Ekte kamper
15. september var det endelig tid for åpning av ny ballbinge og nytt kjøkken i Kongsvinger fengsel. Frelsesarmeen har vært sentral i etableringen av de nye tilbudene.
– Vi er som en stor familie her inne, og tar vare på hverandre, sier en fornøyd og svett lagkaptein.
Han har nettopp ledet spillerne, som bestod av fengselsinnsatte ved Kriminalomsorgen Innlandet, til en overbevisende seier i deres første offisielle gatefotballkamp bak murene. Begivenheten ble i forkant feiret med både nasjonalsang, taler, flagg og fanfare i den nye ballbingen som Frelsesarmeen har bygget i samarbeid med fengselet på toppen av Vardåsen.
Kampen var både intens og godlynt, med nettsus, driblinger og heftige heiarop fra publikum. Etter å ha beseiret motstanderlaget – bestående av lærere fra samarbeidsskolen Skarnes VGS og fengselsbetjenter – løftet vinnerlaget pokalen høyt i været med enorme jubelbrøl. Sluttresultatet viste solide 14–4 i de innsattes favør.
– Men det viktigste er ikke å vinne, understreker kapteinen som spilte i polsk 2. divisjon for flere år siden.
– Fotballen hjelper oss med å fokusere på andre ting.
Veien frem
Frelsesarmeens gatefotball har i flere år vært et ettervernstilbud for sårbare grupper i samfunnet, deriblant tidligere innsatte. I dag finnes det lag over store deler av landet. Å få en ballbinge for gatefotballkamper i fengselet, har lenge vært en drøm for major Yury Zelentsov, fengselskapellan i Frelsesarmeen, som besøker de innsatte to ganger i uka. Allerede i 2017, under mesterskapet Homeless World Cup, fikk han ideen om å introdusere tilbudet som et rehabiliterings- og tilbakeføringsprogram i Kriminalomsorgen i Kongsvinger.
– Man lærer spillet fort, man er ikke nødt til å være veldig flink, og det er action hele tiden. Fengselet ble fort med på tanken, sier han.
– Vi søkte penger gjennom et legat i Frelsesarmeen, og fikk i tillegg arvemidler som ga akkurat den siste summen vi trengte for å skaffe en ballbinge. Prosjektet kom i gang høsten 2019, og nå etter åpningen to år senere, tyder alt på at ballen vil rulle fremover med hyppige treninger og kamper.
– Målet er at de innsatte skal oppleve en positiv utvikling, samt styrke den fysiske, psykiske og sosiale helsen, sier Kim André McKinlay, som inntil nylig var lokasjonsleder i fengselet, og som sammen med Frelsesarmeen koordinerte fremdriften i prosjektet.
Kim André fullroser samarbeidet, og håper at fotballen vil bidra til at folk velger et kriminalitetsfritt liv etter løslatelse. Han storkoste seg under kampen, som ga stort engasjement både blant innsatte og ansatte.
– Det var utrolig morsomt å se samholdet, og hvor gode spillerne har blitt på kort tid, noe også resultatet vitner om.
De innsatte har selv bidratt med grunnarbeidet og monteringen av bingen, som en del av praksisen i Skarnes VGS sitt utdanningstilbud i fengselet. Skolens avdelingsleder i fengselet, Roy Høgberget, har sans for gatefotballkonseptet:
– Jeg var på NM i gatefotball for noen år siden, som tilskuer. Det var kjempemoro! Her i fengselet fikk de innsatte følelsen av å være til nytte i byggingen av ballbingen, samtidig som de lærte å kjøre gravemaskin.
Målet er at de innsatte skal oppleve en positiv utvikling, samt styrke den fysiske, psykiske og sosiale helsen.– Kim André McKinlay, tidligere lokasjonsleder i Kongsvinger fengsel
Seksjonsleder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, var også til stede på åpningen, og påpeker hvordan gatefotball skaper positiv vekst i spillernes liv.
