Others julekrybbe stor

Hvorfor feirer vi jul?

Jula er en høytid som feires av over en milliard kristne verden over fordi Jesus, Guds sønn, kom til oss.

Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Jula er en av de tre store høytidene i kristendommen, etterfulgt av påske og pinse. Tradisjonelt sett feirer kristne over hele verden i jula at Gud sendte sin sønn, Jesus, til oss som et menneskebarn. Født i en stall i Betlehem. Han kom til jorda og ble menneske som oss – knyttet til tid og sted.

Ulike land har ulike tradisjoner for hvilken dag man feirer Jesu fødsel, men i Norge og Skandinavia feires den julaften 24. desember. Mange velger å gå på gudstjeneste denne dagen før man samles til julemiddag. Man sier ofte at julen ringes inn klokka 17.

De to påfølgende dagene, 1. og 2. juledag, er røde dager, helligdager, der man ofte møter nær familie og fortsetter julefeiringen. Skolene har stengt både dagene i forveien og fram til nyttår, litt avhengig av hvilken ukedag julaften faller på.

Her kan du lese juleevangeliet.

Hvorfor var det så viktig at Jesus kom?

I påskehøytiden 33 år etter at Jesus ble født, gjennomfører han det han kom for å gjøre: Han vant over døden og det onde for oss mennesker, og ordnet opp i alt som skilte oss fra Gud. Gjennom dette fikk hvert enkelt menneske igjen muligheten til å få en personlig relasjon til Gud hvis vi vil – her og nå, og for bestandig.

Kristi himmelfartsdag markerer vi at Jesus forlater jorda igjen som synlig kropp for å kunne gå over i den åndelige dimensjonen igjen. I pinsen feirer vi at Jesus kommer til oss alle på en ny og åndelig måte.

Gjennom Den hellige ånd kan Jesus nå være levende og personlig til stede hos alle som vil tro på ham, uavhengig av tid og sted.

Både i jula og i pinsen feirer vi altså at Jesus kommer til oss. I jula fysisk, og i pinsen åndelig – men begge ganger like virkelig.

Visste du at det var Frelsesarmeen som startet tradisjonen med utendørs julegrantenning? Les historien her.