Drømmeferie i Dyreparken
For 19 familier fra Arendal ble sommerens store ferieopplevelse en overnattingstur til Dyreparken i Kristiansand, takket være alle dem som gir til Frelsesarmeen. – Jeg er så takknemlig og føler meg helt overveldet, sier mamma Megen.
Solen skinner over sommerbyen Kristiansand. Inne i Dyreparken yrer det av liv og spente unger, og barnelatter høres fra alle kanter. Rett forbi tømmerenna går Per Ivar Haugland sammen med sønnene sine, med kurs mot antilopene og giraffene. Guttene spiser på hver sin krone-is og leker sisten.
– Se, så nærme de er, gutter! Disse dyrene er fra Afrika, smiler pappa Per Ivar og peker mot to giraffer som knasker på noen grener.
Guttene stopper opp et par sekunder for å se, før de løper videre. Alenefaren gleder seg til å utforske den store parken sammen med barna sine. I ryggsekken har han pakket med ekstra klær, matpakker og badetøy.
– Det å kunne gi sønnene mine en opplevelse som dette, betyr alt for meg, sier Per Ivar.
Home-Start Familiekontakten (HSF) er en del av Frelsesarmeens tjenestetilbud i Arendal. Dette er andre år på rad de har invitert familier med økonomiske utfordringer og mangel på nettverk, med på en overnattingstur i fornøyelsesparken.
– Det å få ta med barna til Dyreparken, gir oss en pause fra bekymringene. Dette er medisin.– Per Ivar Haugland, pappa
Kontrast fra hverdagen
I bakgrunnen høres latter og skrik, etterfulgt av kjempestore «splæsj». Tømmerenna er en populær aktivitet, men guttene er mest opptatt av løvene.
– Se, pappa! roper minstemann, med is rundt munnen.
Han har fått øye på en stor, hårete pote som stikker opp av gresset. Guttene henger over faren sin med nesene trykket mot glasset.
I fjor pakket Per sammen alt han eide i hjembyen Skien, og flyttet med sønnene sine til Arendal.
– Det gikk veldig fort, og var ikke noe jeg i utgangspunktet ønsket. Jeg kjenner ingen der, det gjør ikke guttene heller, vi er helt alene. Men vi måtte flytte på grunn av en vanskelig familiesituasjon.
I Skien hadde Per Ivar en fulltidsjobb i hjemmesykepleien, og jobbet som frivillig i Røde Kors. Han forteller at situasjonen i fjor ble såpass belastende at han ble syk med kraftig utmattelse og depresjon, og klarer ikke lenger å jobbe.
– Jeg havnet først på krisesenteret, men da koronaen kom, trakk de seg helt ut. Det ble også problematikk med Nav av samme grunn. Heldigvis var det noen fra kommunen som tok kontakt med Frelsesarmeen, slik at vi fikk hjelp med mat. Det var slik Per Ivar kom i kontakt med Home-Start.
– De hjelper familier som har det vanskelig. Vi har er en familiekontakt, så vi har noen å prate med. De arrangerer også turer en gang i uken, for eksempel drar vi på en gård, eller griller sammen med andre.
Per Ivar forteller om en ellers vanskelig hverdag, og at den siste tiden også har vært tøff for alle tre.
– Det betyr så mye at jeg får gjøre dette med dem. Det å få ta med barna til Dyreparken, gir oss en pause fra bekymringene. Dette er medisin, sier han og ser bort på guttene.
Øynene blir blanke.
– Barna mine betyr alt for meg. Det er så viktig å se at de har det bra, at de smiler og leker, og kan få noen gode barndomsminner, sier han og drar hendene over øynene.
Eldstemann løper etter lillebror og prøver å redde ham fra isen som har smeltet. Pappa har allerede fått en klatt med is på buksa.
– Kan vi gå og bade nå, pappa? Guttene smiler bredt opp mot faren sin.
– Det tror jeg er en god idé!
Per Ivar slenger sekken over skuldrene og tar guttene i hendene.
– Det er jo ikke godt å vite hvem som koser seg mest her, guttene eller jeg! smiler Per Ivar.
Home-Start samarbeid
Home-Start Familiekontakten (HSF) er et tilbud til barnefamilier som har ekstra utfordringer i hverdagen. Det er et internasjonalt tilbud som startet opp i England på 1970-tallet, og kom til Norge i -95. Nå har HSF over 30 avdelinger rundt i landet, og ti av disse driftes av Frelsesarmeen. Det er frivillige som har vært gjennom et grundig kurs, som blir familiekontakter. De er sammen med familiene noen timer i uka, i en periode på et halvt år i første omgang.
– De er en støtte, en avlaster for familien. På ulike måter og på familiens premisser. Dette er helt frivillig fra familiekontaktens side og for familien. Det vi gjør er ikke et tiltak, men et tilbud, sier Liv Kristin Larsen, koordinator i HSF.