– Både fotballen og det nye kjøkkenet bidrar til en mer aktiv soningshverdag, og kanskje andre positive ringvirkninger på sikt, sier hun og håper at andre fengsler blir inspirert til å følge eksemplet.
– Erfaringene fra Kongsvinger viser at det er mulig å få til slike prosjekter i et samarbeid.
Fotballinteresserte Elin tror åpningskampen i den nye bingen vil gå inn i minneboken som en av hennes favoritter.
– Været viste seg fra sin beste side, og det samme gjorde rammene rundt kampen og maten vi fikk servert, sier hun.
– Da kampen var på det mest intense, så hørte jeg en av gutta bak meg si: «Så gøy har jeg ikke hatt det på lenge». Det ble en god dag for oss alle, hvor vi innser at gatefotballkampen handler om mer enn bare fotball.
Godbiter
Dagens andre markering var den offisielle åpningen av fengselets italienskproduserte kjøkken, hvor de innsatte kan kokkelere og ha fellesskap i det tilhørende oppholdsrommet. I sin åpningstale for «Smia kjøkken», sa Yury:
«Det sies at veien til mannens hjerte går gjennom magen. I Frelsesarmeen handler alt vi gjør stort sett om å nå menneskets hjerte, først og fremst med budskap om håp og en forhåpentligvis lysere fremtid. Vårherre har gitt oss ressurser og muligheter til å gjøre det. Der hvor jeg kommer fra (Russland), sier vi at «det er bedre å ha hundre venner, enn hundre kroner». I Frelsesarmeen har vi mange venner, venner som bryr seg, venner som vil hjelpe hvor og når det trengs mest.»
Både fotballen og det nye kjøkkenet bidrar til en mer aktiv soningshverdag, og kanskje andre positive ringvirkninger på sikt.– Elin Herikstad, seksjonsleder for velferd og utvikling, Frelsesarmeen
Da han våren 2020 hørte om fengselets ønsker for et slikt tilbud, tok Frelsesarmeen initiativ og fikk kontakt med kraftselskapet ICap som stilte opp med midler. Lillehammer Storkjøkkensenter utførte oppdraget, de innsatte i praksisarbeid bidro stort med flislegging og malerarbeid, og skolen betalte for materialer. Møblene er hentet fra både Oslo slumstasjon og Fretex, og arealene som tidligere var ei gammel smie med brent olje på veggene, har gjennomgått en totalforvandling. Tilbakemeldingene har vært gode fra de innsatte, og noen av de matkyndige stilte opp med nydelige, hjemmelagde wraps etter kampen.
– Samholdet og trivselen blir bedre av å lage mat og være sammen, sier en av dagens kokker på kjøkkenet.
– Det har mye å si for trivselen. Man glemmer litt at man er i fengsel, og kommer litt bort fra den hverdagslige rutinen.
Står sammen
Kapteinen for dagens vinnerlag vandrer omkring på kjøkkenet og deler ut dagens dessert, som er Nonstop fra den nyvunnede pokalen. Han har, i likhet med de andre spillerne, muligheten til å fortsette med gatefotball også etter endt soning. Yury har en liste over kontaktpersoner og steder i landet hvor man kan koble seg på Frelsesarmeens gatefotballtilbud, og forteller at en av de innsatte allerede har planer om å ta trener- og dommerkurs.
– Frelsesarmeen har stått sammen med innsatte og ansatte i norske fengsler de siste hundre årene, sier kapellanen som gleder seg stort over de nylanserte aktivitetene i fengselet.
Han siterer major Knut Haugsvær, den tidligere lederen for Frelsesarmeens fengselsarbeid, som en gang sa følgende om gatefotballen: «Fordommer brytes ned, vi heier på hverandre til vi mister stemmen. Vi gir oss ikke før dommeren blåser. Så det er bare å hive seg med – for kampene er snart i gang. Ekte kamper.»
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?