Foto: Smilende ung jente står høyt oppe i et stilas med en malerkost og en plastikkskål med maling i hendene. På murveggen til høyre har hun malt abstrakte former i gult og lilla.
VANT UTSMYKNINGSKONKURRANSEN: – Jeg har aldri gjort et så stort prosjekt før. Det har vært en fantastisk mulighet, sier kunststudent Henriette Mauritz Nordbeck om oppdraget hos Frelsesarmeen. Hennes motiv inspirert av soluret dekker nå hele den ene murveggen til Ladegården korps i Bergen.

Fra hærverk til kunstverk i Bergen

Ladegården korps i Bergen har vært plaget av tagging. Beboer Elizabeth Bovoli lurte på hvordan de kunne snu det negative til noe positivt. Nå har hele fasaden til Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter blitt et kunstverk.

• Foto: Silje Robinson / Tekst: May-Britt Liljeroos-Lauvik / Artikkel hentet fra Krigsropets sommermagasin 2024
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: Kvinne i 30-årene snakker i en mikrofon. Hun har notatene på mobilen som hun holder i den andre hånden. I bakgrunnen er det en fargerik murvegg og skiltet til Frelsesarmeen.
LYS IDÉ: Prosjektleder Elizabeth Bovoli håper kunstverket på veggen til Frelsesarmeen kan gi glede og håp i hverdagen. Hun tok initiativet til å gjøre om en fasade utsatt for tagging til et kunstverk, og fikk hentet inn både midler og kreative hoder.
Jeg håper dette kunstverket kan få en fremmed som går forbi til å smile.
– Elizabeth Bovoli, prosjektleder og nabo
Foto av to bilder, der det første viser blanding av farger i en plastboks og det andre en hånd som påfører maling på veggen med en liten svamp.
Foto av to bilder, der det første viser blanding av farger i en plastboks og det andre en hånd som påfører maling på veggen med en liten svamp.
FARGEEFFEKT: På fasaden er det først malt farger, og så skygger oppå. Fargene er tatt fra nabolaget.
– Skyggene på veggen beveget seg med solen, og antok mange former og farger. Da kom jeg til å tenke på soluret, og begynte å undersøke det nærmere
– Henriette Mauritz Nordbeck, kunststudent og utsmykker
Foto: Fargerik murvegg på et moderne betongbygg ses i sammenheng med resten av gata med sine gamle bygårder fra slutten av 1800-tallet. I gata midt i mellom står en menneskemengde.
INSPIRERT AV BIBELEN: I 2. Kongebok 20, 1–11 i Bibelen står fortellingen om soluret. Der leser vi om at Gud griper inn i tiden, ved at strekene på soluret går tilbake. På denne måten bekrefter Gud at han har sett tårene og hørt den fortvilte bønnen til kong Hiskia, og vil gjøre ham frisk: "Jeg har hørt din bønn og sett tårene dine".
Jeg håper å skaffe meg et studio og stå på egne ben som kunstner
– Henriette Mauritz Nordbeck, kunststudent og utsmykker
Foto: Kvinne med kort hår og hvit uniformsskjorte fra Frelsesarmeen står ved veggen. Hun står på bakkeplan, men rundt og over henne står stilaset.
KREATIVT NABOSKAP: – Det er som om korpset vårt får en god klem fra nabolaget, sier Mona Andreassen, løytnant i Frelsesarmeen. Hun er selv kunstner.
Kunstverket forskjønner bygget. Hvis dette kan få være i fred, i respekt for veggen, så er det flott.
– Mona Andreassen, løytnant i Frelsesarmeen i Bergen
Foto: Av to barn med mørkt hår og krøller som sitter på huk. Se spiser is og smiler mot hverandre. De er dekorerte med norske flagg, den eldste på T-skjorta og den yngste på kinnet.
FEIRING I GATA: David (13) og Benjamin (4) koste seg med boller og is på avdukingsdagen.
Foto: En hånd ligger klapper på en malt murvegg.
KLAPP-KLAPP: Det spilles på lys og skygge i «Soluret». Kunststudent Henriette Mauritz Nordbeck opplevde verket sitt som mer slående i virkeligheten.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.

Bli abonnent