Mann i varm kjeledress hiver vedkubber i en haug inne i en luftig gårdsbygning. Ved siden av ham står saga han bruker.
VED-VETERANEN: – Jeg må være obs på kvister, de ser du ikke når du kløyver, sier John, veteranen i teamet. Gjennom Jobben, Frelsesarmeens arbeidstreningstilbud for tidligere eller aktive rusavhengige, har han vært med på å bygge opp vedproduksjonen på Linderud gård.

Fyrer med ved

– Selv om jeg har fått en kubbe i huet, sitter det der fortsatt, sier John. Han gir seg ikke. Sammen med gutta på Jobben kapper han ved i sludd og piskende regn – for å gi andre kjærkommen varme.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Marit Dehli-Johannesen
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Snøen og kulda er det mest utfordrende. Noen ganger kan det være dritkaldt.
– John, deltaker på Jobben
Mann med trillebår full av ved går over tunet. På bakken er det snø. I forgrunnen, inne i gårdsbygningen med åpen port, står saga og sekker med ved.
SOMMER SOM VINTER: Siden 2014 har Frelsesarmeens Jobben hatt vedproduksjon i Oslo. De startet på Hovedøya, men de siste sesongene har de vært på Linderud gård, kommunens egen storgård. Teamet deler året i to og pendler mellom skjærgårdsrydding og vedproduksjon.
To menn sitter på hver sin side av et bord og spiser skiver og drikker kaffe. Det henger gjennomsiktige blondegardiner i det gamle vinduet.
VELFORTJENT PAUSE: – Vi har vært skadefrie, selv om jeg har fått en kubbe i hodet i ny og ne. Jeg sitter her fortsatt, bedyrer John (t.h.) mens han spiser brødmat. Leder Egil Sæther forteller om en selvgående gjeng som vet hva de skal gjøre.
Her har jeg noe å gjøre. Dette hjelper meg til å holde meg rusfri. Ellers blir man lat og går ut på bjella igjen.
– John, deltaker på Jobben
Godt voksen mann smiler mens han løfter en tung vedkubbe med en ei gammel tang.
SOLID JOBB: Sammen med gutta håndterer Egil Sæther, arbeidsveileder på Jobben, håndterer 120 kubikk med ved i løpet av den kalde årstida. Veden selges til privatpersoner eller gis bort til trengende.
Hånd som holder i en jerntang. Den griper rundt en bit av en trestamme.
SLITESTERKT UTSTYR: – Ei god gammeldags tømmerklo skal du ikke kimse av, et genialt verktøy som gjør det mye lettere å bære. Et fisketrofé, sier Egil Sæther. Han klemmer den digre tanga rundt en solid kubbe og lemper den lekende lett videre.
På grunn av sikkerheten har vi nulltoleranse for rus. Her som vi har kappsager, kan det fort gå galt.
– Egil Sæther, arbeidsveileder på Jobben
Rødt lite uthus med vedhaug på den ene sida.
GAMMEL GRUNN: Linderud Gård er eid av Oslo kommune. På en del av tunet driver Jobben med sin vedproduksjon. Foto: Egil Sæther
Jula har jeg vokst fra. Da sitter man bare hjemme, depper og kjeder seg.
– John, deltaker på Jobben
Mann kløyver ved. Ved siden av står to trillebårer fylt med ved.
LASS ETTER LASS: Det knekker i tørt treverk når John kløyver kubbene. Sakte deler metallet kubben i fire. Han dumper det over i trillebåra og går til enden av lageret.
Mann som kaster vedkubber i en henger.
HEL VED: Egil Sæther er tydelig på hva hans motivasjon er: – Å jobbe med mennesker som trenger noen å støtte seg på i løpet året.
Som min gamle sjef sa: «Det eneste som er forutsigbart på Jobben, er det uforutsigbare.
– Egil Sæther, arbeidsveileder på Jobben
Mann som står bøyd over et lass med ved. Han bruker motorsag.
TUNGE TAK: Egil Sæther krabber opp på bunnfrosne stokker og deler dem i lange kubber med motorsaga. – Det kjennes i ryggen når fredagen kommer, sier Egil Sæther.
Når det er sol og kanskje litt snø i tillegg, og du får den fine norske vinteren med deg, oppstår de gode samtalene med gutta.
– Egil Sæther, arbeidsveileder på Jobben
Mann foran et skjul med en presenning over. Langt ute i høyre kant ses litt av et hengerfeste.
SISTE STOPP: Den aller tyngste jobben er å lempe de tørre kubbene opp på hengeren. Her gjør Egil Sæther alt klar for å bære ut veden.
Jeg sovner som en stein etter arbeidsdagen, og er helt borte til jeg må ut og lufte bikkja på morgenkvisten.
– Didrik, deltaker på Jobben
Ved er stablet inn under et tak.
TIL TØRK: Normalt jobber gjengen fra Jobben seg gjennom 30–40 kubikk i sesongen. Etter at veden er kløyv må den stables og tørkes.
Her ute både tenker og prater jeg med meg selv. Og det er mye bedre å ta ut aggresjonen på døde ting, enn å la det gå utover andre.
– John, deltaker på Jobben
På en vedstubbe ligger en motorsag
KORT ARBEIDSDAG: Det er intens jobbing fra klokka 09 om morgenen. Klokka 14 parkeres motorsag og andre redskaper til neste dag. Foto: Egil Sæther