Lindis ig Gullaug beh

Barndom i et kall

Hvordan var det å være offisersbarn for 50 år siden? Svarene på det er trolig like mange som det finnes offisersbarn. Lindis Evja er en av dem som vokste opp i en offisersfamilie på denne tiden. Det er også Gullaug Pless, som har samlet sine erfaringer i bokform.

• Foto: Mette Randem, Kristianne Marøy og Frelsesarmeens arkiv Tekst: Stine Frimann/Artikkelen er hentet fra Krogsropet nr. 37 2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Gullaug Pless ser på gamle bilder fra barndommen
Gullaug Pless ser på gamle bilder fra barndommen
Gullaug Pless har fått med seg både reiselyst og tilpasningsdyktighet gjennom sin oppvekst i Frelsesarmeen. Men hun opplevde også ting hun gjerne skulle vært foruten, spesielt da familien hennes flyttet til Elevator hvor barnefamilier bodde i samme blokk som innsatte. (Foto: Mette Randem)
Gamle sort/hvitt bilder fra livet på Elevator, hentet fra en artikkel i Krigsropet nr. 42 1975. Bildene viser blant annet salongen og kjøkkenet på Elevator (øverste linje), og ansatte og noen av «kara» i arbeid. (Foto: Krigsropets arkiv)
Noen glimt fra livet på Elevator, hentet fra en artikkel i Krigsropet nr 42 1975. Bildene viser blant annet salongen og kjøkkenet på Elevator (øverste linje), og ansatte og noen av «kara» i arbeid. (Foto: Krigsropets arkiv)
For meg ble det for mye å tilbringe tre år av oppveksten under slike forhold.
– Gullaug Pless
Sosialsjef i Frelsesarmeen Sosialsjef i Frelsesarmeen, Lindis Evja avbildet smilende i uniform i en grønn hage.
Sosialsjef i Frelsesarmeen Sosialsjef i Frelsesarmeen, Lindis Evja, vokste opp som offisersbarn i samme tidsperiode som Gullaug Pless.
Jeg opplevde det som en god og berikende oppvekst
– Lindis Evja, sosialsjef
På dette sort/hvitt bildet fra 1968 står offiserene Strømmen, Rekdal og Fjelde utenfor Elevators brukttøyutsalg i Grimstadgata på Sagene/Bjølsen. (Foto: Frelsesarmeens arkiv)
Attføringstilbud og ettervernstiltak knyttet til Elevator, fantes flere steder. På dette bildet fra 1968 står offiserene Strømmen, Rekdal og Fjelde utenfor Elevators brukttøyutsalg i Grimstadgata på Sagene/Bjølsen. (Foto: Frelsesarmeens arkiv)
Vi vil gjerne beklage ovenfor dem som sitter igjen med vonde opplevelser fra hvordan det ble tilrettelagt for barn og familieliv, eller hvordan ordresystemet ble praktisert.
– Knud David Welander, kommandør, leder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent