Skallet, middelaldrende og smilende mann med lys grå strikkegenser sitter og pusler puslespill ved et bord. I bakgrunnen sitter to andre menn rundt et bord.
– HELT FANTASTISK: «Per» (51) sliter med rus og synes det er lettere å holde seg rusfri sammen med seniorene på CAMEO – Frelsesarmeens pilotprosjekt i Bergen fengsel. – Det har vært en velsignelse for meg å komme hit, sier han.

Tilrettelagt soning for seniorer i Bergen fengsel

– Her blir jeg behandlet som et normalt menneske, ikke som en innsatt. Ordene kommer fra en rullestolbruker på 80 år som soner i Bergen fengsel. Han er en av de første deltakerne i Frelsesarmeens pilotprosjekt i Norge for eldre innsatte – CAMEO.

Tekst: Randi Bjelland • Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Jeg snakker på vegne av alle når jeg sier at CAMEO er helt fantastisk.
– «Per», 51 år, innsatt i Bergen fengsel og beboer på CAMEO
Sett bakfra, kjører en rullestolbruker gjennom to røde dører på en avdeling i et fengsel.
TILPASSET RULLESTOL: På CAMEO bor de innsatte på avdelingen. Frelsesarmeens prosjekt for å bedre forholdene for eldre innsatte i Bergen fengsel, er tatt god i mot av brukerne. Mange innsatte er eldre og syke og trenger både tilrettelegging og skjerming fra yngre.
Fem seks voksne karer med stripete gensere og skjerf i halsen synger for full hals. En mann med singlet som det står Mamma på, holder en mikrofon. Bak er det pyntet med ballonger og oppblåsbare bokstaver som danner ordet CAMEO.
ÅPNINGSFEST: Bergen Shantykor utløste både tårer og humring på åpningen av CAMEO-prosjektet i Bergen fengsel.
Dette er et prosjekt dere absolutt må satse på, for det er helt genialt. Takk!
– «Per», 51 år, innsatt i Bergen fengsel og beboer på CAMEO
En litt eldre rullestolbruker er ute i bakgården. Mursteinsbygget bak har gitter foran vinduene og det er en vindeltrapp i stål og en rampe for rullestolbrukere fra utgangsdøren.
VERDIG BAK MURENE: – Alt ble mye bedre da CAMEO kom. Før satt vi og spilte spill og slikt, men nå har vi flere aktiviteter, sier «Arne» som er rullestolbruker.
Det viktigste er at her blir jeg behandlet som et normalt menneske, ikke som en fange.
– «Hans», innsatt i Bergen fengsel og beboer på CAMEO
Tre menn sitter oppslukt i aktivitet rundt et bord, med ryggen til rundt et bord. Gul vegg og rød dør. Rommet er stort og er åpent opp til etasjen over der man ser tre treningssykler. Et stort nett skal hindre noen å falle ned på gulvet i etasjen som mennene  sitter.
TOMME CELLER: Puslerier er viktig kognitiv trening for eldre ansatte. I etasjen over står tre trimsykler. – Det er fantastisk å se en avdeling med 15 tomme celler, fordi de innsatte er med på aktiviteter, sier Frelsesarmeens fengselskapellan, major Bernt Olaf Ørsnes som tidlig så behov for en tilpasset avdeling for eldre innsatte.
Dagene går veldig fort, og det er viktig her inne.
– «Per», innsatt i Bergen fengsel og beboer på CAMEO
Middelaldrene kvinne i frelsesarmeuniform og halvlangt, lyst, rødlig hår snakker med en hvithåret eldre mann i lyseblå skjorte
FINANSIERER PROSJEKTET: På åpningsdagen var Elin Herikstad, assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, interessert i å høre hva de eldre innsatte selv mente om CAMEO. Prosjektet finansieres av Frelsesarmeen i to og et halvt år.
Kvinne med mørkt hår og hestehale som sitter ved et bord i et aktivitetsrom. Hun har Frelsesarmeens arbeidstøy på. En grå fleecejakke med rødt skjold på brystet. Et par lekebiler står på bordet i forgrunnen
GJØR LIVET LETTERE: Emma jobber som ergoterapeut i CAMEO og sørger for at de eldre ansatte får både fysisk og kognitiv trening. Hun tror likevel at det viktigste er at beboerne blir sett.
Mann sitter ved et bord og pusler med små brikker i klare farger – gule, blå og røde plastbrikker.
KONGNITIV TRENING: Det tilrettelegges for aktiviteter som interesserer den enkelte. «Hans» liker å sette sammen avanserte legobiler, og har ofte ivrige medhjelpere og tilskuere.
Det er ingen av seniorene som sliter med rus, og da er det mye lettere for meg å holde meg unna det.
– «Per», innsatt i Bergen fengsel og beboer på CAMEO
Middelaldrende, skallet mann med lys grå strikkegenser ligger og slapper av på en blå sofa. Han snakker med en yngre mann med mørkt hår som sitter med ryggen til.
TRIVES MED ELDRE: – CAMEO alt for meg, sier «Per» (51) (t.v.) som forteller at dette opplegget hjelper ham å holde seg unna dop. Yngre innsatte som har ulike utfordringer kan også søke seg hit til CAMEO.
To middelaldrende, smilende menn i uniform utenfor fengselsportene som er rammet inn av høye murblokker. Begge er grå i håret og har briller. Mannen til venstre har frelsesarméuniform, den andre har kriminalomsorgens gråblå uniform.
DEKKER ET BEHOV: – Jeg håper at de resultatene som blir vist her kan danne grunnlaget for en tanke om at eldre i fengsel har andre behov enn det vi har vært i stand til å gi dem, sier fengselsdirektør Harald Åsaune (t.h.) i Bergen fengsel. Han og major Yury Zelentsov (t.v.), leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid, fant modellen til CAMEO i Storbritannia.
Eldre innsatte ble sittende alene rundt omkring på avdelingene. CAMEO kom som et svar på en problematikk vi har sett lenge.
– Harald Åsaune, fengselsdirektør, Bergen fengsel
Tre menn prater sammen. Den ene har hvit og blå-stripete genser og vest med tørkle i halsen og en sixpence på hodet. Han i midten er tynn i håret og har fengselsomsorgens uniform og mannen til venstre er skallet, har briller og har Frelsesarmeens hvite uniformsskjorte og mørk bukse
IMPONERT: Regiondirektør i Kriminalomsorgen vest, Ketil Evjen (i midten) trodde nesten ikke det var sant, første gang han hørte om prosjektet. Her er han på åpningsdagen med to medlemmer av shantykoret og Frelsesarmeens fengselskapellan, major Bernt Olaf Ørsnes (t.h.) som er en av initativtakerne.
Det er viktig at dette prosjektet gir en stor grad av trygghet, både for de ansatte og de innsatte.
– Ketil Evjen, regiondirektør i Kriminalomsorgen vest
Trimsykkel
TRIM FOR ELDRE: Trening er en viktig del av opplegget og øker trivselen på avdelingen.
Vi prøver alltid å se mennesket bak lovbruddet
– Major Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid
Vi tror at alle mennesker er skapt i Guds bilde, et bilde vi prøver å finne i hvert enkelt menneske.
– Major Yury Zelentsov, leder av Frelsesarmeens fengselsarbeid

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent