Det vakreste av alt


– Når vi skal forklare barna hva Roseslottet er, sier vi alltid: «Vi bygger et gullslott i skogen som skjuler det største og vakreste av alt, friheten.»

Vebjørn Sand og Eimund Sand (t.v.) står på toppen av Oslo, omgitt av fem gedigne gullsøyler. Sammen har de bygget gigant-utstillingen Roseslottet. Ute i friluft, bak Holmenkollen, har brødrene fylt skogen med malerier, geometriske former og installasjoner.


Den som flyr over Roseslottet om natten, vil få en vakker opplevelse. Som en forstørret julestjerne ligger De ufødtes stjerne og lyser i vintermørket. Et symbol for dialog. Kunstnerne vil få oss til å stoppe opp og reflektere.


– Verdiene er truet i vår tid, mener de og løfter opp rettsstaten, demokratiet, ytringsfriheten og menneskeverdet.

De kaller dem prinsipper, eller sinnstilstander. De er også skatter vi lett kan miste hvis vi ikke tar vare på dem. Derfor har de forsøkt å gi dem kunstnerisk form.


Langs en 240 meter lang spiralsti møter publikum 90 portretter av tidsvitner fra okkupasjonstiden og får del i deres historie.


Geometriske skulpturer er omkranset av monumentalmalerier. Her skildres hendelser fra andre verdenskrig, som et fargerikt varsku om destruktive krefter.

Rundt omkring henger krukker fylt av lyd. Vi får høre hva de gamle grekerne tenkte om naturretten, at alle er født frie.

• Foto: Sandbox / Tekst: Marit Dehli-Johannesen / Artikkelen er hentet fra Krigsropets Julehefte 2022
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Roseslottet 0243
– Installasjonene viser verdier vi mistet. De er av gull, fordi disse verdiene er den egentlige gullbeholdningen vår. De er laget i takknemlighet til demokratiet vårt, sier brødrene Eimund Sand og Vebjørn Sand.
Roseslottet er viktigere enn noen gang, for det kaster skygger inn i vår tid.
– Vebjørn Sand, kunstner
Roseslottet 4845
Portrettene av de rundt 90 tidsvitnene står tett i tett langs den 240 meter lange stien.
Roseslottet 2765
Roseslottet 0644
Roseslottet 4838
Roseslottet 0264
Roseslottet 7774
Roseslottet 8404
Helt siden gutterommet har brødrene, Eimund og Vebjørn, lekt og samarbeidet. Denne gangen har de kombinert en felles erfaring med store utendørs installasjoner og interesse for åndshistorie og geometri.
Gud elsker betingelsesløst ethvert menneske for at det skal komme til syne og føle seg uendelig verdsatt.
– Eimund Sand, kunstner

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent