
Hvorfor feirer vi jul?
Jula er en høytid som feires av over en milliard kristne verden over fordi Jesus, Guds sønn, kom til oss.
Jula er en av de tre store høytidene i kristendommen, etterfulgt av påske og pinse. Tradisjonelt sett feirer kristne over hele verden i jula at Gud sendte sin sønn, Jesus, til oss som et menneskebarn. Født i en stall i Betlehem. Han kom til jorda og ble menneske som oss – knyttet til tid og sted.
Ulike land har ulike tradisjoner for hvilken dag man feirer Jesu fødsel, men i Norge og Skandinavia feires den julaften 24. desember. Mange velger å gå på gudstjeneste denne dagen før man samles til julemiddag. Man sier ofte at julen ringes inn klokka 17.
De to påfølgende dagene, 1. og 2. juledag, er røde dager, helligdager, der man ofte møter nær familie og fortsetter julefeiringen. Skolene har stengt både dagene i forveien og fram til nyttår, litt avhengig av hvilken ukedag julaften faller på.
Her kan du lese juleevangeliet.
Hvorfor var det så viktig at Jesus kom?
I påskehøytiden 33 år etter at Jesus ble født, gjennomfører han det han kom for å gjøre: Han vant over døden og det onde for oss mennesker, og ordnet opp i alt som skilte oss fra Gud. Gjennom dette fikk hvert enkelt menneske igjen muligheten til å få en personlig relasjon til Gud hvis vi vil – her og nå, og for bestandig.
Kristi himmelfartsdag markerer vi at Jesus forlater jorda igjen som synlig kropp for å kunne gå over i den åndelige dimensjonen igjen. I pinsen feirer vi at Jesus kommer til oss alle på en ny og åndelig måte.
Gjennom Den hellige ånd kan Jesus nå være levende og personlig til stede hos alle som vil tro på ham, uavhengig av tid og sted.
Både i jula og i pinsen feirer vi altså at Jesus kommer til oss. I jula fysisk, og i pinsen åndelig – men begge ganger like virkelig.
RELATERTE SAKER
-
Hest er best
– Det føles ikke så farlig å knytte seg til dyr, for dem blir man aldri såret av, sier Nina Vartiainen. Sammen med Lena Henriksen bruker hun hester til å hjelpe mennesker ut av rusavhengighet.
-
Kaffeposebunad og perlekunst
– Jeg tror Gud legger ned kreativiteten i folk, at vi får det som en gave fra ham, sier Victoria Haugen Kristoffersen (34). – Og det er moro om det jeg lager kan inspirere folk til å tenke litt nytt om gjenbruk!
-
Stolthet og fordom
Peggy Enerud Fjeldberg har trosset mobberne. 17. mai skal hun svinge seg foran Eidsvoll-bygningen i Norges første taterbunad.