P Ã skebordet 3 beh ny

Hvorfor feirer vi påske?

Påsken, da Jesus ble korsfestet, døde og sto opp igjen, har forvandlet både enkeltmenneskers liv og verdens historie. Den regnes som den største kristne høytiden og feires verden over.

• Foto: Kristianne Marøy
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

I kristendommen regnes påsken som den største høytiden. Da vinner Jesus over døden og det onde, og står opp igjen. Dette har vært feiret siden 300-tallet. Opprinnelig ble den kristne festen feiret samtidig med jødenes påske (pesach), men etter hvert ble den lagt til nærmeste søndag, dagen Jesus står opp fra de døde. Datoen bestemmes av månekalenderen og feires den første dagen med fullmåne etter vårjevndøgn.

Påskehistorien inneholder hele spekteret av dramatikk: I løpet av én uke blir Jesus først feiret som en konge og bejublet med palmegrener idet han kommer inn i Jerusalem på et esel palmesøndag. Deretter blir han forrådt, spottet og pisket skjærtorsdag, for så å pines til døde på et kors langfredag. Mest utrolig er det at han står opp fra de døde tredje dag, på påskemorgen.

Mer spennende og levende blir påskens historie for den som tror på den, for da følger det med et løfte om evig liv. Og at vi i dette livet kan få hvile i at det alltid er en som går med oss, i gode og onde dager.

Høytidene kort fortalt

Påskens plass bør også sees i lys av de andre kristne høytidene, for kort fortalt er alle de kristne høytidene som markeres, like viktige for Guds plan for menneskene. De er gjensidig avhengig av hverandre:

I jula feires Jesu fødsel og at han kommer til oss som menneske.

I påsken gjennomfører Jesus det han kom for å gjøre: Han vant over døden og det onde, og ordnet opp i alt som skilte oss fra Gud. Gjennom dette fikk hvert enkelt menneske igjen muligheten til å få en personlig relasjon til Gud – hvis vi vil – her og nå, og for bestandig.

Kristi himmelfartsdag markerer vi at Jesus forlater jorda igjen som synlig kropp for å kunne gå over i den åndelige dimensjonen igjen.

I pinsen feirer vi at Jesus kommer til oss alle på en ny og åndelig måte. Gjennom Den hellige ånd kan Jesus nå være levende og personlig til stede hos alle som vil tro på ham, uavhengig av tid og sted.

Både i jula og i pinsen feirer vi altså at Jesus kommer til oss. I jula fysisk, og i pinsen åndelig – men begge ganger like virkelig.

God påske!

Vil du lese bibeltekstene og påskehistorien i sin helhet, finner du den som siste del av alle evangeliene i Det nye testamente, for eksempel i Markus.

Hva skjedde palmesøndag?

Hva skjedde skjærtorsdag?

Hva skjedde langfredag?

Hva skjedde første påskedag?

Vil du vite mer hva som skjer i påsken? Les her.