Gratis å sende klær til Fretex
Gjenbrukskjeden har tatt samarbeidet med Posten ett skritt videre. Nå kan du pakke inn brukte klær på din måte og skrive en kode rett på pakken. Så gjør postbudet resten av jobben.
Ti år er allerede gått siden nyheten kom om at «Nå kan du levere Fretexklær på Posten også». Denne «strippevideoen» fikk mange til å trekke på smilebåndet i 2014.
Nå kommer Fretexpakken, som er helt kostnadsfri å sende. Det nye samarbeidet mellom Posten og Fretex handler om å gjøre det enda enklere i hverdagen å gi til gjenbruk.
– Vi ønsker å gjøre det enklere å gi til Fretex. Derfor har vi sammen med Posten utviklet en løsning hvor folk kan levere det de vil gi i sin egen postkasse, i en pakkeboks, eller på sin nærbutikk med Post i butikk, sier Kristin Hareide, direktør i Fretex Miljø.
Ikke bare koster det null kroner å sende pakken til Fretex. Nytt fra midten av oktober 2024 er at forsendelsen kan leveres flere steder hvor post hentes. Her kan du finne Posten på Norgeskartet.
Slik fungerer Fretexpakken
Når Fretex har spurt folk om hva som er det viktigste når de skal gi bort klær, er svaret tydelig. Det må være enkelt! Og stort enklere enn disse tre stegene kan det ikke bli:
Steg 1 – Pakk inn
Klær, sko eller annet du vil gi bort. Fretex oppfordrer til gjenbruk av innpakningsmaterialer som pose, eske, papir, papp eller stoff.
Steg 2 – Bestill
Registrer pakken på fretex.no/fretexpakken og skriv den unike koden direkte på pakken. Husk å sette sifrene på tre rekker under hverandre, slik som det i dag gjøres på Norgespakken.
Steg 3 – Send
Legg pakken i postkassen din, i nærmeste pakkeboks eller lever den på Posten.
Når du bestiller henting, kommer det melding til postbudet om at sendinger skal hentes på din adresse. Denne tjenesten avhenger av hvor du bor, men tilbudet er det samme som det Posten i dag tilbyr gjennom Norgespakken.
Hva skjer med det du gir til Fretex?
Fretex har flere finsorteringsanlegg til sine butikker i Norge. Med 350 ansatte og 41 butikker satser Fretex på å utvikle den sirkulære varehandelen. Hilde Kjønstad, kjedeleder i Fretex, forteller at de jobber for mest mulig kortreist gjenbruk:
– I fjor solgte Fretex tre millioner brukte varer. Det er vi fornøyde med, samtidig som vi jobber for at enda mer skal gjenbrukes via våre butikker.
Fra Fretex sine sorteringsanlegg går ferdig sorterte klær, sko og tilbehør ut til butikkene, det deles ut via Frelsesarmeens arbeid for mennesker som har det veldig vanskelig nå og de går til gjenbruk i andre land.
– I fjor ble 10 000 plagg delt ut til folk som trengte det, og fra bruktinntekten gikk 28,6 millioner kroner til Frelsesarmeens veldedige arbeid. Det er de som gir til og handler hos Fretex som gjør alt dette mulig, sier Kjønstad.
Hvor store pakker kan du sende?
Fraktstørrelsen på Fretexpakken samsvarer med Norgespakken, der to størrelser er aktuelle i den nye løsningen:
- Fretex liten = opptil 5 kg (Norgespakke liten)
- Fretex stor = opptil 10 kg (Norgespakke stor)
Liten pakke er ca. en full bærepose med klær og stor pakke er ca. 30 plagg. Du velger pakkestørrelse på fretex.no/fretexpakken, som en del av bestillingen.
I 2018 mottok Fretex 20 800 tonn med klær i Fretexboksene, mens tallet i 2023 var 13 250 tonn – en nedgang på 7550 tonn. Det er denne utviklingen bruktkjeden ønsker å snu ved hjelp av den nye løsningen.
– Erfaring tilsier at jo nærmere klesskapet vi kommer, desto mer klær og bedre kvalitet mottar vi, sier Hareide.
Forklaringen på at folk donerer mindre er nok sammensatt. For en del år siden var Fretex nesten alene om å be om folks brukte klær, men nå har konkurransen økt betydelig. Mange folk velger også å selge sine brukte plagg via digitale plattformer, noe som kan føre til mindre i de utplasserte Fretexboksene.
– Alle tiltak for å få til mer gjenbruk er bra, men skal Fretex fortsette å være en viktig del av Frelsesarmeens fattigdomsbekjempelse og beredskap, trenger vi å motta klær og andre gaver, understreker Hareide.
RELATERTE SAKER
-
Inn i varmen på Perrongen
– Vi ønsker at Kafé Perrongen skal være hjertet av Frelsesarmeen i Trondheim, et sted hvor besøkende kan få god kaffe og kvalitet i alle varer, forteller gjengen bak.
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.