Frode Woldsund er tildelt Kongens fortjenstmedalje
Virksomhetslederen ble i kveld anerkjent og hedret for sin særlige innsats i Frelsesarmeens rusomsorg gjennom 40 år.
Torsdag 23. mai var det duket for festsamling i Frelsesarmeens storstue Templet i Oslo. Anledningen var utdeling av Kongens fortjensmedalje til Frode Woldsund i Rusomsorgen for sin lange og betydningsfulle innsats gjennom 40 år.
Det var Jan Vincent Johannesen, Frode Woldsunds og Rusomsorgens gode venn gjennom mange år, som hadde sendt en søknad stilet til Hans Majestet Kongen. Og statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, delte ut medaljen, på vegne av kongehuset.
Begrunnelse for tildelingen
– Frode, det er en ære å overrekke Kongens fortjenstmedalje til deg for det omfattende og langvarige arbeidet innen rusomsorg, sa hun innledingsvis.
Hun forklarte at medaljen blir gitt med begrunnelsen i en eller flere av fire statutter:
- Pionerinnsats eller annen spesiell innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.
- Særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning.
- Særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste, hvor innsatsen har ligget betydelig over det normale og hvor vedkommende også har vist aktivt samfunnsengasjement utover sin arbeidsinnsats.
- En livsinnsats som kan stå som eksempel for andre.
– Med grunnlag i dette, så meddeler jeg at Hans Majestet Kong Harald V har funnet Frode Woldsund verdig til å ta imot Kongens fortjenstmedalje, sa Svarstad Haugland før en varm og lang stående applaus brøt ut.
Svarstad Haugland påpekte at Frodes oppvekst i Frelsesarmeen hadde spilt en stor rolle for hans menneskesyn.
– Han er født av offisersforeldre i en oppvekst fylt av mennesker i alle lag, opplært til å forstå at det kan gå skeis i livet for mange, uavhengig av bakgrunn, med en visshet om at man skal vise respekt for alle, og gjøre sitt beste for at alle skal kunne leve et så godt liv som mulig.
Frode Woldsund ble tidlig ansatt ved Fyrlyset i 1982, bare 18 år gammel.
– Det som bare skulle være ett års avbrekk fra skolen, ble til en imponerende over 40 års lang karriere i Rusomsorgen. Fra 2022 ble du virksomhetsleder for alt arbeidet i Frelsesarmeens rusomsorg i Norge, Island og Færøyene, fortsatte hun.
Støtteskriv fra flere hold
Med søknaden fulgte også fire støtteskriv fra Lilleba Fauske (tidligere direktør for Velferdsetaten i Oslo kommune), Knud David Welander (leder for Frelsesarmeen Norge, Island og Færøyene), Jan Gunnar Skoftedalen (leder i Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon) og Erik Kjendstadli (tidligere kommunedirektør og nåværende medlem i Rusomsorgens styre).
Lilleba Fauske la vekt på at Frodes nyskapende innsats har gitt betydelig forbedring av rusavhengiges helsetilbud, som for eksempel Feltpleien og Gatehospitalet. En pålitelig samarbeidsparter og en som alltid er til å stole på.
Knud David Welander trakk fram at: "Frode Woldsund i sitt arbeid hele tiden har vært opptatt av å ligge i forkant når det gjelder helhetstenkning og lange perspektiver. For uten ettervern og langsiktig oppfølging blir det utfordrende å hjelpe rusavhengige som ønsker å legge rusen bak seg. Frodes engasjement og evne til nytenking er det som oftest blir trukket fram når medarbeidere blir bedt om å beskrive ham. I kjølvannet av hans lederskap har det vokst fram et mangfold av ettervernstilbud."
"Et kjennetegn med Frode er at han er uselvisk, uredd og setter aldri seg selv foran eller tar æren for utviklingen av nye tiltak. Vi i Rusfeltets hovedorganisasjon stiller oss helhjertet bak forslaget om å gi Kongens fortjenstmedalje til Frode Woldsund", skriver Jan Gunnar Skoftedal.
"Frode er en bauta i Rusomsorgen. Han kombinerer faglig tyngde og sterke sosiale engasjement til beste for mennesker som sliter i sin hverdag. Han praktiserer suppe, såpe og frelse på en romslig og respektfull måte. Hans enorme vilje til å få resultat og å være lojal til oppdraget har imponert meg", var blant uttalelsene fra Erik Kjendstadli.
