Langfredag kors

Langfredag

Påskens mest dramatiske dag. Jesus korsfestes og dør.

• Foto: Kristianne Marøy
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Rådet, overprestene, med de eldste og de skriftlærde holder et møte denne dagen. De bestemmer seg for å binde Jesus, føre ham bort og overgi ham til Pontius Pilatus, den romerske landshøvdingen i Judea. Overprestene kommer med mange anklager mot Jesus, men Pilatus forstår at Jesus egentlig er uskyldig i det han anklages for.

– Korfest ham!

Hver høytid pleier Pilatus å gi en fange fri, den folket ber ham om. Da menneskemengden som vanlig møter opp, tror Pilatus de vil svare at de vil ha Jesus, «jødenes konge», fri, men overprestene egger opp folkemengden. De ber i stedet Pilatus sette opprøreren Barabbas fri. Pilatus spør folkemengden: «Hva vil dere da jeg skal gjøre med ham som dere kaller jødenes konge?» «Korsfest ham!» skriker mengden tilbake. Pilatus spør hva galt Jesus har gjort, men de roper bare enda høyere: «Korsfest ham!»

Pilatus er en mann som ønsker å gjøre menneskemengden tilfreds, så han lar Barabbas gå fri. Han lar dem piske Jesus og overgir ham til å bli korsfestet. Soldatene fører Jesus inn i en borggård og kaller sammen hele vaktstyrken. De kler Jesus i en purpurkappe og fletter en tornekrone som de setter på hodet hans. Så begynner de å håne ham: «Vær hilset, du jødenes konge!» De slår ham i hodet med en stokk, spytter på ham og legger seg på kne og later som de hyller ham.

Så blir Jesus ført bort til et sted som heter Golgata, som betyr Hodeskallen. Der korsfester de ham og deler klærne hans mellom seg ved å kaste lodd om hvilket plagg hver skal få. På korset er det en innskrift med anklagen mot ham: «Jødenes konge».

Guds sønn i døden

Tidlig på formiddagen faller det et mørke over hele landet helt til «den niende time», som betyr klokka 15 slik vi regner døgnets timer i dag. Da roper Jesus med høy røst: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?» Noen løper bort til ham, fyller en svamp med vineddik, setter den på en stang og vil gi ham å drikke, men Jesus roper høyt og utånder. Forhenget i tempelet revner i to, fra øverst til nederst. Offiseren som står rett foran Jesus, ser hvordan han utånder, og sier: «Sannelig, denne mannen var Guds Sønn!»

Hvorfor feirer vi påske?

Hva skjedde palmesøndag?

Hva skjedde skjærtorsdag?

Hva skjedde første påskedag?

Vil du vite mer hva som skjer i påsken? Les her.