retningslinjer hovedstyret gir.
- Vurdere og rapportere på måloppnåelse
Mye gjenstår
Med det nye rammeverket godkjent av Det internasjonale hovedkvarteret er det fortsatt mye som gjenstår før den nye styringsstrukturen er i drift; sannsynligvis ved årsskiftet 2023/24.
Nå starter et omfattende arbeid med å detaljere strukturen, organisere de ulike valgprosessene, oversette mandater, rekruttere inn de rette kandidatene, lage årsplaner etc.
– Vi vil komme tilbake med mer informasjon om hvordan nominasjon og valg til de ulike rollene skal foregå samt om andre følger av endringen. Dette er ny mark for oss, men vi vil gjøre vårt beste for å få til en god prosess, avslutter territoriallederen.
RELATERTE SAKER
-
Kjærlighet i presens
«Guds kjærlighet er like virkelig, ekte og dyp i dag, som den var den første julenatta», skriver general Lyndon Buckingham, Frelsesarmeens verdensleder, i sin julehilsen.
-
Bestill boken om Jeløy Folkehøgskole
I 1974 åpnet Frelsesarmeens folkehøgskole på Jeløya ved Moss. Dette var realiseringen av en gammel drøm om et «ungdomsinstitutt» som skulle danne og ruste Frelsesarmeens ungdom spesielt, men samtidig være et tilbud til norsk ungdom generelt.
-
Vi ønsker din drahjelp i sosiale medier
Er du på Facebook, Instagram eller LinkedIn? Da kan du hjelpe oss slik at vi får fylt opp julegrytene landet over. Alt du trenger å gjøre, er å dele innhold om Julegryta på egne sosiale medier-plattformer.