– Dere gjør et livsviktig arbeid
Blant mange flotte taler og videre godord fra både samarbeidspartnere, kollegaer, sosialsjef Wenche Walderhaug Midjord og toppleder Knud David Welander, var det kanskje likevel skussmålet fra en av Fyrlysets faste gjester, Egil Schønhardt, som gjorde sterkest inntrykk.
– Jeg er uendelig stolt av Frelsesarmeen. Og dere som er Frelsesarmeen kan i hvert fall være stolte i dag, på vegne av og sammen med Frode.
– Jeg skal fatte meg i korthet, fortsatte Egil, men jeg vil bare minne om det viktige arbeidet som rusomsorgen gjør. Det er ikke bare viktig, det er faktisk livsviktig. Og jeg er en av dem som takket være det arbeidet kan stå her i dag. Fordi nå har jeg vært rusfri 14 år, takket være Frode og alle hans undersåtter.
Nok en runde med applaus fulgte.
– Og jeg har aldri fått takket, men det passer jo godt på en dag som denne. Takk Frode, og takk Fyrlyset. Og så håper jeg at arbeidet fortsetter, fordi det er for mange som lider under rus.
Takketalen
I sin tale var Frode selv opptatt av å takke.
– Takk Jan Vincent, takk til alle ansatte, takk til nærmeste stab og Frelsesarmeen. Takk til kommuner, statlige etater, samarbeidspartnere og økonomiske støttespillere.
Med humørfylt selvinnsikt sa han med glimt i øyet:
– Jeg vet at vi har vært litt plagsomme, men som Frelsesarmeens grunnlegger sa: Det er bare ved å forstyrre nåtiden at vi kan forbedre framtiden. Og vi har fått til mye sammen.
Han takket også alle menneskene han har møtt.
– Det er mye klokskap i den brukergruppa! sa han med stolthet.
Videre takket han kona Liv-Berit og barna, som betyr alt.
– Når jeg ser tilbake på det arbeidet jeg har vært en del av, føler jeg på en stolthet for å være leder for så mange gode folk og dedikerte ansatte.
Gjennom et år møter de til sammen over 10 000 unike mennesker på sine mange ulike tiltak.
– Jeg tror vi har lykkes godt fordi vi er Frelsesarmeen, vi har en X-faktor i arbeidet vårt; verdisynet vårt og vår tro.
– Gjort nok? Nei.
På tross av at Frelsesarmeen har sett behov og gjort noe med dem, hviler ikke virksomhetslederen lenge av gangen.
– Vi kan ikke vente med å gjøre ting. Gjør vi ikke noe nå, vil folk sulte, bo uverdig, ikke få helsehjelp, ikke behandling, ikke jobb. Da kan vi ikke vente til etterpå. Vi lever blant øyeblikksmennesker, de trenger vår bistand med en gang. Dessverre har alt for mange gått bort for tidlig fordi ikke hjelpen og støtten var der, sa Frode videre i sin tale.
Frode er bestemt når han sier at mer arbeid gjenstår.
– Har vi gjort nok? Nei. Vi ser forstatt hvor skoen trykker og vil gjøre noe med det.
RELATERTE SAKER
-
Varsko om rus og sykdom i norske fengsler
Det florerer med rus i norske fengsler. For noen er det først som innsatt at de får et rusproblem. I en ny rapport roper rusfeltets samarbeidsorgan og fengselsansatte høyt om at det må en endring til.
-
Samarbeidet med Egon utvides
Til jul i fjor serverte Egon 3000 gratis julemiddager til familier som ellers ikke ville hatt råd til å gå på restaurant. Nå i sommer har restaurantkjeden gitt rundt 350 «goodie bags» til barnefamilier på Frelsesarmeens sommercamps i Norge.
-
Strikkekonkurranse: Design årets jubileumssokk
I ti år har Familiens trofaste lesere strikket ullsokker som blir gitt til brukere av Frelsesarmeens ulike tiltak. Nå kan du være med å designe årets jubileumssokker. Send inn ditt bidrag og få muligheten til å vinne fine premier.