Oppstandelsen3

Første påskedag

Graven til Jesus er tom. Dette er dagen da døden tapte.

• Foto: Kristianne Marøy
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Mens Jesus levde, fortalte han alle at han ville gå i døden, men overvinne den og stå opp fra de døde tredje dag. Graven til Jesus sikres derfor godt, så ikke disiplene hans skal stjele den døde kroppen til Jesus og si til folket at han er stått opp fra de døde. Pilatus sørger for vaktmannsskap og forsegling av steinen foran graven på påskeaften, dagen før første påskedag.

Oppstandelsen

Da det begynner å lysne på søndagsmorgenen første påskedag, drar flere kvinner, som fulgte Jesus mens han levde, til graven hans i dyp sorg. Idet de kommer fram til graven, er det en Guds engel som går fram til steinen foran gravhulen og ruller den til side. Vaktene som passer på graven, skjelver av redsel og blir liggende som døde. Engelen snakker til kvinnene og sier: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.»

Begge kvinnene skynder seg vekk fra graven. De er redde, men likevel jublende glade. Da kommer Jesus dem i møte og sier: «Vær hilset!» Kvinnene omfavner føttene hans og tilber ham, og Jesus sier: «Frykt ikke! Gå og si til mine brødre at de skal dra til Galilea. Der skal de se meg.»

Betalte for tvilen

Mens kvinnene er underveis, forteller gravvaktene overprestene om det som har hendt. Overprestene og de eldste møtes for å drøfte hva de skal gjøre nå. De blir enige om å gi soldatene en stor sum penger for å fortelle at det var disiplene til Jesus som om natten stjal den døde kroppen hans mens soldatene sov. Slik sprer ryktet seg blant jødene. Dette ryktet holder seg på mange måter fortsatt.

De elleve disiplene drar til Galilea, slik Jesus har sagt til kvinnene. Da disiplene ser ham, faller de ned og tilber ham. Noen tviler riktig nok fortsatt, men Jesus går fram og sier til dem: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn, og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

Lyset som vant over døden

Denne søndagen vinner lyset over mørket og gir alle som tror på Jesus et evighetshåp slik det står i Bibelen i Johannes 3,16–17: «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.»

Prøver du å sette ord på en bønn? Her er en hjelp til deg.


Hvorfor feirer vi påske?

Hva skjedde palmesøndag?

Hva skjedde skjærtorsdag?

Hva skjedde langfredag?

Vil du vite mer hva som skjedde i påsken? Les her.