Home-Start samarbeider også med instansene i kommunen, som helsestasjonen, barnevernet og flyktningkontoret, og det er gjerne disse som henviser familier til dem. Frelsesarmeen har også det ukentlige Sammen-tilbudet, som tilbyr gode opplevelser og aktiviteter for barnefamilier. Mange av de som er med på tur til Dyreparken, er fra Sammen.
– Det er det som er så fint med samarbeidet med Frelsesarmeen, at vi kan få til slikt som dette. At vi kan ha et nettverkstilbud for familiene, sier Liv Kristin.
– Dette er familier som har det vanskelig på forskjellige måter, ikke bare økonomisk. Det er ordentlig vonde situasjoner de står i.– Liv Kirsten Larsen, koordinator i Home Start Familiekontakten
Fra øverste hylle
På grunn av korona ble Frelsesarmeens lokale nærmiljøkirker i fjor bedt om å lage egne lokale ferietilbud for barnefamiliene de er i kontakt med. Dette har de gjentatt i sommer. Tidligere år kunne familier søke om plass på Frelsesarmeens sentrale ferietilbud på Jeløy, der det gjerne bare har vært plass til at et par familier fra hvert sted har kommet med. I fjor fikk 40 personer fra Arendal et ferietilbud arrangert lokalt, i år hadde de midler til å kunne invitere 60.
– For oss som er så nærme Kristiansand, var det veldig morsomt å kunne ordne en tur til Dyreparken for 19 familier i år. Dette er familier som har det vanskelig på forskjellige måter, ikke bare økonomisk. Det er ordentlig vonde situasjoner de står i, sier Liv Kristin Larsen.
Home-Start og Frelsesarmeen i Arendal søkte om midler til ferietilbudet gjennom Frelsesarmeens barne- og familievern. I tillegg skryter Liv Kristin av Dyreparken, som igjen har vært en svært generøs giver og bidragsyter. Familiene har fått todagerspass til både Dyreparken og Badeland, overnatting i egen leilighet på Abra Havn i Kaptein Sabeltanns rike, med frokost inkludert, og en felles middag første dag med pizza på restaurant. De kjøpte også ekstra billetter til Hakkebakkeskogen, til familiene med små barn.
– Vi opplever at familiene synes dette er kjempestort og blir rørt av å få være med på dette. Selv for en familie med vanlig inntekt, koster en todagers opplevelse i Dyreparken veldig mye. Det er viktig for oss at de får fra øverste hylle, smiler hun.
– Jeg er ikke så vant med at ting kommer lett i livet, og kjenner meg helt overveldet av å få være her. Vi koser oss skikkelig!– Megen, mamma
Overveldet
På en skogssti forbi Jungelland, triller Megen sønnen Hammond (3) opp en bratt oppoverbakke. De har billetter til Reisen gjennom Hakkebakkeskogen, og prøver å finne fram. Den lille familien er blant de 19 som fikk invitasjon fra Frelsesarmeen i Arendal om å være med på årets ferietilbud. Det er første gang de er i Dyreparken, og frem til nå har de vært på Abra Havn og sett Kaptein Sabeltann-skuta.
– Jeg er ikke så vant med at ting kommer lett i livet, og kjenner meg helt overveldet av å få være her. Vi koser oss skikkelig! Det er så stort, jeg føler at jeg er i en film, sier hun med store øyne og peker på noen høye trollfigurer.
Megen er utdannet lærer fra Filippinene, og kom til Norge for åtte år siden sammen med mannen sin. Hun forteller om flere utfordringer som med tiden har utviklet seg på hjemmebane, noe som har gjort at hun nå står alene med det meste av ansvaret, både økonomisk og som forelder.
– Jeg vil at han skal lære at det vonde går over, og at det alltid er noe man kan gjøre for å reise seg opp igjen.– Megen, mamma
Lærer takknemlighet
Nettopp fordi livet har bydd på en del utfordringer for den lille familien, har det blitt en prioritet for Megen å lære sønnen noen viktige verdier:
– Hver kveld ber vi sammen, og takker for det vi har. Selv om det kanskje ikke er så mye. Jeg vil at han skal lære at det vonde går over, og at det alltid er noe man kan gjøre for å reise seg opp igjen. Da blir man tøffere og sterkere, sier hun.
Ved inngangen til Hakkebakkeskogen har de funnet et lekeapparat. Hammond løper forbi noen større barn, og klatrer opp stigen. Få sekunder senere kommer han flyvende ned sklien. Megen smiler. Hun børster av ham litt støv og kysser ham på hodet før han løper opp stigen igjen.
– Jeg føler meg bare så velsignet, og trodde aldri i mitt liv at jeg kunne få så god behandling, slik jeg får av Home-Start og Frelsesarmeen. Dette er stort for meg, og for Hammond. Det betyr så mye at han kan få oppleve dette, sier hun. ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.
-
Inn i varmen på Perrongen
– Vi ønsker at Kafé Perrongen skal være hjertet av Frelsesarmeen i Trondheim, et sted hvor besøkende kan få god kaffe og kvalitet i alle varer, forteller gjengen bak.
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.