Når barnet skal flytte på institusjon
Det er naturlig å ha mange spørsmål som foreldre og pårørende når barnet skal flytte på institusjon. Her noen av de mest stilte spørsmålene.
Vi vet at det ofte er mange spørsmål, spesielt i fasen rett før flytting skjer. Her besvarer vi noen av de mest ofte stilte spørsmålene vi får fra foreldre. Dersom du ikke får svar her på det du lurer på, kan du kontakte barneverntjenesten eller en av våre avdelinger.
Hva er mine rettigheter som foreldre/foresatt når barnet mitt flytter på barneverninstitusjon?
Det som ligger til grunn for dine rettigheter til samvær/kontakt er barnevernets vedtak. Vi som barneverninstitusjon og omsorgsbase for barnet ditt/deres i en periode, vil legge til rette så godt vi kan innenfor disse rammene for godt samvær, god informasjon og respektfulle møter med oss.
Når og hvor ofte kan jeg møte barnet mitt, kan jeg komme på besøk når jeg vil?
Det er barneverntjenesten som bestemmer rammene for samvær, og som vi må forholde oss til. Dette skal foreligge allerede ved innflytting i våre barneverninstitusjoner og en informasjon du/dere får fra barneverntjenesten. Vi vil i den grad vi har mulighet alltid legge til rette for besøk og at du/dere skal føle deg velkommen hjemme på institusjonen. Vi har også lange og gode tradisjoner for å invitere til ulike fester som sommerfest og julefester.
Får jeg delta på møter om barnet mitt?
Vi vet at det er viktig for deg å få god og riktig informasjon om barnet ditt. Vi ønsker å gi informasjon innenfor rammene av hva barneverntjenesten bestemmer. Det legges en plan ved innflytting hvordan vi deler informasjon om barnet ditt og hvilke møter du/dere kan delta på. Hovedregelen er at du/dere deltar på møtet med barnet ditt når ikke annet er bestemt. Du involveres i ditt barns/ungdoms utvikling gjennom samvær, aktiviteter sammen, telefonsamtaler, feiringer osv.
Ved inntak ønsker vi å involvere deg/dere/familien i noe vi kaller familiens plan, som sier noe om kontakten mellom oss, informasjon, deltakelse i møter osv.
Vi har fokus på familiearbeid og vår målsetting er at foreldre og barn skal få det bedre sammen.
Kan jeg feire bursdager sammen med barnet mitt?
Vi forstår at bursdag er viktig både for barnet ditt og deg. Vi vil gjerne legge til rette for bursdagsfeiring på den måten som er riktig for dere, og innenfor rammene som barneverntjenesten har bestemt. Vi kan legge til rette for feiring hjemme på institusjonen dersom det er ønskelig. Dette vil vi snakke om allerede når barnet ditt flytter inn, slik at vi planlegge og avstemme forventninger.
Hvis det skjer noe med barnet mitt, får jeg beskjed?
Ja, vi vet hvor viktig det er for deg som foreldre å få beskjed dersom noe skjer med ditt barn, det kan være mindre eller større ting, om det har falt og slått seg, vunnet en fotballkamp, fått en god karakter på en prøve etc. Vi vil gi beskjed om alt vi tenker at har betydning for deg. Vi snakker med deg om hvordan og hvor ofte du ønsker informasjon om barnet ditt, og hvordan vi kan imøtekomme det. Barneverntjenesten bestemmer også her og legger rammer for dette på bakgrunn av dine/deres rettigheter til medvirkning.
Hva skjer med barnetrygden, og hva med penger til å gjøre noe sammen hvis jeg har dårlig råd?
Barnetrygden går dit barnet bor, og når barnet flytter på barneverninstitusjon går også barnetrygden dit for at den skal brukes til det barnet ditt måtte trenge.
Vi prøver å legge til rette så godt vi kan for at økonomi ikke skal bli et hinder for at dere kan ha gode samvær også etter at barnet har flyttet inn på barneverninstitusjon. Dersom barnet er hjemme på samvær kan man gi støtte til livsopphold.
Hva med løpende informasjon og informasjon fra besøk hos lege, tannlege, psykolog osv. - får jeg vite om det?
Du som forelder, med foreldreansvar, har mange rettigheter knyttet til ditt barn. Vi på institusjonen vil informere dere så mye vi kan, og det er vanlig at vi har en ukentlig samtale med foreldre. Da informerer vi om hva som har skjedd i løpet av uka, og om det har vært noen spesielle hendelser.
Når baret ditt fyller 16 år, kan det blir automatisk begrensinger for innsyn i helseopplysninger, dette i tråd ned norsk lovverk.
Får jeg en person å forholde meg til på institusjonen?
Barnet ditt får en hovedkontakt som har en særlig oppfølging av ditt barn. Hovedkontakten er gjerne den som tar imot barnet og deg ved innflytting, gjennomfører en inntakssamtale, kartlegger ønsker og behov, tradisjoner osv. Videre er det hovedkontakten som har ansvar å følge ekstra godt med på det som skjer i livet til barnet ditt i forhold til skole, helse, avtaler etc. og som deltar i møter. I de fleste tilfeller vil det være naturlig at du også forholder deg til hovedkontakten. I tillegg har vi en familieansvarlig på alle institusjonene som har et særlig ansvar for å følge opp oppgaver knyttet opp mot familiene. Vi vil gi deg informasjon ved inntak om hvordan du kommer i kontakt med oss og hvem som vil være din/deres kontaktperson.
Hvordan ser det ut på institusjonen?
Vi har mange bilder fra hvordan det ser ut både inne og ute, som du kan se i denne linken. I tillegg vil vi gjerne avtale et besøk så du får mulighet for å se hvordan det ser ut i virkeligheten. Det er barneverntjenesten som informerer og avtaler dette når det er besluttet at barnet flytter inn hos oss.
Hvem jobber på institusjonen?
Det jobber mange ulike mennesker på institusjonene våre som har forskjellig bakgrunn. Vi tenker at mangfold er bra, både med tanke på alder, kjønn og bakgrunn. Alle har en relevant utdanning for å arbeide med barn i en barnevernsinstitusjon, og har til felles at de har et genuint ønske om å arbeide med barn som har/har hatt det vanskelig. Det er en leder og en stedfortreder på institusjonen, og en hovedkontakt for barnet ditt som du vil ha mest kontakt med når det ikke er begrensninger i vedtaket.
Nyttige lenker
Ressurser
Skal barnet ditt flytte inn i et av våre botilbud?
Her kan du lese mer om hvordan det er å bo i et av våre hjem.
Fag og utvikling
Frelsesarmeens barne- og familievern jobber for å være ledende på fag. Vi bygger vår faglige robusthet i møte med fremtidens barn og deres behov.
Verdi- og kunnskapsgrunnlag
Vi i Frelsesarmeens barne- og familievern har et verdigrunnlag som bygger på nestekjærlighet.