Palmesøndag
Alle søndager hele året er helligdag i Norge, og en rød dag i kalenderen. Palmesøndag er ikke noe unntak. Men hvor kommer palmene fra? Og har det noe med påsken å gjøre?
På denne dagen, for over 2000 år siden, rir det en mann inn til Jerusalem på et esel. Mannen er Jesus. Han er rundt 33 år, og har rukket å gjøre et sterkt inntrykk på mange mennesker med både det han sier og det han gjør. Noen tror at han er Guds sønn, at han er kongen som Israels folk har ventet på.
Palmesøndagen står det derfor mange mennesker langs veien idet Jesus kommer ridende. De legger kappene sine ned foran ham og dekker veien med palmegrener som han skal ri over, en måte de viser ham ære på. I romertiden var palmegrener et seierssymbol. De som følger etter Jesus roper: «Hosianna!» og «Velsignet er han som kommer i Herrens navn!»
Dagene fra palmesøndag til skjærtorsdag
Det viser seg at Jesus ikke er en krigskonge. Dagen etter inntoget i Jerusalem bruker han derimot til å rense tempelet for kjøp og salg. Han har sett seg lei på at Guds hus blir brukt som markedsplass, og roper: «Står det ikke skrevet: Mitt hus skal kalles et bønnens hus for alle folk? Men dere har gjort det til en røverhule.»
I frykt for at enda flere skal begynne å følge Jesus, går overprestene og de skriftlærde i gang med å planlegge hvordan de kan ta livet av ham. Overprestene vil ikke endre på noen ting, både fordi de nyter stor respekt som de vil bevare, men også fordi de mener at Jesus ikke er Guds sønn, slik han og disiplene hans påstår.
Dagen etter underviser Jesus igjen alle som vil høre på. Det er denne dagen han formulerer det berømte «dobbelte kjærlighetsbudet». En skriftlærd i mengden vil sette Jesus fast, og spør ham hvilket av budene som er det største av alle budene Gud har gitt. Jesus svarer: «'Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av hele ditt sinn og av all din kraft.' Det andre er dette: 'Du skal elske din neste som deg selv.' Ikke noe annet bud er større enn disse.»
Rundt Jesus står tilhengere og nysgjerrige, men også romerske soldater og de skriftlærde jødene. De ønsker å ta ham når det blir en mulighet.
Onsdag samme uke besøker Jesus en som heter Simon. Han er spedalsk og bor i byen Betania. Mens Jesus er der, kommer det en kvinne inn hvor han sitter sammen med disiplene sine og andre som er på besøk. Hun salver føttene til Jesus med dyr salve og tørker dem med håret sitt. De andre som sitter til bords med ham, blir veldig irritert, og prøver å få kvinnen til å slutte. Noen blir sure fordi de syntes penger på dyr salve er bortkastet, og sier at pengene heller kunne vært gitt til de fattige. Jesus ber dem om å la henne være i fred, og sier: «Hun har på forhånd salvet kroppen min til gravferden. Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden hvor evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne.»
Judas Iskariot, en av disiplene, går ut like etterpå og tilbyr de jødiske overprestene å utlevere Jesus til dem.
RELATERTE SAKER
-
Den klamrende
Ole Paus (74) har levd livet med begge hender, kvass tunge og skarpt blikk, klamrende til troen og de tapte ordene. Det er kanskje ikke så rart at fortellerens favoritthistorie er den om påsken?
-
Hvorfor feirer vi påske?
Påsken, da Jesus ble korsfestet, døde og sto opp igjen, har forvandlet både enkeltmenneskers liv og verdens historie. Den regnes som den største kristne høytiden og feires verden over.
-
Påskehistorien dag for dag
Sorg og jubel, mørke og lys. Det er dramatiske og kontrastfylte dager i påsken. Kjenner du historien? Hvordan er den relevant for deg?