Mann med frelsesarméuniform med fengselsmurer bak
ROPER VARSKO: – Vi ser at folk lider, og derfor sier vi tydelig ifra om det, sier Yury Zelentsov, leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid. Tidligere i år sendte Frelsesarmeen bekymringsmelding til justisministeren. De ble skuffet over svaret. (Foto: Mette Randem)

Frelsesarmeen slår alarm om soningsforholdene i norske fengsler

Færre stillinger, utslitte fengselsansatte og innsatte som i større grad isoleres. Kutt i stadig flere rehabiliterende tiltak. Selvmord, depresjon og frustrasjon. For første gang har Frelsesarmeens fengselsarbeid sendt en bekymringsmelding til justisministeren. De er skuffet over svaret.

Tekst: Randi Bjelland • Foto: Mette Randem og Haakon Sand. Artikkelen har tidligere stått på trykk i Krigsropet nr. 35.
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Fengselsgjerde med piggtråd
INNESPERRET: – Folk kan jo bare forestille seg hvordan det er å være innesperret mange timer i døgnet. Det eneste lyspunktet du har, er en aktivitet der du får møte andre. Og så blir også dette kuttet ut, sier Yury Zelentsov, leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid. (Foto: Haakon Sand)
Mann med frelsesarmeuniform  sitter og jobber på et kontor med Frelsesarmeens flagg i hjørnet.
SKUFFET: Major Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid, er skuffet over at justisministeren ikke tar deres bekymringsmelding på alvor (Foto: Haakon Sand)
Mann i frelsesarméuniform kjører bil
ADVARER: – Vil vi ha tidligere innsatte som er rehabiliterte og blir gode naboer, eller vil vi ha et mer kriminalisert samfunn, spør major Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid. Her er han etter lanseringen av rapporten Rus og helseutfordringer i fengsel.
De ansatte sliter også. De har mye mer stress og press enn før. Vi er også bekymret for dem.
– Yury Zelentsov, major og leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid
Innsatte blir ikke aggressive fordi de ønsker å bli det, men fordi de ikke har noen annen emosjonell utvei. Økt aggresjonsnivå og vold i fengslene er en reel konsekvens av økt bruk av isolasjon.
– Yury Zelentsov, major og leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid
Enfengselscelle med seng og skrivebord
MULIGHET FOR REHABILITERING: En fengselsstraff skal være både samfunnsbeskyttende, men også rehabiliterende. Selv om noen får mulighet til god rehabilitering i fengselet, ser Frelsesarmeens fengselsarbeid at stadig flere innsatte og ansatte sliter på grunn av stramme budsjetter. De er spesielt bekymret for at innsatte i større grad låses inne på cellene. (Foto: Mette Randem)
Fengselsmurer med blå himmel over.
HØYE MURER: I over hundre år har Frelsesarmeens kapellaner besøkt fengslene, men det er første gang Frelsesarmeens fengselsarbeid har sendt en bekymringsmelding til Justis- og beredskapsdepartementet.
Grafitti på en vegg i luftegården i fengseletsom viser en maratonløper som krysser mållinjen der det står «Do not cross.»
KRAFTIGE KUTT: Fra 2021 fram til i dag har Halden fengsel vært nødt til å kutte 83 stillinger på grunn av stramt budsjett. – Dette påvirker både ansatte og innsatte merkbart, i tillegg til at kvaliteten på det vi skal levere i henhold til vårt samfunnsoppdrag blir dårligere, sier Helge Valseth, leder av Halden fengsel. (Foto: Mette Randem)
To menn, den ene med frelsesarméuniform, den andre med kriminalomsorgens uniform med fengselsmurer bak
MINDRE TID TIL DE INNSATTE: Harald Åsaune (t.v.), leder av Bergen fengsel ser at redusert bemanning går ut over tilbudet til de innsatte. Her er han sammen med Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid. (Foto: Mette Randem)
Mann i blå uniform foran fengelset
BELASTENDE: – Innsatte gir tilbakemelding på at de opplever det belastende at planlagt aktivitet avlyses og at det er vanskeligere å få tilstrekkelig hjelp av ansatte, sier Harald Åsaune, fengselsleder i Bergen fengsel.
Eldre får et tilpasset tilbud som har mye å si for livskvalitet og helse. Erfaringene er veldig positive, og deltagerne verdsetter virkelig tilbudet
– Harald Åsaune, fengselsleder i Bergen fengsel
Skallet, middelaldrende og smilende mann med lys grå strikkegenser sitter og pusler puslespill ved et bord. I bakgrunnen sitter to andre menn rundt et bord.

Tilrettelagt soning for seniorer i Bergen fengsel

– Her blir jeg behandlet som et normalt menneske, ikke som en innsatt. Ordene kommer fra en rullestolbruker på 80 år som soner i Bergen fengsel. Han er en av de første deltakerne i Frelsesarmeens pilotprosjekt i Norge for eldre innsatte – CAMEO.

Takk fra de innsatte
Hvis det er første gang en person er i et fengsel, vet vedkommende ingenting om hva som kommer til å skje videre. Det er en enorm påkjenning.
– Yury Zelentsov, major og leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid
Mann i elektrisk rullestol i en luftegård med fengselsmurer bak.
ELDRE OG SYKE I FENGSEL: Frelsesarmeen har det siste året fullfinansiert CAMEO-tilbudet i Bergen fengsel, etter å ha sett innsattes utfordringer knyttet til alderdom og funksjonsnedsettelse. (Foto: Mette Randem)
Slik det er nå, ser vi at folk lider, og derfor sier vi tydelig ifra om det.
– Yury Zelentsov, major og leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid
Joggesko til lufting mellom gitteret og et fengselsvindu.
ISOLERT: Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid, er bekymret over at det er mange syke innsatte som ikke får tilstrekkelig helsehjelp.
Det er rett og slett ikke populært å hjelpe innsatte. I media selger kriminalitet bedre enn rehabilitering av innsatte.
– Yury Zelentsov, major og leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent