Foto: I svart hvitt fra tidlig 1900-tall. En kvinne i sort, lang kjole putter penger på en julegryte på andre siden av gaten for Universitetsplassen i Oslo.
AMERIKANSK IDÉ TIL OSLO: På skiltet står det: «Slumsøstrenes Jule Indsamling til Byens Fattige». Siden 1901 har Frelsesarmeen hatt tillatelse til å sette opp slike hengende gryter i bybildet. Men hvorfor akkurat en gryte? Helt fra starten i San Fransisco i 1891 har gryta vært et symbol for hva pengene skal brukes til – nemlig mat. Foto: Wilse

Julegryta gjennom 123 år

Det startet med én engasjert kvinne og seks gryter. I dag lever arven etter Othilie Tonning på hjørner og torg over hele Norge. Dessverre er ikke behovet for hjelp mindre i 2024 enn det var i 1901.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: I svart hvit av kvinne med kortklippet hår i en uniform fra Frelsesarmeen. Hun sitter ved et skrivebord.
PÅDRIVER: I over 30 år var Othilie Tonning sosialsjef i Frelsesarmeen.
Foto: Kvinne fra Frelsesarmeen hilser på mor og barn. De står med ryggen til i yttertøyet. Det lille barnet griper fingeren til damen fra Frelsesarmeen.
ALT FORSTERKES: – Julen blir et forstørrelsesglass på ensomhet, utenforskap og fattigdom, sier Irene Mathisen. Hun er vernepleier og koordinator for matutdelingen i Frelsesarmeen. Foto: Mette Randem

Gi julen i gave

Hvor mye vil du gi?
kr

Slik behandler vi dine personopplysninger