På lovlig frisk Epleslang
Frelsesarmeens rusomsorg har i hele høst jobbet på spreng for å plukke sesongens epler. Den leskende drikken rekker knapt å tappes på flaske før den forsvinner ut igjen. – Det er veldig moro at eplemosten vår er så populær, sier Jorunn Mathisen, daglig leder for Jobben.
Fra slutten av august og ut oktober fylles varebiler med ivrige Jobben-deltagere. De høster donerte epler fra privatpersoners hager. I Oslo finnes det rundt 800 ulike sorter. Blandingen av de forskjellige eplene gjør hver flaske unik i smaken, noe som naturligvis gjør Epleslang til den perfekte gave.
Frelsesarmeen Jobben Oslo er et arbeidstreningstilbud for personer mellom 18 og 67 år, som sliter med rusavhengighet. Deltagerne får en meningsfylt hverdag ved å ta del i ulike typer arbeidstreningsprosjekter, som blant annet Epleslang.
Epleslang er ett av Jobbens prosjekter som sysselsetter mange deltagere, og som tar hånd om matressurser som ellers ville gått til spille. Resultatet er en smaksrik eplemost.
Gleder seg
– De som er med på prosjektet gir tilbakemelding om at det er veldig positivt for dem. De liker å jobbe i gruppe, det er god stemning, de liker å jobbe ute, og de liker å jobbe fysisk. Utendørs arbeid gjør deltagerne våre godt, de blir fysisk slitne, spiser bedre og sover godt om natten, sier Mathisen.
Epleslang er en svært populær aktivitet.
– Hos oss har mange vært i denne typen arbeid tidligere, og gleder seg stort over å jobbe ute med frukt. Vi har også deltagere som aldri har vært i en jobb før, og som er overrasket over hva som skjer med kroppen, at man for eksempel blir stiv og støl, smiler hun.
Hjelper eldre
Det er omtrent 1000 privatpersoner som donerer eplene sine til Frelsesarmeen. Jorunn forteller at prosjektet er til stor hjelp for mange eldre, som ikke har mulighet til å plukke og rydde i sine egne hager. Når deltagerne fra Jobben kommer, plukker de ikke bare eplene, men ordner og gjør det fint i hagen før de forlater den.
– Det er viktig for oss at jobben blir gjort skikkelig, at vi drar fra hagen finere enn da vi kom.
Epleslang har profesjonelt utstyr, med egne «ristere» som gjør at eplene løsner fra trærne og faller ned på presenninger som er lagt på bakken. De friske eplene legges i kasser, og når varebilen er full, fraktes alt til Dyre Gård i Rygge. Hans Olav Bjerketvedt, eier av Dyre Gård, har samarbeidet med Epleslang fra før Frelsesarmeen kjøpte konseptet i 2021.
– Jeg synes Frelsesarmeen har løftet konseptet betraktelig. De har mer ressurser, er veldig opptatt av å utnytte råvarer som ellers går til spille, og er opptatt av å hjelpe mennesker. Det var de gamle eierne også, men Frelsesarmeen er veldig flinke på det. Det har gitt Epleslang enda et løft. Epleslang var bra før, og har bare blitt enda bedre etter at Frelsesarmeen tok over. Jeg er tilhenger av konseptet, det er flott å være en del av det, i tillegg til å kunne presse god eplemost, sier han.
Hans Olav har selv 35 000 økologiske epletrær i produksjon, og har et eget gårdspresseri og foredlingsanlegg. På gården lager de eplemost, blandingsmoster, eplesirup, eplesyltetøy og eplesnacks.
Den er en blanding av alle typer epler, som gjør smaksopplevelsen helt unik og veldig god. Det er litt som oss i Frelsesarmeen det, vi er en miks av alle typer mennesker.– Jorunn Mathisen, daglig leder for Jobben
Før innhøstingen av epler starter, holder bonden et kurs for Jobben-deltagerne.
– På kurset forklarer jeg hva de skal høste, hvordan de skal høste, hvordan de skal behandle eplene og slikt. Mange av dem lærer mye og er veldig interessert!
Presseprosessen steg for steg
Når Frelsesarmeen kommer med lassene med epler, legges de oppi noen store høstekasser. Ansatte på gården kjører eplene inn på et stort kjølelager der de står til det er klart for pressing. Hans Olav går videre til rommet der eplene presses. Det er flere ledd, med samlebånd, presse, tanker og tomme glassflasker. Han tar oss gjennom prosessen, steg for steg:
– Kassen plasseres på en heis, som går over på et sorteringsbånd, så blir eplene vasket, most og presset, forklarer han.
Det som er igjen av eplene etter pressingen, samles i en konteiner som de har i en kornhenger. Det blir da kjørt ut til en nabogård som blander restene inn med foret til økologiske kuer på området. Eplemosten går så inn i noen store tanker hvor det får stå og synke litt, så det får passe innhold av fruktkjøtt. Deretter fortsetter ferden inn i et rom hvor eplemosten pasteuriseres i en pasteuriseringsmaskin, og tappes så på flasker.
Smaken varierer fra år til år
Hans Olav viser rommet hvor flaskene spyles og vaskes, fylles med fersk eplemost, korkes og etiketteres.
– Så kommer de ferdige flaskene ut på den andre siden. Flaskene kjøres inn på et stort pakkerom, hvor eplemosten legges i Epleslang-esker.
Prosessen tar noen timer, da de setter av en hel dag til pressing av fem til seks tonn epler som gir mellom 5500–6500 flasker nydelig eplemost. Til nå er det produsert 12 000 Epleslang-flasker, men målsettingen er 20 000 ved sesongslutt. Det utgjør omtrent 22 tonn epler.
Produktet er så populært at det per nå er helt tomt på lager. Heldigvis skal det produseres mer.
Eplemosten kan kjøpes her: Others sin nettbutikk/Epleslang
– Hva synes du om smaken på Epleslang-eplemosten?
Hans Olav smiler:
– Smaken på alle eplemoster varierer fra år til år, med temperaturen, antall soldager og slikt, så det er viktig å høste eplene på riktig tidspunkt, når eplene er modne. Det har jeg brukt mye tid på når jeg har deltagerne på kurs. Det er Frelsesarmeen flinke til, å høste epler til riktig tid. Så eplemosten er veldig god! Anbefales! Det er et godt alkoholfritt alternativ til et godt måltid.
Mathisen forteller at det er en syrlighet i eplemosten på samme måte som vin, som gjør at den er fin å bruke til matlaging, for eksempel en risotto.
– Eplemosten er veldig god! Den er helt ren og helt uten tilsetningsstoffer, det er ikke tilsatt noen ting. Den er en blanding av alle typer epler, som gjør smaksopplevelsen helt unik og veldig god. Det er litt som oss i Frelsesarmeen det, vi er en miks av alle typer mennesker, i alle aldre og bakgrunner, smiler hun.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.